Αρχείο Νέων 2012

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Prev Next

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ, Αλεξάνδρεια 1944 - Αθήνα 2012

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-12-2012

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου το πρωί στις 11.00, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες, η επιστημονική οικογένεια και ο κόσμος του πολιτισμού θα αποχαιρετίσουμε τον Μάνο (στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών).

Διαβάστε περισσότερα

«Ήμουνα κι εγώ εκεί με το κόκκινο βρακί»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-12-2012

Η Μαριάννα Κορομηλά έγραφε για τη θεσσαλική επαρχία Αγιάς, την Αγιά, το Μεταξοχώρι, τη Μελοίβια, το Τσάγεζι, τα άγνωστα βυζαντινά της περιοχής, τα μεταβυζαντινά και τα νεότερα (τον Ιανουάριο του 1976). Άρθρο που ανασύραμε από το Αρχείο του Πανοράματος κι ακολουθεί η Αρκαδία και το Μαίναλο. ΔΕΙΤΕ …

Διαβάστε περισσότερα

Άρτα, μνήμη Βυζαντίου λαμπρή

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-12-2012

Ψηφιοποιώντας το υλικό που διαθέτουμε, ανασύραμε μία σειρά ταξιδιωτικών άρθρων της Μαριάννας Κορομηλά με θέμα ελληνικούς τόπους, από τη δεκαετία του 1970 (όταν ακόμα η Ελλάδα ήταν άγνωστη στους πολλούς). Επιλέξαμε τρία για το δεκαπενθήμερο των εορτών και θα δημοσιεύουμε ένα κάθε πέντε έξι ημέρες για να μη χάσουμε την επαφή με τους επισκέπτες της Ιστοσελίδας μας. Αρχίζουμε από την Άρτα. Ακολουθούν η θεσσαλική Αγιά και η Αρκαδία. ΔΕΙΤΕ …

Διαβάστε περισσότερα

Στο Μουσείο Μπενάκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-12-2012

Φροντίστε να αγοράσετε τα περισσότερα από τα δώρα σας στα πωλητήρια του Μπενάκη. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό ίδρυμα. Επιπλέον, στο Μπενάκη της οδού Πειραιώς λειτουργεί η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα» που εισάγει τον επισκέπτη στο εργαστήρι του ζωγράφου και στον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόταν ένα θέμα.

Διαβάστε περισσότερα

Βότσης και Φετχί Μπουλέντ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-12-2012

Η βιντεοσκοπημένη παρουσίαση του βιβλίου του Αργύρη Μαλτσίδη «Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ» έχει ανεβεί στο www.blod.gr...

Διαβάστε περισσότερα

Τέρψιν παραδείσου …

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-12-2012

Αρχίζουμε τον μήνα με την παρουσίαση ενός θεσπέσιου μικρού βιβλίου, που «θα εισάγει τον φιλομαθή αναγνώστη στη γοητεία και τις χάρες ενός παραδεισένιου κήπου, αν στρέψει σε αυτόν όλη του τη σκέψη», όπως γράφουν οι δύο Βυζαντινοί του 13ου αι. 

Διαβάστε περισσότερα

Όλος ο Κύκλος Διαλέξεων για τα βαλκάνια τώρα στο blod.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-11-2012

«Τα Βαλκάνια και η Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου» τέσσερις διαλέξεις με ομιλητή τον Κώστα Καραμαλή και «Ο Διωγμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, 1913-1918» μία διάλεξη της Βασιλικής Τσακόγλου υπάρχουν βιντεοσκοπημένες στον Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Διαβάστε περισσότερα

Η Έφη Αλλαμανή γράφει:

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-11-2012

Για το μικρό Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων, το οποίο στεγάζεται στην έπαυλη Μοδιάνο, στο χωριό Γέφυρα (το παλιό Τοψίν) στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης –εκεί όπου στεγάστηκε το αρχηγείο του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 1912 –, αλλά και για την προσωπικότητα του Χασάν Ταχσίν πασά, του Οθωμανού αρχιστράτηγου που παρέδωσε τελικά αμαχητί τη Θεσσαλονίκη στις ελληνικές δυνάμεις το ’12. Θα βρείτε το κείμενο στη σελίδα Ημερολόγια Ταξιδιών.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ – ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-11-2012

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχει αρχίσει η ανανέωση της ετήσιας συνδρομής (Οκτώβριος 2012 - Σεπτέμβριος 2013) κι από τις αρχές Νοεμβρίου ανοίξαμε τον πανοραμικό κύκλο για νέους συνδρομητές.

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρωτόλαδο της Χρονιάς

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18-11-2012

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου (από τις 12:00 έως τις 17:00) θα πραγματοποιηθεί στη Γκαλερί Bernier / Ηλιάδη, Επταχάλκου 11, Θησείο, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της εταιρείας ΣΤΑΤΗΡ για το Πρωτόλαδο. Το ξεχωριστό αυτό προϊόν τιμήθηκε με Βραβείο Ποιότητας απ’ το περιοδικό Γαστρονόμος το 2010

Διαβάστε περισσότερα

Ακύρωση Διάλεξης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-11-2012

Η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης 7/11 διάλεξη του Αργύρη Μαλτσίδη λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και επειδή ο ομιλητής επρόκειτο να έρθει από τη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς ακυρώνεται. Θα γίνει όμως η πρωινή την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Πανοραμικές διαλέξεις τώρα στον Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30-10-2012

Ανέβηκαν ήδη οι δύο πρώτες βιντεοσκοπημένες διαλέξεις του Κώστα Καραμαλή με θέμα τα Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη στον πολιτιστικό «κόμβο» που δημιούργησε το Ίδρυμα Μποδοσάκη, όπου έχουν αποθησαυριστεί ψηφιακά πάνω από 550 διαλέξεις οργανωμένες κατά θεματική ενότητα. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιμόρφωσης. Θαυμάσια πράγματα (χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία). Επισκεφθείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη: όχι άλλο κιτς. Διαμαρτυρία της Μαριάννας Κορομηλά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-10-2012

Η προαγγελία των νικητήριων εορτών που οργανώνει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για τα εκατοντάχρονα της απελευθέρωσης, με διάφορες αναπαραστάσεις κι άλλα (διόλου) ευφάνταστα ευτράπελα, προσβάλει την αισθητική των ζώντων και τη μνήμη των νεκρών. Ο εορτασμός είναι απαραίτητος. Αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Ως θιγόμενος πολίτης κι ως απόγονος που σεβάστηκα σε όλη μου τη ζωή την οικογενειακή παράδοση, εξανίσταμαι εντόνως

Διαβάστε περισσότερα

Τετρακόσιες διαλέξεις στον Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-10-2012

Ένας «κόμβος» πολιτιστικού, διεπιστημονικού και πνευματικού διαλόγου δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη το 2011 και μας καλεί να τον εξερευνήσουμε. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία , υψηλών προδιαγραφών, που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων κι ανταποκρίνεται στην ανάγκη όλων μας για μόρφωση, επιμόρφωση και παιδεία. Η συνεργασία του Ιδρύματος με το Πανόραμα άρχισε τον φετινό Οκτώβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22-10-2012

Η κυκλοφορία του μελετήματος του Αργύρη Μαλτσίδη, Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ (εκδόσεις Λόγος και Εικόνα, Θεσσαλονίκη 2012) συμπίπτει με τον εορτασμό της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της πόλης. Και η βιβλιοπαρουσίαση, εκδήλωση οργανωμένη από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, γίνεται εκατό χρόνια και τέσσερις ημέρες μετά τον τορπιλισμό του τουρκικού θωρηκτού τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου 1912 στο λιμάνι της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικη εκδήλωση

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-10-2012

Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «Το Έβδομον του Βυζαντίου» οργανώνει εκδήλωση με προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτεβελλή «Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα».

Διαβάστε περισσότερα

Ο ένοχος και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19-10-2012

Η Αλεξάνδρα Βερυκοκάκη βρήκε στη Βιβλιοθήκη του Πανοράματος το βιβλίο του Ζωρζ Μπατάϊγ, «Η Αγιοσύνη, ο Ερωτισμός και η Μοναξιά» (μτφρ. Λίζυ Τσιριμώκου) (Εκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 1993). Κι ενώ διάβαζε ήσυχη σε μια γωνιά, άρχισε να ξεφωνίζει διάφορα ακατάληπτα, για να καταλήξει λέγοντας «τον βρήκανε τον ένοχο της σφαγής, πάντα φταίει κάποιος άλλος – δεν θα αλλάξουμε ποτέ». Παραθέτουμε το σύντομο απόσπασμα σχετικά με τα Βουφόνια, την αποκάλυψη και καταδίκη του ενόχου.

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ανατολική Θράκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-10-2012

Ενενήντα χρόνια μετά την Έξωση του ελληνικού πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης (Οκτώβριος 1922), η Βασιλική Τσακόγλου θα δώσει μία διάλεξη με θέμα τον Πρώτο Μεγάλο Διωγμό που προηγήθηκε. Στον κύκλο των διαλέξεων για τα Βαλκάνια, την Τετάρτη το απόγευμα 17/10 – επανάληψη το πρωί της Πέμπτης 18/10 (παρά τη γενική απεργία). Μπορείτε να βρείτε στο Πανόραμα το βιβλίο της με το ίδιο θέμα.

Διαβάστε περισσότερα

Δυο ρωμαίικα σπίτια – δύο διάσημοι Βαλκάνιοι γλύπτες

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-10-2012

Από την παραδουνάβια Βραΐλα (τον Απρίλιο του 2011) στην παρεβρίτικη Αδριανούπολη (τον Απρίλιο του 2012), δυο πανοραμικά ταξίδια σε δυο παραποτάμιες βαλκανικές πόλεις, ο Γιώργος Κωστόπουλος κάνει τις δικές του διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο και συναντάει δύο διάσημους γλύπτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «στεγάστηκαν» σε δυο ρωμαίικα σπίτια. Δημοσιεύουμε το κείμενο στο Ημερολόγιο Ταξιδιών.

Διαβάστε περισσότερα

Με την ευκαιρία της επίσκεψης: Από την Τετραλογίαν των Τσιμπολογούνγκεν (Μποστ 1959)

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-10-2012

«Χερ ντόκτορ Ερχάρτο, δόστε μας ολήγον άρτο. Πάντα εσάς επικαλούμεθα δια να ζήσομε, βάστα Ρόμελ να ξεπουλήσομε …» λέει ο Πειναλέων στον Έρχαρτ, τείνοντας την δεξιάν, ενώ από κάτω με βελάκι που δείχνει το χέρι ο Μποστ επεξηγεί «Η εφθυμος χείρα (του Ζητάους)». Πίσω: δυο κανόνια, στο ένα γράφει «ΑΝΕΡΓΗ» στο άλλο «ΦΑΓΗΤΟ» κι από κάτω με βελάκι «Τα κανόνια του φουκαρόνε». Γενικός τίτλος: Ο αρχιτραγουδιστής της Πονηρεμβέργης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαλέξεις στο Πανόραμα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-10-2012

Έναρξη του κύκλου των διαλέξεων για τα Βαλκάνια των αρχών του 20 ού αιώνα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Πέντε διαλέξεις το απόγευμα της Τετάρτης (από 3/10) κι επανάληψη το πρωί της Πέμπτης (από 4/10).

Διαβάστε περισσότερα

«Βυζαντινό Σαλέντο»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-10-2012

Η Φωτεινή Καϊμάκη, βραβευμένη σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογράφος και μελετήτρια της Μεγάλης Ελλάδας (Νότιας Ιταλίας-Σικελίας), παρουσιάζει το Βυζαντινό Σαλέντο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου (στις 20.00) και η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή μουσική στη γλώσσα των Γκρεκάνων με μουσικούς από το Κοριλιάνο

Διαβάστε περισσότερα

Στηρίζουμε το Μπενάκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-09-2012

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνονται τρεις ξεχωριστές συναυλίες τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου με γενικό τίτλο «Δώστε και εσείς τον παλμό!». Τρίτη 2/10 η Νατάσα Μποφίλιου. Τετάρτη 3/10 ο Γιάννης Κότσιρας. Πέμπτη 4/10 ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στο αίθριο του Μπενάκη στην οδό Πειραιώς (ώρα έναρξης 20.30).

Διαβάστε περισσότερα

Αίλιος Αριστείδης (117 - π. 185)

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-09-2012

Εραστής του λόγου, «ύψιστου αγαθού στη ζωή του ανθρώπου», σύγχρονος του Αδριανού και του Μάρκου Αυρηλίου, ισάξιος του Ισοκράτη και του Δημοσθένη, επιφανής εκπρόσωπος –πλάι στον Ηρώδη τον Αττικό– της 2ης Σοφιστικής, είναι ο πιο γοητευτικός, ο πιο ιδιόρρυθμος ρήτορας, συγγραφέας και ποιητής που πλούτισε την ελληνική γραμματεία με την πρώιμη μορφή ενός νέου λογοτεχνικού είδους: της αυτοβιογραφίας. Παρουσίαση του βιβλίου της Ελισάβετ Κούκη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΙΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-09-2012

Άφωνοι παρακολουθούμε την καταστροφή ενός μεγάλου πολιτισμού, την εξαθλίωση ενός λαού με εξαιρετικά χαρίσματα, τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων, την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη χώρα, την πιο άγρια μορφή εμφύλιου πολέμου που θα αλλάξει οριστικά τον χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής.
Προς το παρόν, δημοσιεύουμε την πρώτη επιστημονική καταγραφή για καταστροφές μνημείων και λεηλασίες έργων τέχνης που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα που τόσο αγαπήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Ακύρωση φθινοπωρινού ταξιδιού

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-09-2012

Δυστυχώς, επειδή δεν συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός για το εξαήμερο ταξίδι κατά μήκος της Εγνατίας και του ποταμόδρομου του Στρυμόνα, αναγκαστήκαμε να το ακυρώσουμε. Επόμενα προγράμματα συντόμως.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ελληνικός «χρυσός»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-09-2012

Ένα από τα μουσεία που ανήκουν στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (Π.Ο.Ι.Π.) είναι αφιερωμένο στη μαρμαροτεχνία. Βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου και λειτουργεί από το 2008. Ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, στο άρθρο του «Ένα μουσείο-υπόδειγμα, αφιερωμένο στην τέχνη του μαρμάρου, του ‘χρυσού’ των Ελλήνων» κάνει μία σύντομη παρουσίαση και μας προτρέπει να το επισκεφθούμε. Μια θαυμάσια ιδέα για κάποιο Σαββατοκύριακο του γλυκύτατου Σεπτέμβρη.

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σεπτεμβριανά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-09-2012

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 57 χρόνια από το πογκρόμ που οργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση εναντίον της Ρωμαίικης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης (6-7/9/1955). Και η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών οργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αδήριτη η Ανάγκη της Αποκατάστασης και Δικαίωσης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης». Το Σάββατο 8/9, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών.

Διαβάστε περισσότερα

Στα μισά του τρύγου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-08-2012

Ήτανε πρώιμος φέτος ο τρύγος κι όλη η Ελλάδα μυρίζει σταφύλι που ζυμώνεται στα κρασοβάρελα. Μία μεθυστική αίσθηση που μαζί με τη δεύτερη αυγουστιανή πανσέληνο απαλύνουν αυτό το βαρύ καλοκαίρι με την καιόμενη Χίο, την σφαγή στη Συρία και το δύσκολο φθινόπωρο προ των πυλών.

Οι διακοπές τελείωσαν, το γραφείο ανοίγει σήμερα και το πρώτο φθινοπωρινό μας πρόγραμμα για ένα ταξίδι την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι έτοιμο.

Διαβάστε περισσότερα

BONBON POUR L’ORIENT

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-07-2012

Και πάλι ο Μποστ του 1959, όταν είχαν βρεθεί ποντικοί στο αριστοκρατικό Ζαχαροπλαστείο του Τσίτα, στην Πανεπιστημίου. Οπότε γάτες και ποντίκια έστησαν χορό στο σκίτσο με τίτλο «Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο ποντικός τον Άβγουστο». Δείτε στα Νέα από 20/7 έως και 24/7 όλα τα προηγούμενα σκίτσα που δημοσιεύσαμε κι εδώ τα περί «PATISSERIE BONBON POUR L’ORIENT». Ο διπλασιασμός του BON είναι μεγαλοφυής. Αλλά αυτός ήταν ο Κωνσταντινουπολίτης Μποστ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πειναλέων στους γάμους του Σάχη (1959)

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-07-2012

Μετά τον «Αρχιτραγουδιστή της Πονηρεμβέργης, από την Τετραλογίαν των Τσιμπολογούνγκεν», η Μαμά Ελλάς ετοιμάζεται να στείλει τον υιό της στους «νέους» γάμους του Σάχη και, ράβοντας ένα μπάλωμα στο χιλιομπαλωμένο πανταλόνι του, λέει «Να προσπαθήσης πεδί μου να πας θα έχη μεζέδον κε φρόντισε να φας. Καλόπιανε των σερβιτόρων κε των γκαρσόνων δια να σε βάλουν κοντά στον θρόνον …». (Μποστ, 1959)

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Μποστ την ημέρα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-07-2012

Μπορεί να μην κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά σίγουρα μας κάνει να γελάσουμε και να θυμηθούμε. Η μαμά Ελλάς με τα δύο παιδιά της, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέων («ο λιτοδίαιτος υιός της, πρίγκηψ της Αμασείας» που σε μια στιγμή χώνει το χέρι στην τσάντα μίας βαθύπλουτης ξένης κι αρπάζει ένα γερό κομπόδεμα, μονολογώντας «λεπτά σε μουά») αποτελούν πάντα τους πρωταγωνιστές της ελληνικής τραγωδίας από την οποία έχει λείψει ο από μηχανής θεός. Μποστ 1959

Διαβάστε περισσότερα

Μπόρχες, η επιστροφή του Οδυσσέα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-07-2012

Με 493 λέξεις (συμπεριλαμβανομένης και της προσφώνησης) ο Μπόρχες είχε μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για την σχέση του με τον ελληνικό πολιτισμό, με την ευκαιρία της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής. Ένα εξαιρετικό κείμενο, σύντομο, περιεκτικό, ολοκληρωμένο και διαυγέστατο – κυριολεκτικά: η κατάθεση ζωής μίας μεγάλης φυσιογνωμίας του πνευματικού κόσμου του 20ού αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Και πάλι ο Μίλλερ για εκείνη την Ελλάδα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-07-2012

«Κάνω αυτήν την ανιστόρηση του ταξιδιού μου όχι σαν προσφορά στην ανθρώπινη γνώση, γιατί η δικιά μου γνώση είναι ελάχιστη και δεν λογαριάζει στο παραμικρό, μα σαν προσφορά στην ανθρώπινη πείρα. Οπωσδήποτε πολλά λάθη έχουν γίνει, μα η αλήθεια είναι πως κάτι συντελέστηκε σε μένα κι αυτό είναι που απόδωσα όσο πιο πιστά μπορούσα». Δείτε περισσότερα (στο τέταρτο και τελευταίο, προς το παρόν, απόσπασμα)

Διαβάστε περισσότερα

Από την Πελοπόννησο στην Κρήτη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-07-2012

«Στην Ελλάδα σου έρχεται η επιθυμία να λουστής μέσα στον ουρανό. Θάθελες να πετάξης τα ρούχα σου, να πάρης φόρα και να πηδήσης μέσα στο γαλάζιο. Θάθελες να κολυμπήσης μέσα στους αιθέρες σαν ένας άγγελος ή να πλαγιάσεις ακίνητος πάνω στο γρασίδι και στην τρέμουλη ηδονή μιας καταληψίας. Πέτρα και ουρανός εδώ συνταιριάζονται. Εδώ είναι η αέναη αυγή της αφύπνισης του ανθρώπου». Ένα ακόμα απόσπασμα από τον Κολοσσό του Μίλλερ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χένρυ Μίλλερ στην Επίδαυρο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-07-2012

Χειμώνα του 1939, με λιακάδα, ο Μίλλερ βρίσκεται στην Επίδαυρο παρέα με τον Κατσίμπαλή (για τον οποίο έγραψε το βιβλίο «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού»). Δημοσιεύουμε ένα ακόμα απόσπασμα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Κολοσσός» , από τα αειθαλή κι αγαπημένα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-07-2012

Λίγους μήνες πριν από τον Πόλεμο (τον Δεύτερο Παγκόσμιο) ο Χένρυ Μίλλερ πήρε από τη Μασσαλία το καράβι για να έρθει στην Ελλάδα. Γεννημένος το 1891 στη Νέα Υόρκη, πλησίαζε τα σαράντα. Η σύντομη παραμονή του σε αυτόν τον τόπο υπήρξε «η υπέρτατη περιπέτεια της ζωής του»

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπημένα βιβλία - σύντροφοι ζωής

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-07-2012

Αειθαλή, αιωνόβια, μεθυστικά βιβλία, που μας περιβάλλουν σιωπηρά, ώσπου να τα ξαναφέρουμε στη μνήμη. Να απλώσουμε το χέρι, να μπούμε στο όχημα και να φύγουμε μαζί τους για την άκρη του κόσμου – ή την άκρη του χρόνου. Ως την Επίδαυρο μαζί με τον Μίλλερ, ή μέχρι το Πόρτο Γερμενό με τον Λακαρριέρ

Διαβάστε περισσότερα

Έχε γεια, πάντα γεια

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-07-2012

Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου το βράδυ της Κυριακής 8 Ιουλίου (στις 21:00), στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψηλής ποιότητας και βαρύνουσας σημασίας, οργανωμένο από το Φεστιβάλ Αθηνών, στη μνήμη της κυράς που μας επανασυνέδεσε με την παράδοσή μας. Φροντίστε εγκαίρως για την εξασφάλιση εισιτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Θερινό Βιβλιοπάζαρο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-06-2012

Με μεγάλες εκπτώσεις, πολλές προσφορές και δώρα (μεταξύ των οποίων και οι εκπληκτικοί σελιδοδείκτες) οι εκδόσεις Άγρα οργανώνουν Βιβλιοπάζαρο. Από το απόγευμα της Παρασκευής 29/6 έως το βράδυ της Κυριακής 1/7. Ακόμα κι όσοι εξοργίζονται με την ιδέα των βιβλίων «για το καλοκαίρι» σίγουρα θα χαρούν με το καλοκαιρινό παζάρι βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Στο περιστύλιο του Ζαππείου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-06-2012

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών οργανώνει Συναυλία του Μίμη Πλέσσα, για την υποστήριξη της Ομογενειακής Παιδείας. Την Πέμπτη 28 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ

Διαβάστε περισσότερα

Το διβάνι ορκίζεται γιαβρούμ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22-06-2012

Το τουρκικό σάντουιτς που έχει κατασκευάσει λόγω του θέρους το MEGA, από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 10.00, όπου ανάμεσα σε δύο χαμηλότατης ποιότητας τουρκικά σίριαλ μπαίνει το υποτιθέμενο Δελτίο Ειδήσεων, ανατράπηκε χθες το απόγευμα. Αντί για το αργόσυρτο έπος της σύγχρονης Ανατολίας, με τους νεαρούς φύλαρχους, τις αποσβολωμένες μελαχρινές καλλονές και τους πιστολέρο του Τίγρη, βρεθήκαμε στο Προεδρικό των Αθηνών. Αμάν γιαβρούμ, ορκίζεται το νέο διβάνι

Διαβάστε περισσότερα

Η ανθρώπινη βλακεία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-06-2012

«Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Κι ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες», Άλμπερτ Αϊνστάιν, 1879-1955

Διαβάστε περισσότερα

Φόροι και θάνατος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-06-2012

Με έναν ακόμα σελιδοδείκτη, οι εκδόσεις Άγρα μας θυμίζουν τα σοφά λόγια του Μπένζαμιν Φράνκλιν, 1706-1790: «Το μόνο βέβαιο σε αυτόν τον κόσμο είναι ο θάνατος και οι φόροι». Διαχρονικές και απαίσιες βεβαιότητες και οι δυο (εκτός εάν ζεις πλουσιοπάροχα και λάθρα στην Ελλάδα, οπότε παραβλέπεις και τον φόβο του θανάτου), προσθέτουμε εμείς

Διαβάστε περισσότερα

Πέστα Νικκολό!

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18-06-2012

«Σπάνια στην πολιτική η επιλογή είναι ανάμεσα στο καλό και στο κακό, αλλά μάλλον ανάμεσα στο περισσότερο ή στο λιγότερο κακό» (κι ας πέρασαν πεντακόσια χρόνια) Νικκολό Μακιαβέλλι, 1469-1527. Από σελιδοδείκτη των εκδόσεων Άγρα.

Διαβάστε περισσότερα

Στου κασίδη το κεφάλι

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16-06-2012

Στις τελευταίες διαλέξεις, τις αφιερωμένες στους ιππόδρομους της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, αναφερθήκαμε και στο κασίδιον (είδος κράνους που φορούσαν οι αρματηλάτες) απ’ όπου προέρχεται και η γνωστή ρήση «στου κασίδη το κεφάλι …». Μέρες που είναι, είπαμε να δώσουμε περισσότερες εξηγήσεις γύρω από την προέλευση της ρήσης. Αντιλαμβάνεστε

Διαβάστε περισσότερα

Όπως κάθε χρόνο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-05-2012

Το μεσημέρι της Κυριακής 27 Μαΐου, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά οργανώνει το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες με θέμα την Ρωμιοσύνη, ύμνους, θρήνους, τραγούδια και οργανικά μέλη από την εκκλησιαστική και κοσμική μας παράδοση.

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ιστορία του Κριτόβουλου, 1451-1467»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-05-2012

Μία νέα δίγλωσση έκδοση (το ελληνικό πρωτότυπο και η μετάφρασή του στα τουρκικά) του περίφημου έργου του Ίμβριου ιστορικού Κριτόβουλου, με θέμα την Άλωση της Πόλης και την πρώτη δεκαπενταετία μετά την Άλωση, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο Μουσείο του Πέρα, στην Πόλη, από τις εκδόσεις Heyamola. Τη μετάφραση στα τουρκικά, αυτής της πολύ σημαντικής πηγής για την κρίσιμη περίοδο της μετάβασης, έκανε ο φιλόλογος Άρης Τσοκώνας

Διαβάστε περισσότερα

«Η Νοσταλγός»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19-05-2012

Το Σάββατο 19 Μαΐου θα προβληθεί η κινηματογραφική διασκευή του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Νοσταλγός». Μία ταινία της πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδας Ελένης Αλεξανδράκη με μουσική του Νίκου Παπάζογλου

Διαβάστε περισσότερα

Απόλλωνα!

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-05-2012

ΕΤ1, Πέμπτη 17/5, ώρα 7.00 το απόγευμα: η έναρξη της τελετής «Φλόγα» στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπό βροχή (που είχε αναγγελθεί από την αρχή της εβδομάδας). Φτάνει πρώτη η πριγκίπισσα Άννα με την βρετανική αντιπροσωπία. Ελάχιστος ο κόσμος. Κερκίδες βρεγμένες, όλοι όρθιοι. Μιζέρια. Λάσπη ο στίβος (την οποία δείχνει συνέχεια η κάμερα εν είδη φόντου). Η Άννα έφτασε στην θέση της. Ετοιμάζεται να καθίσει. Υπάρχει μαξιλάρι, αλλά είναι βρεγμένο. Πρόβλεψη καμία. Ντροπή. Η Άννα κοντοστέκεται …

Διαβάστε περισσότερα

Απόλλωνα! δεύτερο: η φλόγα κι εμείς

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-05-2012

Έκφραση του σύγχρονου ελλαδικού μεγαλοϊδεατισμού, η αφή της φλόγας στην Ολυμπία προκαλεί κλαυσίγελο στις ημέρες μας. Η φωτιά που έγλυφε τα κράσπεδα του Νέου Μουσείου της Ολυμπίας τον Αύγουστο του 2007 ήταν μία εκκωφαντική έκρηξη σε αυτιά μη ακουόντων. Το απέδειξε και η πρόσφατη κλοπή στο Παλαιό Μουσείο, τον περασμένο Φεβρουάριο

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογία και νέοι προβληματισμοί»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-05-2012

Είναι το θέμα της τέταρτης ανοιχτής συζήτησης που οργανώνει ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του

Διαβάστε περισσότερα

Με τον φακό

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-05-2012

Πέρασε μία εβδομάδα από την πανοραμική ξενάγηση στην ρωμαϊκή Αθήνα (με ξεναγό τη Μάχη Καρανίκη και το θερμόμετρο στους 31 βαθμούς). Ο φακός έκλεψε μερικές στιγμές. Η κρυφή μαγεία της πόλης, οι ασκήμιες που την σκιάζουν, η πανταχού παρούσα έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής. Και φυσικά οι αρχαιολογικοί χώροι που εξακολουθούν να κλείνουν στις 3.00 (τελευταία είσοδος στις 2.45)

Διαβάστε περισσότερα

«Εγέρθητι» ή «Εγέρθητω»;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-05-2012

Για τους περισσότερους συμπατριώτες το παράγγελμα που ακούστηκε (σε διάφορες εκδοχές και τόνους) το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου, μαζί με τα συμφραζόμενα και την εικόνα, ήταν ένα βαρύ πλήγμα. Δεν το σχολιάζω. Κάθε φορά όμως που έχουμε εκλογές, οι περισσότεροι από όσους ασκούμε το δικαίωμα ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον κτηριακό πολιτισμό των αντιεκπαιδευτικών εκπαιδευτηρίων. Τι μαύρη απελπισία είναι αυτή; Τι θλίψη!

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01-05-2012

Τα χαλιά από πανσέδες, τα ζουμπούλια γύρω από τα μνήματα των μεγάλων ποιητών, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα απέραντα παρτέρια, οι τριπλές αλέες με τα πλατάνια, τα χτιστά ρυάκια με τους πίδακες και οι μικρές δεξαμενές, οι ροδιές, οι πορτοκαλιές, οι βραδινές ευωδιές των κήπων, οι χιλιάδες γλάστρες τοποθετημένες δίπλα δίπλα σε σχηματισμούς, αυτή ύψιστη έκφραση του περσικού πολιτισμού που είδαμε και νιώσαμε στο Ιράν πριν από δυο βδομάδες ήταν μία πρώιμη Πρωτομαγιά που μας περιβάλλει ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-04-2012

Ούτε μία ούτε δύο γενιές μουδιασμένες, αποπροσανατολισμένες, χαμένες, αλλά μια ολόκληρη χώρα που καταβαραθρώθηκε τον Απρίλιο του 1967 και ξανασηκώθηκε στηριγμένη σε δεκανίκια, λαϊκισμούς και δάνεια. Μόνον η αυτοκριτική μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Ούτε η πίκρα, ούτε η οργή. Ημέρα περισυλλογής. Εθνικό σιωπητήριο.

Διαβάστε περισσότερα

Σάτιρα και πολιτική πριν από 130 χρόνια

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-04-2012

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα «130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Άρτας: Σάτιρα και πολιτική» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο λήγει στις 30 Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο, περιέργεια, γνώση

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-03-2012

Προβλήματα σύγχρονα, προβλήματα αναπάντητα που μας απασχολούν όλους –κι εμάς που ολοκληρώνουμε την υπό κατασκευή Ιστοσελίδα του Αρχείου μας (www.apan.gr). Η Μαριάννα Τζιαντζή, αποχαιρετώντας την χάρτινη (έντυπη) Britannica, γράφει

Διαβάστε περισσότερα

Για τη Δόμνα Σαμίου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-03-2012

Αντί άλλης συμμετοχής στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, μνημονεύουμε την αρχόντισσα της παράδοσης Δόμνα Σαμίου. Και αναδημοσιεύουμε άρθρο της λαογράφου Μιράντας Τερζοπούλου και δυο λόγια του Διονύση Σαββόπουλου.

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση - Διάλεξη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23-03-2012

Την Παρασκευή 23/3, στο Ινστιτούτο της Δανίας, στην Πλάκα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «The Ancient Harbours of the Piraeus» και θα ακολουθήσει διάλεξη στα αγγλικά με θέμα «The Piraeus and the Athenian Navy: recent archaeological and historical advances».

Διαβάστε περισσότερα

Ένα εντυπωσιακό πρωτοβυζαντινό εύρημα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18-03-2012

Η εποχή της εντατικής ναοδομίας στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι ο 5ος αιώνας, όταν τα εκκλησιαστικά συγκροτήματα καταλαμβάνουν τους δημόσιους χώρους. Μία νεροποντή αποκάλυψε στην περιοχή της Λαμίας (Στερεά Ελλάδα) μία βασιλική μεγάλων διαστάσεων με εξαιρετικά ψηφιδωτά και με ψηφιδωτή κτητορική επιγραφή.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΕ BIG MOVING PHOTO BAZAAR – ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16-03-2012

Ο «ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ» (Ηρακλείτου 6, Κολωνάκι) μας προσκαλεί στο BMPB που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μία κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με γνωστούς Έλληνες δημιουργούς και να αποκτήσει φωτογραφίες τους σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Εγκαίνια την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα.

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σου κυρά Δόμνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-03-2012

«Και τώρα θα σας παρουσιάσω μια σπουδαία γυναίκα» είχε πει ένα βράδυ του 1971 ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Ροντέο. Χούντα μαύρη έξω από την υπόγα. Με κλαρίνα και τσάμικα που μας προσέβαλαν και γάνωναν τα αυτιά μας. Επαναστατική μυσταγωγία σε εκείνες τις ημιπαράνομες συνάξεις στο εκρηκτικό υπόγειο με τους νέους που έβραζαν. Και βγήκε η Δόμνα Σαμίου. Την ακούγαμε αποσβολωμένοι. Και σε λίγο, πετάγαμε μαζί της.

Διαβάστε περισσότερα

Lux in Tenebris

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-03-2012

Ο τεχνητός φωτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα
Διεπιστημονική ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου) το Σάββατο 10 Μαρτίου, ώρα 10.30 - 18.00.

Διαβάστε περισσότερα

Μία χρονιά πριν από 1.584 χρόνια

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-03-2012

Τομή στην ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας κι επιτομή της ιστορίας του 5ου αιώνα –μίας κατεξοχήν μεταβατικής περιόδου, στην διάρκεια της οποίας όλοι κι όλα κινούνται στο στερέωμα της Αυτοκρατορίας των τριών ηπείρων, από την Αρμενία έως την Βρετανία κι από τον Ρήνο-Δούναβη έως την Σαχάρα και τη Μεσοποταμία– είναι το βιβλίο του Ιταλού ιστορικού Giusto Traina «428 μ.Χ., Ιστορία μιας χρονιάς». Η ελληνική έκδοση του βιβλίου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα

Αθηναϊκές βόλτες κι ελληνική χλωρίδα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-03-2012

Πάνω από τη Μονή Καισαριανής, μερικά βήματα πιο πέρα από τον κεντρικό πυλώνα, θα βρείτε την είσοδο ενός άγνωστου αθηναϊκού παραδείσου. Είναι ο πρότυπος Βοτανικός Κήπος και το Βοτανικό Μονοπάτι της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, ένας καλά προστατευμένος χώρος, φυτεμένος με μοναδικά είδη της ελληνικής χλωρίδας και με μεγάλη ποικιλία από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Θα βρείτε επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Με τρεις κλωστές

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01-03-2012

Για την πρώτη του Μάρτη και για να μην σε πιάσει ο μαρτιάτικος ήλιος σ’ όλη την διάρκεια του μήνα, πλέκεις σε κοτσίδα μία κόκκινη, μία μπλε και μία άσπρη κλωστή (να’ναι αρκετά παχιές ή διπλές-τριπλές η καθεμία). Φορώντας το χειροποίητο αυτό βραχιόλι στον αριστερό καρπό, ίσως να αλλάξει η διάθεσή σου. Εξάλλου προβλέπονται λιακάδες, το μόνο ευχάριστο που μας έμεινε. Καλό μήνα!

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ 180 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-02-2012

Η επιστολή των Ελλήνων πολιτών προς τον πρωθυπουργό, μία πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα και του Αρχείου του Πανοράματος (Α.ΠΑΝ.) μετά την οργανωμένη καταστροφή της Αθήνας, συγκέντρωσε 180 υπογραφές έως το Σάββατο 25/2. Τις δημοσιεύουμε μαζί με την επιστολή. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται, ενώ έχει ανοίξει κι άλλος κατάλογος στο Ιντερνέτ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙ ΑΛΛΕΣ 159 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19-02-2012

Κάποιος είχε την πρωτοβουλία να ανοίξει μία σελίδα στον Ιστότοπο που συγκεντρώνει Αιτήσεις και Εκκλήσεις κι ανέβασε εκεί την Επιστολή που στείλαμε στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν υπογράψει άλλοι 159 Έλληνες πολίτες. Μπορείτε να δείτε τα ονόματα στην Ιστοσελίδα http://www.gopetition.com και να την προωθήσετε σε φίλους ή να τους παραπέμψετε στο www.apan.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπία και ολύμπια αταραξία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18-02-2012

Ενώ ακόμα περιμένουμε την ξεκάθαρη θέση των κομμάτων για τα πρωτοφανή επεισόδια της Κυριακής στην Αθήνα, γιατί ως τώρα κανείς δεν πήρε ανοιχτά θέση για ό,τι έγινε κι ό,τι δεν έγινε (εξάλλου ούτε τους νεκρούς της Μαρφίν δεν θρηνήσαμε σε πάνδημο μνημόσυνο-πολιτική διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, κι ας πέρασαν 22 μήνες από τότε), δυο πρωτόβγαλτοι ατζαμήδες, γιατί έτσι δείχνουν καταρχήν τα πράγματα, μπήκαν στο αφύλακτο Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-02-2012

Δημοσιεύουμε την επιστολή του μηχανικού Αναστάσιου Αντωνόπουλου για την ανάγκη αποκατάστασης του κτιρίου το οποίο στεγάζει το «Αττικόν», με δημόσια δαπάνη. Επειδή το «Αττικόν» είναι ένας χώρος αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας. Χώρος πολιτισμού. Μέλαθρο της έβδομης τέχνης επί δεκαετίες. Κτίσμα-στολίδι στην καρδιά της Αθήνας, όπου ασκήσαμε το πνεύμα μας και την αισθητική μας από τους καιρούς που επιτρέπονταν ακόμα τα όνειρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-02-2012

Νοιώθω τόσο έντονα την οργή όλων μας για την καταστροφή της Αθήνας, τόσο έντονα την κοινωνική δυσφορία για ό,τι έγινε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου –αλλά και για ό,τι δεν έγινε την Κυριακή, ούτε την Δευτέρα, ούτε την Τρίτη, από τη μεριά της πολιτείας–, ώστε θεωρώ απαραίτητο να γράψω δυο λόγια. Για να τεθεί επιτέλους ένα τέρμα στην σιωπή και την απραξία. Μαριάννα Κορομηλά

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πνευματικό κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-02-2012

Για την ενίσχυση των υποτροφιών που δίδονται στους ομογενείς φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη, ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών και οι Σχολικοί Σύλλογοι: Μεγαλοσχολιτών, Ζαππίδων, Ζωγραφειωτών και ο Σύλλογος των Φίλων της Μεγάλης του Γένους Σχολής οργανώνουν τη μουσική εκδήλωση. «ΠΑΜΕ σαν ΑΛΛΟΤΕ».
Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/2 και ώρα 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, Δ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι (Μετρό: Αμπελόκηποι).

Διαβάστε περισσότερα

Ο σοφός παππούς Πλούταρχος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-02-2012

Οι «Συμφορές του δανεισμού» ή «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» ανήκουν στα «Ηθικά» του Πλούταρχου. Η ιδιαίτερη ζέση με την οποία ο, συνήθως ήπιος και χαμηλών τόνων, συγγραφέας τους επιδίδεται στην κατακεραύνωση του φαινομένου του αλόγιστου δανεισμού (από την πλευρά των οφειλετών), καθώς και της απληστίας και της βαναυσότητας των πιστωτών, στρέφοντας εναντίον τους όλο το ρητορικό του οπλοστάσιο, καθιστά το κείμενο άκρως επίκαιρο κι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Νουθεσίες, μαύρο χιούμορ και κοινωνική κριτική.

Διαβάστε περισσότερα

Βάι, Βάι και μοναστηριακά ήθη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22-01-2012

Στην άλλη άκρη της ελληνικής γης, στην Ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με καταγγελία του WWF Ελλάδας, αποψιλώνεται το Φοινικόδασος. Με τη σύμφωνη γνώμη των κατεχόντων τη Μονή Τοπλού; Ώστε άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου της εκμετάλλευσης του σπάνιου δάσους; Και οι αρχές; Η Εκκλησία Κρήτης; Η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας; Η κρητική κοινωνία; Το θέμα ενδιαφέρει, βέβαια, όλους μας. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το ξεπάτωμα του φυσικού περιβάλλοντος στις ορέξεις των λαθροκυνηγών πάσης φύσεως.

Διαβάστε περισσότερα

Λαθροκυνηγοί στην Πρέσπα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22-01-2012

Δριμύτατο κρύο την περασμένη εβδομάδα στη Μακεδονία. Και βρήκαν την ευκαιρία διάφοροι παλικαράδες να βγουν για κυνήγι στον προστατευμένο υδροβιότοπο. Στην παρέα βρισκόταν και στέλεχος που … υπηρετεί τα κοινά. Η Πρέσπα αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της ελληνικής γης αλλά κι ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η αναισθησία είναι έγκλημα.

Διαβάστε περισσότερα

Εκποίηση – Παζάρι Βιβλίου 2012

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-01-2012

Στην πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 20 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου, διεξάγεται το καθιερωμένο Παζάρι Βιβλίου από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-01-2012

1912-2012 Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει φέτος την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της (και την ένταξή της στον ελλαδισμό, με ό,τι σήμανε αυτό για την αλλοτινή μεγαλούπολη). Με την ευκαιρία, αναδημοσιεύουμε το κείμενο της Μαριάννας Κορομηλά από το 1ο Φυλλάδιο του Πανοράματος (Νοέμβριος 1985). Τότε, εγκαινιάζοντας το Πανόραμα, εορτάσαμε με μία μεγάλη έκθεση τα 2.300 χρόνια από την ίδρυση της αρχαίας Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Από τις βορειοθρακικές ακτές του Εύξεινου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-01-2012

Πενήντα δύο εικόνες της Βυζαντινής και της πρώιμης Οθωμανικής εποχής κι ένας ολόκληρος κόσμος, στενά δεμένος με την Κωνσταντινούπολη, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από πόλεις και κωμοπόλεις των παραλίων της Βουλγαρίας όπου άκμαζε ο μαυροθαλασσίτικος ελληνισμός. Η περιοδική Έκθεση «Βυζαντινές εικόνες από τις θρακικές ακτές του Εύξεινου Πόντου», αποτέλεσμα πενταετούς συνεργασίας ελληνικών και βουλγαρικών φορέων, στεγάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Δημοσιεύουμε προς το παρόν ένα ενημερωτικό άρθρο και θα επανέλθουμε, γιατί αυτές οι εικόνες δεν είναι απλώς σημαντικά έργα αγιογραφικής τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-01-2012

Ο οίκος «Βέργος» εγκαινίασε νέα υπηρεσία πωλήσεων παλαιών βιβλίων μέσω διαδικτύου. Συγκεκριμένα από την Ιστοσελίδα www.vergosauctions.com θα προσφέρονται προς πώληση σε τακτά χρονικά διαστήματα βιβλία και χαρακτικά σε σταθερές τιμές.

Διαβάστε περισσότερα

Μετά τις διακοπές

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-01-2012

Το γραφείο ανοίγει τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και η γραμματεία θα λειτουργεί για τους συνδρομητές και τους φίλους κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το πρωί 11.00 με 1.30 και το απόγευμα 4.00 με 6.00.

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-01-2012

Κυκλοφόρησε το 25ο τεύχος της μηνιαίας επιθεώρησης με τον δίγλωσσο τίτλο «The Athens Review of Books / Αθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου» (Ιανουάριος 2012).

Διαβάστε περισσότερα