Σήμερα

Ο Ιστότοπος του Πανοράματος

P1130718WEB2Από τον Απρίλιο του 2009, ανανεώνεται συνεχώς παρακολουθώντας κυρίως τις πανοραμικές δραστηριότητες και ενημερώνοντας για διάφορα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αλλά δεν είναι απλώς ενημερωτικού χαρακτήρα. Αν πλοηγηθείτε στις ενότητες Εκδηλώσεις και Ημερολόγιο Ταξιδιών, ακόμα και στα Νέα, θα βρείτε κείμενα με πλούσια εικονογράφηση –με αφορμή κάποια εκδήλωση, ένα πανοραμικό ταξίδι, ένα νέο βιβλίο ή έναν εορτασμό. Κι αν πάτε σε παλαιότερα χρόνια (πατώντας στο Αρχείο δίπλα, όπου αναγράφονται οι χρονιές) θα εκπλαγείτε από τον πλούτο του κρυμμένου υλικού. Έτσι, μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα, να γνωρίσετε τα μέλη και τους συνεργάτες του Πανοράματος, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα θέματα και, οπωσδήποτε, να ταξιδέψετε ψηφιακά μαζί μας: από την Παμφυλία και την Κιλικία στην Ανατολική Μεσόγειο ως τη μαυροθαλασσίτικη Κριμαία και τη Σικελία στη Δυτική Μεσόγειο, κι από τον Μυστρά και την Αρκαδία ως την παραδουνάβια Βλαχία και την Τρανσυλβανία.

Στον Ιστότοπό μας θα βρείτε, ακόμα, μία μικρή σειρά οπτικοακουστικού υλικού από το υπό κατασκευή Αρχείο του Πανοράματος. Πρόκειται για παραγωγές του Δημιουργικού Τμήματος του ΑΠΑΝ.

Προτείνουμε: «Στο Βαρδάρι αγορασμένος έρωτας (στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο)», θα το βρείτε στις Εκδόσεις – Σειρές καρτ-ποστάλ.

Η Ζωρζ Σαρή διαβάζει τον «Αθηνόδωρο». Πρόκειται για ανέκδοτη ηχογράφηση του 1980 (την δημοσιεύσαμε στις 6/4/2013, σε ανάμνηση της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα). Θα τη βρείτε στα Νέα του 2013.

«Χαράγματα κι ένας ταρσανάς», μία περιήγηση στα Αλάνυα, αρχαίο Κορακίσιον, όπου σώζεται ένας θαυμάσιος σελτζουκικός ταρσανάς, ενώ στα πέριξ βρέθηκαν 52 χαράγματα πλοίων. Μια αφορμή για ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα το βρείτε στο Ημερολόγιο Ταξιδιών του 2013 (το αναρτήσαμε στις 3/8).

Πανοραμικές διαλέξεις στο Διαδίκτυο

43216126WEB1Από το φθινόπωρο του 2012 συνεργαζόμαστε με τον πλούσιο σε θεματολογία Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη το blod.gr, όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς περισσότερες από εξακόσιες διαλέξεις γύρω από την πολιτική και την οικονομία, την ιατρική, την ιστορία κλπ. Οι πανοραμικοί Κύκλοι Διαλέξεων που έχουν αποθησαυριστεί στο blod.gr έως τώρα είναι:

Κύκλος έξι διαλέξεων «Βαλκάνια και Θεσσαλονίκη, 19ος αι. – αρχές 20ού», που έγιναν στο Πανόραμα τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2012 με ομιλητές τον Κώστα Καραμαλή (τέσσερις διαλέξεις), τη Φωτεινή Τσακόγλου (μία διάλεξη) και τον Άκη Μαλτσίδη (μία διάλεξη). μπορείτε να τις παρακολουθήσετε αν επισκεφθείτε το blod.gr και πλοηγηθείτε στην ενότητα «Ιστορία».

Μία διάλεξη για την Αττάλεια της Παμφυλίας (Antalya, πόλη στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου) με ομιλητή τον Θοδωρή Κοντάρα, τον Φεβρουάριο του 2013. Τίτλος «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά». Επισκεφθείτε το blod.gr και πλοηγηθείτε στην ενότητα «Εθνολογία».

Κύκλος τριών διαλέξεων με θέμα τον Εύξεινο Πόντο / Μαύρη Θάλασσα κι επίκεντρο την Κριμαία και την Αζοφική, τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2013. Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά. Στην ενότητα «Ιστορία».

Κύκλος δύο διαλέξεων με θέμα «Ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν εξάρτηση» τον Νοέμβριο του 2013. Ομιλητής ο Βούλης Κεφαλάς. Στην ενότητα «Κοινωνικά Θέματα».

Τον Δεκέμβριο του 2013, θα ανέβουν σταδιακά ως τα τέλη του μήνα, στην ενότητα «Ιστορία», οι τρεις διαλέξεις του Κύκλου «Από την Αικατερίνη τη Μεγάλη στον Στάλιν. Η ευρωπαϊκή Ιστορία επιστρέφει στην Μαύρη Θάλασσα – ενώ η ανθρωπογεωγραφία αιώνων αλλάζει δραματικά χαρακτήρα». Ομιλητής ο Κώστας Καραμαλής. Θα τις βρείτε στην ενότητα «Ιστορία».

Νέες εγγραφές και ανανέωση της συνδρομής, 2014-2015

Η ανανέωση της συνδρομής για το 2015 θα γίνει τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2014. Στο ίδιο διάστημα (και έως τις 15 Ιανουαρίου 2015) μπορούν να εγγραφούν και νέα μέλη, δηλαδή όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τα πανοραμικά ταξίδια, να έχουν πλήρη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό Αρχείο του Πανοράματος (ΑΠΑΝ) και να στηρίξουν το έργο μας. Για τις επόμενες δραστηριότητες, μπορείτε να ενημερωθείτε επιλέγοντας εδώ τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.