Δεκαετία 2000-2010


Η επόμενη δεκαετία: το ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην οδό Ευρυδίκης

Ο σεισμός του 1999 ανέκοψε τις δραστηριότητές μας και τίναξε όλα μας τα σχέδια στον αέρα. Έπρεπε να εγκαταλείψουμε το κτήριο που μας είχε φιλοξενήσει επί μία δεκαπενταετία και να ασχοληθούμε με τη μεταστέγαση του Πανοράματος και του Αρχείου του. Στεγαστήκαμε προσωρινά σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα το οποίο μας παραχώρησαν μέλη του Πανοράματος. Αναλώσαμε πολύ χρόνο και προσπάθεια, αλλά δεν βρέθηκε καταλληλότερο κτίσμα κι έτσι, η προσωρινή φιλοξενία πήρε τη μορφή της μονιμότητας.
Η έδρα του Πανοράματος βρίσκεται στα σύνορα της Καισαριανής με το Παγκράτι, δηλαδή εκτός δακτυλίου, στην οδό Ευρυδίκης (σε μικρή απόσταση από την πλατεία Βρυσάκι και την οδό Φορμίωνος).

Μετά την ανανεωμένη κι επαυξημένη έκδοση του βιβλίου Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα (την ελληνική το 2001, και την αγγλική το 2002), επικεντρωθήκαμε στην αναδιοργάνωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του Αρχείου, με την πεποίθηση ότι οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία μπορούν όχι μόνο να εξυπηρετήσουν τους στόχους μας αλλά και να φέρουν σε επαφή το έργο μας με ένα πολύ ευρύτερο κοινό, ελληνικό και διεθνές. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο ΑΡΧΕΙΟ.

Παράλληλα, συνεχίζουμε ένα μικρό μέρος των μορφωτικών προγραμμάτων με: κύκλους διαλέξεων, εκπαιδευτικά ταξίδια, ξεναγήσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές. Με εξαίρεση τα ταξίδια, όλες οι άλλες εκδηλώσεις που οργανώνουμε είναι ανοιχτές στο κοινό (πάντα με προηγούμενη συνεννόηση, γιατί ο χώρος που διαθέτουμε είναι περιορισμένος και προηγούνται οι συνδρομητές).

Η δημιουργία Κύκλου Συνδρομητών

Όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρυδίκης, διαμορφώθηκε ένας κύκλος νέων και παλαιών πανοραμικών φίλων που άσκησαν πολλές φορές πιέσεις για να επαναφέρουμε τον θεσμό του μέλους. Κρίναμε όμως ότι, επειδή το Πανόραμα έχει συρρικνωθεί, δεν έχουμε τις δυνατότητες να προσφέρουμε όλα όσα πρέπει να αντιστοιχούν σε μία συνδρομή. Καθώς πλησίαζε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Διαδικτυακού μας Τόπου, με τον οποίο φιλοδοξούμε να ξαναφτιάξουμε το Πανόραμα, έστω σε ψηφιακή μορφή –δίχως την ψευδαίσθηση ότι θα υποκαταστήσει την ανθρώπινη επικοινωνία, την οποία θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις–, σκεφτήκαμε ότι ήρθε η ώρα να ζητήσουμε από εκείνους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την συνδρομή τους. Έτσι, απευθυνθήκαμε πρώτα σε όσους μετείχαν ήδη στις πανοραμικές δραστηριότητες κι εγγράψαμε 254 μέλη-συνδρομητές.

Ορίσαμε την διάρκεια της πρώτης συνδρομής σε δεκατέσσερις μήνες, με λήξη τον Απρίλιο του 2011. Αλλά, καθώς ο χρόνος μάς ξεπέρασε, όπως συμβαίνει συνήθως, κι επιμηκύνθηκε η δοκιμαστική περίοδος και χρειάστηκε να γίνουν κι άλλες διορθώσεις, προσαρμογές και προσθήκες, αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την διάρκεια της πρώτης συνδρομής ως τον Σεπτέμβριο. Μα και πάλι, ο χρόνος αποδείχτηκε ανελέητος. Ακόμα πιο ανελέητη: η ψηφιακή τεχνολογία και η λογική της!