Νέα 2023

Πέτρος Θέμελης, αρχαιολόγος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-10-2023

Έδωσε πνοή σε μια ολόκληρη αρχαία πόλη και μας περπάτησε ανάμεσα σε θαυμαστά μησσηνιακά ερείπια με τόση χαρά, τόσο νεανικό ενθουσιασμό, τόσο όμορφο πάθος, τόση γνώση και τόσο σεβασμό στους παρελθόντες χρόνους, στους παρελθόντες ανθρώπους, αλλά και στους τωρινούς… Μας μίλησε για το κάλλος και τον έρωτα. Μας έβαλε ξανά στο πνεύμα των αξιών και των υψηλών νοημάτων, της αισθητικής και του πολιτειακού ήθους.

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Γραμματικάκης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-10-2023

Στη μνήμη του εξαιρετικού επιστήμονα και σπουδαίου δασκάλου, που μας έμαθε την κόμη της Βερενίκης, φώτισε τις πίσω μας σελίδες, μας έδειξε τον τρόπο να συνομιλούμε με το φως και μας ταξίδεψε στο Σύμπαν.

Διαβάστε περισσότερα

Στο Μουσείο Fitzwilliam

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-08-2023

«Νήματα, κεντήματα, βράκες και φουστάνια που χορεύουν» είναι ο τίτλος και «Η ζωντανή Συλλογή του Ανδρέα Πέρη Παπαγεωργίου» ο υπότιτλος. Πρόκειται για ένα πολύ σύντομο βίντεο που φτιάξαμε με καλούς φίλους για έναν ηλικιωμένο συλλέκτη που ζει στη γενέτειρα του, τη Λίμνη Ευβοίας. Αξιοσέβαστος, πάντα γελαστός, μνήμες κι εμπειρίες απίστευτες στα χείλη του (δίπλα στη Ραλλού Μάνου, τον Νικολάου, τον Χατζιδάκι, τον Κουν, τον Μόραλη, το «Καταραμένο φίδι»)… Το βίντεο προβάλλεται σε μία έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Fitzwilliam του Πανεπιστημίου Cambridge.

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04-04-2023

Ο αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου, ο εμπνευσμένος και ολόψυχα αφιερωμένος και τόσο παθιασμένος άνθρωπος των βιβλιοθηκών, ο έμπειρος αρχιτέκτονας για τη συντήρηση ιστορικών κτισμάτων, έχτισε κιβωτούς για να σωθούν οι γνώσεις της ανθρωπότητας. Έφυγε πριν ξεμυτίσει καλά-καλά η φετινή άνοιξη.

Διαβάστε περισσότερα

Έρχονται τα Φώτα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-01-2023

Κάλαντα από όλη την Ελλάδα για τα Θεοφάνεια, τη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας μαζί με το Πάσχα. Κάλαντα που ξεχνιούνται κάθε χρόνο και περισσότερο, καθώς το νόημα των γιορτών έχει μεταλλαχθεί – ή μετεξελιχθεί, όπως θα έλεγε κάποιος νεωτεριστής. Ας χαρούμε μια όμορφη παράδοση.

Διαβάστε περισσότερα