Αρχείο Διαλέξεων 2012

Γνωρίζοντας την Τουρκία μέσα από τη γλώσσα: τα καθημερινά και χρήσιμα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-11-2012

Τέσσερις διαλέξεις με ομιλήτρια τη Σοφία Κομποτιάτη
Αφορμή θα είναι η γλώσσα: το αλφάβητο και τα «βασικά» περί της τουρκικής. Θα αναφερθούμε στα καθημερινά, τα χρήσιμα του ταξιδιώτη και του μελετητή. Παράλληλα, θα σκιαγραφηθούν όψεις της σύγχρονης Τουρκίας. Από τα «γκετζέκοντου» μέχρι τους Λευκούς Τούρκους και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα τεθούν ζητήματα πολιτικής και ταυτότητας σε μια χώρα και μια Πόλη που αλλάζουν ραγδαία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ – ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-11-2012

Ο Αργύρης Μαλτσίδης θα κλείσει τον Κύκλο Διαλέξεων για τα Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ», ένα μελέτημα που προέκυψε ύστερα από έρευνα δεκαπέντε χρόνων. Μία εκπληκτική περιπέτεια. Tο απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου (6.30-8.30) και πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 8 του μηνός (11.15-12.45). Δείτε περισσότερα και εγγραφείτε εγκαίρως

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε διαλέξεις για τα Βαλκάνια των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-10-2012

Με γεωπολιτικό επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των οθωμανικών Βαλκανίων, και χρονικό επίκεντρο τη δεκαετία 1908-1918, όταν επανασχεδιάζεται ο χάρτης, ο αρχιτέκτονας Κώστας Καραμαλής θα κάνει τέσσερις ομιλίες και η ιστορικός Βασιλική Τσακόγλου μία ομιλία με θέμα τον πρώτο Διωγμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, 1913-1918. Έναρξη το απόγευμα της Τετάρτης 3/10, πρώτη πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 4/10.

Διαβάστε περισσότερα

Έκτακτη πρωινή διάλεξη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-06-2012

Το πρωί της Πέμπτης 14 Ιουνίου (11.00-1.30) θα γίνει η συνέχεια της διάλεξης «Από το Circus Maximus της Ρώμης στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης: σύμβολα και λειτουργίες». Για τους ακροατές του Κύκλου «Η Αυτοκρατορία των τριών ηπείρων» κι επειδή δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το θέμα στις 24/5.

Διαβάστε περισσότερα

Η ρωμαϊκή Οικουμένη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-05-2012

Το δεύτερο μέρος του Κύκλου «Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ» θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με τρεις διαλέξεις και μια ξενάγηση-γνωριμία με την ρωμαϊκή Αθήνα.
Έναρξη το πρωί της Πέμπτης 3 Μαΐου (ξενάγηση). Για τους απογευματινούς ακροατές, έναρξη το πρωί του Σαββάτου 5 Μαΐου (ξενάγηση).

Διαβάστε περισσότερα

Η Αυτοκρατορία των τριών ηπείρων, Μέρος Δεύτερο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-03-2012

Από την εποχή της Αναρχίας και του Χάους έως την αποκατάσταση του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού, την πρώτη και την δεύτερη Τετραρχία, τη μονοκρατορία του Μεγάλου Κωνσταντίνου και την οικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας (ή της νέας Αυτοκρατορίας;). Τρεις απογευματινές διαλέξεις (έναρξη στις 14/3) και τρεις πρωινές επαναλήψεις (έναρξη στις 15/3). Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-02-2012

Πνευματικές αναζητήσεις, κοινωνική ζωή, ψυχαγωγία και θεάματα στην Αυτοκρατορική περίοδο: η συνέχεια του Πρώτου Μέρους του Κύκλου «Η Αυτοκρατορία των τριών ηπείρων». Ομιλήτριες: η Μαριάννα Κορομηλά και η Καδιώ Κολύμβα. Στην Ρωμαϊκή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη. Από το πρωί της Πέμπτης 9/2 έως την Πέμπτη 8/3. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-02-2012

Πολιτιστικός βίος, πνευματικές αναζητήσεις, κοινωνική ζωή και θεάματα στην Αυτοκρατορική περίοδο: η συνέχεια του Πρώτου Μέρους του Κύκλου «Η Αυτοκρατορία των τριών ηπείρων». Ομιλητές: ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, η ερευνήτρια Καδιώ Κολύμβα και η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά. Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη. Από την Τετάρτη 8/2 έως και την Τετάρτη 7/3. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-01-2012

Από τη μονοκρατορία του Οκταβιανού Αυγούστου έως την βασιλεία του Ηρακλείου και από την Βόρειο Αγγλία μέχρι τον Καύκασο και την Ερυθρά Θάλασσα
Υπεύθυνη της σειράς η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά. Μέρος Πρώτο: Από την ίδρυση της Νικοπόλεως στην Ήπειρο έως την θεμελίωση της Κωνσταντινουπόλεως στην Θράκη
Έξι απογευματινές διαλέξεις (Τετάρτη, 6.30-9.00) έναρξη στις 7 Δεκεμβρίου. Πρωινή επανάληψη (Πέμπτη 11.00-1.30) έναρξη στις 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα