Εκδηλώσεις 2018

Οικογενειακές ιστορίες – το νήμα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-12-2018

Εδώ και τρεις δεκαετίες, η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα προωθεί με κάθε τρόπο την ιδέα της καταγραφής των οικογενειακών ιστοριών. Έχουμε κάνει ακόμα και σεμινάρια, όχι μόνον εξηγώντας τη σημασία της καταγραφής, αλλά δίνοντας παραδείγματα, οδηγίες, βοηθητικά κείμενα, για να παρασύρουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε σε αυτή την περιπέτεια. Για να μη φύγουν σιωπηλοί οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν κι έζησαν την ιστορία του τόπου. Η άγραφη ιστορία περιμένει τους γραφείς της. Εδώ θα βρείτε ορισμένα κείμενα, που μπορούν να δώσουν ιδέες ή να βοηθήσουν όσους αποφασίσουν να ερευνήσουν τα ενδότερα (δείτε …)

Διαβάστε περισσότερα

Η Δράμα στην Αθήνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-11-2018

Το απόγευμα της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς θα γίνει η παρουσίαση του θαυμάσιου λευκώματος με φωτογραφίες από τη Δράμα και τον Νομό Δράμας, που επιμελήθηκε και εξέδωσε ο Άρης Θεοδωρίδης, ιδρυτής της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Κύκλωψ. Στη συνέχεια, θα εγκαινιαστεί η ομότιτλη φωτογραφική έκθεση, που θα μας περπατήσει στο αστικό περιβάλλον, όπως εξελίχθηκε η πόλη στη διάρκεια του 20ού αιώνα, και θα μας ταξιδέψει στη θρακομακεδονική ύπαιθρο

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19-11-2018

Οι εκδόσεις Καπόν μας καλούν τη Δευτέρα 3 Δεκ. 2018 (στις 7:00 μμ) στην παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου, «Η Προκυμαία της Σμύρνης. Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου» που μόλις κυκλοφόρησε. Για το δίτομο έργο, έγραψε ο Νίκος Μπακουνάκης στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (Κυριακή 18/11/2018): «Μοναδικό στη διεθνή βιβλιογραφία. Ερευνητικός, συγγραφικός και εκδοτικός άθλος. Ξαναζούμε τη Σμύρνη».
Η εκδήλωση θα γίνει στη Γεννάδειο, στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (είσοδος από την οδό Αναπήρων Πολέμων αρ. 9) στο Κολωνάκι (δείτε περισσότερα για αυτό το μοναδικό έργο).

Διαβάστε περισσότερα

96 χρόνια μετά την Καταστροφή

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-08-2018

Αποχαιρετισμός στη Σμυρνιά αρχόντισσα Στάσα Αλτίνογλου-Ισηγόνη, την αγαπημένη μας κυρία Ισηγόνη, μια σπουδαία γυναίκα γεννημένη στη μεγαλούπολη της Μεσογείου το 1914 και «έφερε» σε όλη της τη ζωή τη γενέτειρα μέσα της. Για όλους εμάς, τους πανοραμικούς φίλους, η κυρία Στάσα ήταν η ίδια η Σμύρνη. Ζωντανή, αεικίνητη, ευγενική, θαρραλέα, πρωτοπόρος, πνευματώδης, βαθειά καλλιεργημένη, κοσμοπολίτισσα και παραδοσιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτό Χωριό - Open Village

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-06-2018

Άγιος Λαυρέντιος, Δυτικό Πήλιο: Μια πολύ καλή πρωτοβουλία και ένα πολύ καλά οργανωμένο τριήμερο (από την Παρασκευή απόγευμα 6 Ιουλίου μέχρι το απογευματάκι της Κυριακής 8/7/2018) με σκοπό να γνωρίσουμε έναν από τα παλαιότερους οικισμούς του Δ. Πηλίου κι ένα από τα λίγα χωριά του Πηλίου που διατηρούν τον αρχικό οικιστικό τους πυρήνα, το Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου (12ος-14ος αι.).

Διαβάστε περισσότερα

Διπλή επέτειος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-05-2018

Η Μαριάννα Κορομηλά μιλάει στους πανοραμικούς φίλους για τα 30 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου της «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα» (Πολ. Ετ. Πανόραμα, Μάρτιος 1988) και τα 10 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου «Η Μαρία των Μογγόλων (εκδ. Πατάκη, Μάρτιος 2008). Το απόγευμα της Τετάρτης 6/6 και πρωινή επαν. την Πέμπτη 7/6.

Διαβάστε περισσότερα

Με τη φτερούγα του ταξιδιού

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16-03-2018

Είκοσι και ένα χρόνια έρευνας και καταγραφής, αρχαιοελληνικά κατάλοιπα, γκρεκάνικα χωριά, και βυζαντινά μοναστήρια και υπόσκαφα εκκλησάκια με τοιχογραφίες του 9ου-12ου αι., ντοπιολαλιά ελληνική που αντιστάθηκε επί αιώνες και χάνεται στις μέρες μας, τραγούδια, θρήνοι, ταραντέλες … Η Φωτεινή Καϊμάκη θα παρουσιάσει το βιβλίο της στο Πανόραμα

Διαβάστε περισσότερα