Θα πάμε στη Θράκη μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες
ΝΕΑ
Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος
Ο αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου, ο εμπνευσμένος και ολόψυχα αφιερωμένος και τόσο παθιασμένος άνθρωπος των βιβλιοθηκών, ο έμπειρος αρχιτέκτονας για τη συντήρηση ιστορικών κτισμάτων, έχτισε κιβωτούς για να σωθούν οι γνώσεις της ανθρωπότητας. Έφυγε πριν ξεμυτίσει καλά-καλά η φετινή άνοιξη.
Διαβάστε περισσότεραΒιβλία της Μικρασίας
Πολιτισμικές διαδρομές του μικρασιατικού ελληνισμού (1764-1922): Έκθεση βιβλίων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Παρουσιάζονται 70 από τα σπουδαιότερα δείγματα μικρασιατικών εκδόσεων, χειρογράφων και τεκμηρίων από τις συλλογές της Γενναδείου, εστιάζοντας στη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών τυπογραφείων με επίκεντρο τη Σμύρνη, τις Κυδωνιές και την Τραπεζούντα.
Διαβάστε περισσότεραΕνσαρκώνοντας το κράτος
Αποχαιρετώντας τη μητέρα, τη γιαγιά, τις πίσω μας σελίδες, τις αδιατάρακτες σταθερές, τις αναγκαίες βεβαιότητες, τη χαμένη αίγλη μιας αυτοκρατορίας. Αποχαιρετώντας τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και τις οκτώ μεταπολεμικές δεκαετίες.
Διαβάστε περισσότεραΣτη Μαύρη Θάλασσα
Μόλις κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση του βιβλίου της Μαριάννας Κορομηλά, «Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ού αιώνα», έκδοση του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα που πραγματοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία της Λένας Γ. Παμπούκη. Η έκδοση του 2022 είναι μία εξ αρχής επανέκδοση –όχι όμως ανατύπωση– της ανανεωμένης και επαυξημένης β΄ έκδοσης που κυκλοφόρησε το 2001. Η επικαιρότητα διαρκής και οι δραματικές κορυφώσεις απανωτές. Η μόνη σταθερά δια μέσω των αιώνων...
Διαβάστε περισσότεραΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
Πριν από 77 χρόνια, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, η 60η Στρατιά του Κόκκινου Στρατού έμπαινε στο Άουσβιτς Μπιργκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης που είχε οργανώσει η ναζιστική Γερμανία. Από την άνοιξη του 1942 μέχρι τον Ιαν. του 1945 στο συγκρότημα (το οποίο καταλάμβανε έκταση 40 τετρ. χλμ) είχαν εκτοπιστεί εκεί περισσότεροι από 1.300.000 άνθρωποι. Εξοντώθηκαν π. 1.100.000, οι περισσότεροι (π. 900.000) αμέσως μετά την άφιξή τους με τα τραίνα.
Διαβάστε περισσότεραΟ Χρίστος και τα αρνάκια
«Την Πρωτοχρονιά του 1945, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μ’ έφερε η μάνα μου στον κόσμο. Ήμουν το τέταρτο από τα εφτά παιδιά της… Με γέννησε χωρίς μαμή, με τη βοήθεια μόνο της αγαπημένης μου γιαγιάς Κατίνας, της μάνας της τρανής, όπως τη φωνάζαμε. Ήταν μια φυσιολογική γέννα, όπως αυτή που είχε φέρει στον κόσμο, την ίδια νύχτα, τα νεογέννητα αρνάκια που βέλαζαν δίπλα της στο μαντρί…» γράφει ο Χρίστος Ζαφείρης.
Διαβάστε περισσότεραΟ πάνσοφος Κένταυρος
Θεσσαλός ο πάνσοφος Χείρων, ο γνωστότερος από τους Κενταύρους του δασοσκεπούς Πηλίου. Αυτή η προϊστορική μορφή, γνώριζε οτιδήποτε σχετιζόταν με την υγεία και την υγιεινή ζωή, τα βότανα και τη φαρμακολογία, την τραυματολογία και τις θεραπείες, αλλά και την πρόβλεψη. Την πρόβλεψη είχαν περί πολλού οι αρχαίοι.
Διαβάστε περισσότεραΖοζεφίν Μπέικερ
Η Γαλλία τίμησε με την ύψιστη τιμή της χώρας μια διάσημη τραγουδίστρια, χορεύτρια, ηθοποιό, ακτιβίστρια, και, πάνω από όλα, διασκεδάστρια. Ο πρώτος μαύρος άνθρωπος και η έκτη γυναίκα που βρήκε μια θέση στο παρισινό Πάνθεον, ανάμεσα στους «μεγάλους άνδρες» της Γαλλίας, είναι μία Αφροαμερικανίδα, γεννημένη στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η Joséphine Baker (1906-1975) διάλεξε τη Γαλλία για «νέα της πατρίδα» στον Μεσοπόλεμο.
Διαβάστε περισσότεραΜίκης Θεοδωράκης
Τις μνήμες μας αναμοχλεύουμε και μετρούμε τις απώλειές μας από το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου. Προσωπικές και συλλογικές. Αλλά χάρη στη μπαγκέτα του Μίκη όλα απέκτησαν τη μαγεία του μύθου. Μέρος της νέας ελληνικής Ιστορίας ο Θεοδωράκης – μέρος της πανάρχαιας και διαχρονικής ελληνικής μυθολογίας ο Μίκης.
Διαβάστε περισσότεραStephen Miller / Στέφανος Μίλλερ
Με ένα ξέχειλο ποτήρι κόκκινο κρασί από τη Νεμέα αποχαιρετούμε τον Αμερικανό-Έλληνα φίλο που αναστήλωσε τις αρχαιότητες της Νεμέας, έχτισε το Μουσείο, θεσμοθέτησε αγώνες, δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο, αγάπησε τους ανθρώπους και τα αμπέλια τους, και μας προσέφερε τον έναν από τους τέσσερις τόπους όπου διεξάγονταν πανελλήνιοι αγώνες. Πολύτιμη και η εργασία του στην αρχαία αθηναϊκή Αγορά. Γεια σου Στέφανε!
Διαβάστε περισσότεραΕλληνικά στο προϊστορικό Αιγαίο
Όπως είναι γνωστό, το 1952 η επιστημονική κοινότητα έμαθε ότι στο Αιγαίο του 15ου π.Χ. αιώνα ο κόσμος μιλούσε ελληνικά. Ήταν η συνταρακτική ανακάλυψη του Μάικλ Βέντρις, που ανακοίνωσε στο BBC το ύψιστης πολιτισμικής αξίας εύρημά του. Ένα νέο βιβλίο αφηγείται το χρονικό της αποκρυπτογράφησης των αρχαιότερων γραπτών της Ευρώπης και αποδίδει εύσημα στην Άλις Κόμπερ (1906-1950), επ. καθ. Κλασικών Σπουδών, που δεν πρόλαβε να δημοσιεύσει την έρευνά της. Μια συναρπαστική διανοητική περιπέτεια.
Διαβάστε περισσότεραΓρηγοριανό Ημερολόγιο
Κι όμως έγινε κι αυτό! Μετά από μια κάποια μέρα του 1582, δεν ξημέρωσε η επομένη, αλλά πήδηξε το ημερολόγιο και, ξαφνικά, ο κόσμος ξύπνησε έντεκα ημέρες αργότερα ενώ είχαν μεσολαβήσει μόνο μερικές νυχτερινές ώρες. Έτσι, η Πέμπτη 4 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς ακολουθήθηκε από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου του 1582! Τι είχε συμβεί;
Διαβάστε περισσότεραΣαλαμίνα 480 π.Χ.
Ο Θεμιστοκλής γνώριζε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες φυσούσε στην περιοχή βορειοδυτικό αεράκι, το οποίο μετά τις 10 στρεφόταν σε νοτιοανατολικό, καθώς τότε επικρατούσε η θαλασσινή αύρα. Ο νοτιοανατολικός άνεμος σιγά σιγά δυνάμωνε στη διάρκεια της ημέρας. Ο Αθηναίος στρατηγός ήθελε να παγιδεύσει τους Πέρσες στα στενά και ανάμεσα στα δύο αέρια κύματα, τα οποία θα λειτουργούσαν ως τανάλια…
Διαβάστε περισσότεραΤρύγος και κρασοπότηρα
Ο σοφός βασιλιάς Νέστωρ, το πολυτελές «δέπας αμφικύπελλον», το καλό κρασί, που πρέπει να πιείς με ρέγουλα, ο Ερρίκος Σλήμαν: η κούπα (το κρασοπότηρο) με τις δύο λαβές, μια φόρμα που ταξιδεύει στις θάλασσές μας από την Τροία και τις Κυκλάδες της 3ης χιλιετίας έως τον Πρώτο Μεγάλο Αποικισμό και το Τυρρηνικό Πέλαγος του 700 π.Χ.
Διαβάστε περισσότεραΓια την Αγία Σοφία
Η μετατροπή του επισκέψιμου μνημείου-μουσείου σε ισλαμικό τέμενος –μολονότι ήταν αναμενόμενη, για όποιον έχει παρακολουθήσει έστω και από απόσταση τα τεκταινόμενα στην Τουρκία του 21ου αιώνα– είναι ένα γεγονός που μας θλίβει, μας πικραίνει, μας προσβάλει και μας ανησυχεί πάρα πολύ.
Διαβάστε περισσότεραΑγία Φιλοθέη
Μία αρχοντοπούλα των Αθηνών, που έζησε τον καιρό της πρώιμης Οθωμανικής περιόδου (τον 16ο αιώνα), μία σπάνια γυναίκα, πρωτοπόρος, θεληματική, ατρόμητη, με εξαιρετικές ικανότητες και μοναδικές αρετές, με κοινωνικές ευαισθησίες, φιλάνθρωπα αισθήματα για όλους τους κατατρεγμένους και βαθειά πίστη στα χριστιανικά ιδεώδη, άφησε την τελευταία της πνοή στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.
Διαβάστε περισσότεραΣτην Αλεξανδρούπολη
Η δραστήρια ομάδα «Οι φίλοι του Γαλλικού Σταθμού», που αύξησε εντυπωσιακά τα μέλη της μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεύμα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει κινητοποιήσει και πάρα πολλούς Αλεξανδρουπολίτες απανταχού. Όλοι έχουν αναμνήσεις από αυτόν τον πυρήνα της πόλης τους και θέλουν να σωθεί. Έτσι, δυο αιώνες μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αδριανούπολης με το Αιγαίο, ο Γαλλικός Σταθμός του παλαιού Δεδέαγατς έγινε ξανά το «κέντρο» της Αλεξανδρούπολης.
Διαβάστε περισσότερα«Ου φροντίς Ιπποκλείδη»
Το ιστορικό αυτής της παροιμιώδους φράσης μας πάει πίσω περίπου 2.600 χρόνια, όταν τύραννος της Σικυώνας ήταν ο Κλεισθένης, ο παππούς του Αθηναίου Κλεισθένη, του πολιτικού που το 507 θεμελίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην πόλη-κράτος των Αθηναίων…
Διαβάστε περισσότεραΟ Νεμπαμούν και ο Γιάννης
Ο Νεμπαμούν, Αιγύπτιος αξιωματούχος του 14ου π.Χ., πέθανε γύρω στα 1350. Οι τοιχογραφίες που τον συντρόφευαν σε ένα ολόγραφο ταφικό μνημείο, θεωρούνται από τα ωραιότερα ζωγραφικά σύνολα στον κόσμο. Τις ανακάλυψε το 1821 ο Γιάννης Αθανασίου, διάσημος αρχαιοκάπηλος, που είχε πάει από τη Λήμνο στην Αίγυπτο για να κάνει το βιός του.
Διαβάστε περισσότεραΤο πανοραμικό Face Book
Σε όσους έχουν FB θυμίζουμε το δικό μας: Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα. Περιττό να τονίσουμε ότι μας ενδιαφέρει η διάδοση και η επισκεψιμότητα! Εκείνο το μικρούτσικο like είναι πολύ χρήσιμο. Καθώς και κάποιο σχόλιο.
Διαβάστε περισσότερα