Ο μέγας Τζιόττο

 PlaiCappella degli Scrovegni

Μια σύντομη περιδιάβαση στο Παρεκκλήσι των Σκροβένι στην Πάντοβα όπου εργάστηκε ο Φλωρεντίνος ζωγράφος και αρχιτέκτονας Τζιόττο

Στον δημόσιο Κήπο της Αρένας υπάρχει ένας σχετικά μικρός σε μέγεθος ναός, δίχως καμιά εξωτερική διακόσμηση. Ούτε που θα τον πρόσεχες, αν δεν είχες ακούσει κάτι για τον καλλιτεχνικό θησαυρό στο εσωτερικό του. Και η ιστορία λέει ότι το 1300, ο Παντοβάνος τραπεζίτης Ενρίκο Σκροβένι αγόρασε μια μεγάλη έκταση για να χτίσει το υπερπολυτελές μέγαρό του, ένα σωστό παλάτσο, το οποίο έπρεπε να έχει και το ιδιωτικό παρεκκλήσι του. Έτσι χτίστηκε ένας μονόχωρος ναός (29,88 μέτρα μήκος, 8,41 πλάτος και ύψος 12,65 μέτρα) με μία ευρύχωρη αψίδα του Ιερού Βήματος στην ανατολική πλευρά. Τον καιρό εκείνο, στο γύρισμα του αιώνα, εργαζόταν στην πόλη ο διάσημος Φλωρεντίνος καλλιτέχνης Τζιόττο. Γεννημένος γύρω στα 1267, ο Giotto di Bondone, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία της Τέχνης με το πρώτο του όνομα, ήταν ο τολμηρός και εμπνευσμένος μαΐστορας που έσκισε με τα πινέλα του τον ύστερο Μεσαίωνα και άπλωσε στους τοίχους τα πρώτα χρώματα της αυγής της ιταλικής Αναγέννησης.
Ο τραπεζίτης του παράδωσε γύρω στα 1303 το παρεκκλήσι, που ήταν αφιερωμένο στην Παναγία. Χώρος συμμαζεμένος με τεράστιες λευκές επιφάνειες. Οι δεκάδες μελετητές του μνημείου υπολογίζουν ότι ο μαΐστορας είχε στη διάθεσή του 40 ανθρώπους συνεργείο κι ότι χρειάστηκαν 625 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί η αγιογράφηση με τη μέθοδο της νωπογραφίας (fresco). «Φρέσκο» σημαίνει ότι ζωγραφίζεις μόνο πάνω στον νωπό ασβέστη και σταματάς όταν αρχίσει να στεγνώνει το συγκεκριμένο κομμάτι του τοίχου.
Τα θυρανοίξια έγιναν στις 25 Μαρτίου του 1305. Τότε αποκαλύφθηκε αυτό το αριστούργημα, με το οποίο ο Τζιόττο θέλησε να αλλάξει τη σχέση των λαϊκών (δηλαδή των μη εκκλησιαστικών παραγόντων) με την Εκκλησία και τα χριστιανικά διδάγματα. Εξάλλου, ο σύγχρονός του και φίλος του, ο Δάντης, άρχισε να γράφει τη Θεία Κωμωδία το 1308. Η Ιταλία οδηγούσε τον δυτικό κόσμο προς την Αναγέννηση.

>>>>>>>> Δείτε το pdf του Πανοράματος με το πλούσιο εικονογραφικό υλικό

pdfPadova_Giotto_Panorama_2021.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιράν Αλέξανδρος Πασπάτης »