Καλώς ήρθατε

opus sectileΤο opus sectile δάπεδο της Μονής Στουδίου (λεπτ.), Κωνσταντινούπολη
Επισκεφθείτε τους θησαυρούς του ΑΠΑΝ
Σκοπός της Ιστοσελίδας μας είναι αφενός να επικοινωνούμε με τους φίλους και τα μέλη μας, αφετέρου να γνωριστούμε με το κοινό που αναζητάει ενδιαφέροντες ψηφιακούς τόπους και θέλει να μάθει περισσότερα τόσο για την ταυτότητα της Πολιτιστικής Εταιρείας ΠΑΝΟΡΑΜΑ όσο και για τις δραστηριότητές της, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτεί το ΑΡΧΕΙΟ της (ΑΠΑΝ). Ταυτόχρονα, θέλουμε να εξοικειωθούμε ακόμα περισσότερο με αυτόν τον τρίβολο που μας απασχολεί εδώ και χρόνια, μας προβληματίζει, μας παιδεύει και μας γοητεύει αφάνταστα.
Εδώ λοιπόν, επιλέγοντας ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, θα βρείτε δυο λόγια για τον χαρακτήρα και το ιστορικό του Πανοράματος (1985-2020).

Επιλέγοντας τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ, θα βρείτε ό,τι έχει κυκλοφορήσει από το εκδοτικό του τμήμα και ό,τι ετοιμάζεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Επιλέγοντας ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ, θα βρείτε μία σύντομη ανάλυση της δομής που επιλέξαμε για να οργανώσουμε το πλούσιο υλικό που συγκεντρώσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια, υλικό το οποίο τεκμηριώνουμε συστηματικά και συνεχώς εμπλουτίζουμε. Στόχος αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας είναι να γίνει το ψηφιακό Πανόραμα (δηλαδή το ΑΠΑΝ) κτήμα όλων. Το ΑΡΧΕΙΟ (archive.apan.gr) άνοιξε δοκιμαστικά για τους συνδρομητές τον Ιούνιο του 2020 και για το ευρύ κοινό το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Μπορείτε να πλοηγηθείτε ως επισκέπτες, απλοί χρήστες, για να αποκτήσετε μία γενική εικόνα. Τα μέλη του Πανοράματος έχουν τη δυνατότητα να δουν το σύνολο του ΑΡΧΕΙΟΥ, αλλά το ίδιο ισχύει για όποιον επισκέπτη ενδιαφερθεί να πλοηγηθεί στα ενδότερα: μπορεί να γίνει συνδρομητής με μία σχετικά απλή διαδικασία (λίγο γραφειοκρατική…). Επισκεφθείτε το, είναι το καμάρι μας.

Επιλέγοντας τις ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ, θα ενημερωθείτε για τις τρέχουσες και τις προγραμματισμένες δραστηριότητές μας: τις διαλέξεις και τους θεματικούς κύκλους διαλέξεων, τις εκδηλώσεις για τα μέλη και τους φίλους, τις ξεναγήσεις και τα ταξίδια που ετοιμάζουμε. Για κάθε πρόγραμμα υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό, ακόμα και μία σύνοψη του θέματος. Θα βρείτε, επίσης, τις εκδηλώσεις που έγιναν μέσα στη χρονιά, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις δημοσιεύουμε και τις Σημειώσεις που συνόδευσαν τις ομιλίες ή τις ξεναγήσεις. Για ορισμένες διαλέξεις υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό για να αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα. Επιλέγοντας από τα μενού το ΑΡΧΕΙΟ διαλέξεων, εκδηλώσεων και ταξιδιών-ξεναγήσεων, μπορείτε να πληροφορηθείτε για τις δραστηριότητες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με ανάλυση του θέματος και πλούσιο εικονογραφικό υλικό (δείτε για παράδειγμα: Αιθιοπία 2010).

Επιλέγοντας το ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας εντυπώσεις και εικόνες από τα πανοραμικά ταξίδια. Είναι ένας δίαυλος για την καταγραφή και την ανταλλαγή εντυπώσεων μέσα από τις συνεργασίες των συνταξιδιωτών. Ο Λίβανος, η Αιθιοπία, η Φρυγία, το Ιράν, η Τρανσυλβανία (Δ. Ρουμανία), η Σικελία και η Ινδία είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα ταξίδια μας, αλλά πολλοί διατηρούν ζωηρές αναμνήσεις και από τη Σερβία, καθώς και την Άνω Μεσοποταμία, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, το Βασίλειο της Κομμαγηνής κι εκείνης της υπέροχης Δάρας, όπου μας ξενάγησε ο Προκόπιος (ιστορικός της εποχής του Ιουστινιανού).

Στα ΝΕΑ καταχωρούμε διάφορες εσωτερικές κι εξωτερικές ειδήσεις, θέματα που μας ενδιαφέρουν, καμιά φορά και απόψεις. Θα θέλαμε να έχουμε και τη δική σας συμμετοχή. Αν πρόκειται για μία είδηση που νομίζετε ότι αξίζει να κοινοποιηθεί στους χρήστες της Ιστοσελίδας μας, παρακαλούμε να μας τη στείλετε εγκαίρως, εφόσον σχετίζεται με την επικαιρότητα. Αν πρόκειται για άποψη, θα τη θέλαμε θεμελιωμένη. Ρίχνοντας μια ματιά και στα ΝΕΑ παλαιότερων εποχών (ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ), θα βρείτε πάμπολλα θέματα και θα μας γνωρίσετε καλύτερα.

Τέλος, επιλέγοντας την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ θα βρείτε τα στοιχεία μας. Περιμένουμε μηνύματα, παρατηρήσεις, απορίες. Κι αν επικοινωνείτε μαζί μας για πρώτη φορά, θα παρακαλούσαμε να μας στείλετε και τα δικά σας στοιχεία. Ακόμα χρησιμότερο: δυο λόγια για την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σας.