Νέα 2020

Την Πρωτοχρονιά 2021

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30-12-2020

Μυσταγωγία στην Επίδαυρο. Μυσταγωγία με τον Λεωνίδα Καβάκο. Σε έργα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Τώρα Διαδικτυακά για δύο ημέρες: η συναυλία του Καβάκου, ο οποίος στάθηκε μόνος του στην ορχήστρα του Θεάτρου της Επιδαύρου, τον περασμένο Ιούλιο, προσφέρει για 48 ώρες το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου την Παρασκευή 1η Ιαν. 2021(στις 17:00) και θα παραμείνει διαθέσιμη για 48 ώρες στο You Tube.

Διαβάστε περισσότερα

Η «Σχεδία» μας

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18-11-2020

Η «Σχεδία» και οι άνθρωποί της ή, με άλλα λόγια, οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν στον δρόμο και μία έντυπη «σχεδία» τους ξανάδωσε, πάνω από όλα, την αξιοπρέπειά τους, εργασία και κάποιο εισόδημα. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από ένα αφιέρωμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (15/11/2020): μια συνέντευξη με τρία πρόσωπα της «Σχεδίας». Είναι η Δήμητρα Πιάγκου, ο Στάθης Παπαναστασίου και ο Μιχάλης Σαμόλης…

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-10-2020

Κι όμως έγινε κι αυτό! Μετά από μια κάποια μέρα του 1582, δεν ξημέρωσε η επομένη, αλλά πήδηξε το ημερολόγιο και, ξαφνικά, ο κόσμος ξύπνησε έντεκα ημέρες αργότερα ενώ είχαν μεσολαβήσει μόνο μερικές νυχτερινές ώρες. Έτσι, η Πέμπτη 4 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς ακολουθήθηκε από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου του 1582! Τι είχε συμβεί;

Διαβάστε περισσότερα

Πανδημία και δημοκρατία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01-10-2020

Με την ευκαιρία της (διαδικτυακής) συζήτησης που θα γίνει στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum στις 3 Οκτωβρίου του 2020 μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ισραηλινού καθηγητή Γιουβάλ-Νώε Χαράρι, αναδημοσιεύουμε εκτενές άρθρο του Χαράρι σχετικά με μία σημαντική παράμετρο του θέματος.

Διαβάστε περισσότερα

Σαλαμίνα 480 π.Χ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-09-2020

Ο Θεμιστοκλής γνώριζε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες φυσούσε στην περιοχή βορειοδυτικό αεράκι, το οποίο μετά τις 10 στρεφόταν σε νοτιοανατολικό, καθώς τότε επικρατούσε η θαλασσινή αύρα. Ο νοτιοανατολικός άνεμος σιγά σιγά δυνάμωνε στη διάρκεια της ημέρας. Ο Αθηναίος στρατηγός ήθελε να παγιδεύσει τους Πέρσες στα στενά και ανάμεσα στα δύο αέρια κύματα, τα οποία θα λειτουργούσαν ως τανάλια…

Διαβάστε περισσότερα

Τρύγος και κρασοπότηρα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-09-2020

Ο σοφός βασιλιάς Νέστωρ, το πολυτελές «δέπας αμφικύπελλον», το καλό κρασί, που πρέπει να πιείς με ρέγουλα, ο Ερρίκος Σλήμαν: η κούπα (το κρασοπότηρο) με τις δύο λαβές, μια φόρμα που ταξιδεύει στις θάλασσές μας από την Τροία και τις Κυκλάδες της 3ης χιλιετίας έως τον Πρώτο Μεγάλο Αποικισμό και το Τυρρηνικό Πέλαγος του 700 π.Χ.

Διαβάστε περισσότερα

Βηρυττός 2020

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-08-2020

Σήμερα, 6 Αυγούστου, δεν εορτάζουμε. Κλαίμε τους νεκρούς γείτονες. Κλαίμε τους ζωντανούς. Προσευχόμαστε για τους νεκροζώντανους. Κλαίμε για τα παιδιά, για το σιτάρι, για τα πρώτα σταφύλια που δεν θα τα πάνε στις εκκλησίες σύμφωνα με το έθιμο. Σήμερα κλαίμε τη γειτόνισσα, τη χώρα με τους βιβλικούς κέδρους, τα φοινικικά λιμάνια, τις απερίγραπτες περιπέτειες. Γονατίζουμε μπροστά στην καταστραμμένη Βηρυττό.

Διαβάστε περισσότερα

Για την Αγία Σοφία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-07-2020

Η μετατροπή του επισκέψιμου μνημείου-μουσείου σε ισλαμικό τέμενος –μολονότι ήταν αναμενόμενη, για όποιον έχει παρακολουθήσει έστω και από απόσταση τα τεκταινόμενα στην Τουρκία του 21ου αιώνα– είναι ένα γεγονός που μας θλίβει, μας πικραίνει, μας προσβάλει και μας ανησυχεί πάρα πολύ.

Διαβάστε περισσότερα

COVID-19 και «ατομική ευθύνη»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-07-2020

Υπενθυμίζει, προτρέπει, προειδοποιεί, συμβουλεύει και παρακαλεί ο γιατρός και ιστοριοδίφης και καλός φίλος και κορυφαίο μέλος της εθελοντικής ομάδας του Αρχείου του Πανοράματος, Γιώργος Κωστόπουλος. Ας μην παραβλέψουμε τα λόγια του, έστω κι αν γύρω μας, κάθε μέρα, ξεφαντώνουν όλο και περισσότερο οι συμπατριώτες και αδιαφορούν όλο και περισσότερο οι κρατικοί φορείς...

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές 2020

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-06-2020

Νέα Ελληνικά σήμερα, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων (Δευτέρα 15/6). Καλή επιτυχία στους νεαρούς και τις νεαρές συμπολίτες – συμπολίτισσες. Και μην ξεχνάτε ότι θα εξεταστείτε σε μια γλώσσα της οποίας η γραπτή ιστορία αρχίζει γύρω στα 1450 π.Χ. Τότε, στις πήλινες μυκηναϊκές πινακίδες, χρησιμοποιήθηκε η λεγόμενη «Γραμμική Β΄» γραφή.

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία σημαίνει πρόληψη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-05-2020

«Άνασσα, ιμερόεσσα, ερατή, πολυθάλμιε, παμβασίλεια, φερόλβιε, μήτηρ απάντων...». Αυτά είναι μερικά από τα επίθετα που συνοδεύουν την θεά Υγεία στους «Ορφικούς Ύμνους». Κι αυτή η μήτηρ απάντων και κόρη του Ασκληπιού δεν ήταν μόνον η προσωποποίηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά και της καθαριότητας και της υγιεινής –στοιχεία αναπόσπαστα μεταξύ τους.

Διαβάστε περισσότερα

COVID-19 και ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΑΣΧΑ του 2020

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-04-2020

Στον καιρό της πανδημίας και παραμονές αυτού του πρωτοφανούς Πάσχα, ο Γιάννης Μαυρίκος σχολιάζει μία από τις σημαντικές πτυχές της ζωής μας και εκφράζει την απογοήτευση πολλών για τη στάση που τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα

Τροία στο Βρετανικό

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-02-2020

Η πρόσληψη της ελληνικής αρχαιότητας στη διάρκεια των χιλιετιών και σε διαφορετικές εποχές, διαφορετικά περιβάλλοντα, διαφορετικές συνθήκες, έχει πάντα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο το δικό τους μάτι, σε κάθε περίπτωση, αλλά και το δικό μας – δηλαδή πώς κρίνουμε αυτούς που μας βλέπουν. Αν, βεβαίως, βλέπουν εμάς. Εξάλλου, σε αυτούς που «μας» βλέπουν, πρέπει να περιλάβει κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής κι εμάς τους ίδιους, τους απογόνους…

Διαβάστε περισσότερα

Παρωδία της παράδοσης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-01-2020

Χθες βράδυ, ρίχνοντας κάθε τόσο μια απελπισμένη ματιά στο σαββατιάτικο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Παπαδόπουλου, ένοιωθα όλο και περισσότερο βαθιά θλίψη. Δεν χορεύονται έτσι οι χοροί μας. Η παράδοση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Το «φέικ» σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μάς δηλητηριάζει. Κάθε μέρα και μια σταγόνα παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα