Αρχείο Νέων 2013

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο «παιζωγράφος»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13-12-2013

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του (1993), το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει 350 έργα ζωγραφικής αυτού του μοναδικού «παιζωγράφου», όπως του άρεζε να περιπαίζει τον εαυτό του. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ. Εγκαίνια το βράδυ της Παρασκευής, στη Βίλα Καπαντζή. Επιμελητής της αναδρομικής έκθεσης είναι ο γιος του καλλιτέχνη, Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.

Διαβάστε περισσότερα

«Από τη Μεγάλη Αικατερίνη στον Στάλιν» στο blod.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13-12-2013

Οι δύο πρώτες διαλέξεις του Κώστα Καραμαλή έχουν ανέβει στο blod.gr, την Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Διαβάστε περισσότερα

Χαντζόπουλος, «ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-12-2013

Ωτακουστής της ιστορίας. Οξυδερκής, καίριος, λακωνικός, αμείλικτος, εγκεφαλικός, πικρός, ευφάνταστος (αν και η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία). Παθιασμένος με τους χάρτες που του μιλάνε κι αυτός τους διαβάζει, τους ακούει και τους αναδιατάσσει σύμφωνα με τη συγκυρία και τα τεκταινόμενα. Λάτρης της αναπαράστασης. Μαέστρος των χρωμάτων και κατασκευαστής δικής του παλέτας. Τα «Σκίτσα 2010-2013» (εκδόσεις Άγρα) θα παρουσιαστούν στις 6.00 μμ της Τρίτης στον Ιανό

Διαβάστε περισσότερα

Νέλσον Μαντέλα, ο «Μαντίμπα»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-12-2013

Χόρευαν και τραγουδούσαν όλη νύχτα οι συμπατριώτες του για να συντροφεύσουν τον Πατέρα στο τελευταίο μέρος του ταξιδιού του. Από όσα μας άφησε κληρονομιά ο μεγαλύτερος αγωνιστής του 20ού αιώνα, ο ηγέτης που πέρασε 10.000 μερόνυχτα φυλακισμένος και βγήκε από τα κάγκελα αφήνοντας πίσω του την πίκρα και το μίσος, σημειώνουμε μόνον ότι «Η Παιδεία είναι το πιο δυναμικό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».

Διαβάστε περισσότερα

Fowden, Αβραάμ ή Αριστοτέλης;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04-12-2013

Αυτό το θεμελιώδες, όσο και προκλητικό, ερώτημα έθεσε ως τίτλο της ομιλίας του ο εκλεκτός φίλος Γκαρθ Φόοντεν, καθηγητής στην έδρα Sultan Qaboos of Abrahamic Faiths του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Με αυτή την ομιλία εγκαινιάζει τη μόνιμη συνεργασία του με το Τμήμα Θεολογίας (Faculty of Divinity) του Πανεπιστημίου. Περισσότερα στοιχεία στην πρόσκληση.

Διαβάστε περισσότερα

Συνδρομητές

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30-11-2013

Η ανανέωση της συνδρομής, Δεκέμβριος 2013 – Νοέμβριος 2014, έχει αρχίσει για τα παλαιά μέλη. Όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τις πανοραμικές δραστηριότητες από πιο κοντά, μπορεί να ζητήσει να του στείλουμε τη φόρμα εγγραφής νέου μέλους. Εγγραφές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Δείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση εδώ, πατώντας Επικοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΙΝΔΙΑΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-11-2013

Στις Εκδηλώσεις: Ταξίδια – Ξεναγήσεις θα βρείτε σχολιασμένες βιβλιογραφικές προτάσεις για την Ινδία (προς το παρόν το πρώτο μέρος). Όχι μόνον για να προετοιμαστούν όσοι πρόκειται να κάνουν το πανοραμικό ταξίδι, αλλά και για όσους γνωρίζουν τη χώρα κι όσους ενδιαφέρονται για αυτόν τον αστείρευτο πολιτισμό.

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχότροπες ουσίες» στο blod.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19-11-2013

Όσοι παρακολουθήσαμε τις διαλέξεις του επ. καθηγητή Βούλη Κεφαλά για τις ψυχότροπες ουσίες και τις εξαρτήσεις, την απεξάρτηση και τα παρεπόμενα, αιστανθήκαμε πολλές φορές έκπληξη για όσα δεν είχαμε υποπτευθεί. Για όσα δεν γνωρίζαμε. Για όσα δεν φανταστήκαμε ότι θα ακούγαμε. Οι δύο διαλέξεις έχουν ανέβει στον Ιστότοπο blod.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΩΤΟΛΑΔΟ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-11-2013

Με το πάθος για τη γη της Χαλκιδικής και την αγάπη του για την ευλογημένη την ελιά, ο Δημήτρης Πόρτολος κατόρθωσε και φέτος να κάνει λάδι από μία πολύ μικρή συγκομιδή. Μας καλεί, λοιπόν, να δοκιμάσουμε το Πρωτόλαδο της χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα

Για τις «Ελληνικές Θάλασσες» στο Μπενάκη γράφει ο Δούκας Δούκας

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-11-2013

«Βρίσκομαι να ταξιδεύω σε θάλασσες άλλων εποχών. Ένα υπέροχο ταξίδι που ξυπνά μνήμες και συναισθήματα. Αργά και σχεδόν τελετουργικά περνώ μπροστά από εικόνες ανθρώπων και θαλασσινών τοπίων. Από δεκαετία σε δεκαετία έχει ενδιαφέρον να παρακολουθείς τις αλλαγές που συντελέστηκαν. Με το πέρασμα του χρόνου βλέπεις τις αλλαγές στις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα».

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη – Ασία υποθαλασσίως

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-10-2013

Συνδέθηκαν οι δύο πλευρές της Κωνσταντινούπολης με σήραγγα π. 1500 μέτρων, σε βάθος π. 50 μέτρων. Τα εγκαίνια γίνονται σήμερα, ενενήντα χρόνια μετά την κήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας (29/10/1923). Η Τουρκία αλλάζει και η ζωή της Πόλης μας ξεπερνάει πλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΚΕΛΙΚΑ: Ο Ρογήρος Β΄, ο Σκυλίτζης, η αντιβυζαντινή προπαγάνδα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-10-2013

«Ο αυτοκράτορας, το κεφάλι του, η γυναίκα του και ο εραστής της, ή πώς τα βυζαντινά εικονογραφημένα χειρόγραφα μπορούν να πουν κι άλλες ιστορίες, πέρα από αυτές που διηγούνται….». Με αυτόν τον τίτλο σχολιάζει ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη διάλεξη της Elena Boeck, η οποία «ξαναείδε» το χειρόγραφο του Ιωάννη Σκυλίτζη (Σικελία, 12ος αι.)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΙΚΕΛΙΚΑ: ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16-10-2013

Μια περιήγηση στην Κοιλάδα των Ναών, όπου ορθώνεται κι ένας από τους τρεις καλύτερα διατηρημένους ναούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου (ναός «της Ομόνοιας» γύρω στα 430-420 π.Χ.), ένα κτίσμα που οφείλει τη σωτηρία του στον άγιο Γρηγόριο του Ακράγαντα, ο οποίος τον μετέτρεψε σε χριστιανική εκκλησία, ενώ λίγο πιο πέρα κείτεται σε ερείπια ο μεγαλύτερος δωρικός ναός της αρχαιότητας. Δείτε το Ημερολόγιο Ταξιδιών.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΙΚΕΛΙΚΑ: ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-10-2013

Στην ανατολική πλευρά της μεγαλονήσου, την πλευρά που βρέχεται από το Ιόνιο κι αντικρίζει την Πελοπόννησο, Χαλκιδείς και Νάξιοι ίδρυσαν το 735 π.Χ. τη Νάξο (το λιμάνι της σύγχρονης Ταορμίνας). Έναν χρόνο αργότερα, οι Κορίνθιοι έχτισαν νοτιότερα τις Συρακούσες, την ισχυρότερη πόλη-κράτος της Μεγάλης Ελλάδας. Δημοσιεύουμε την ιστορική περιήγηση της Βάνας Χαραλαμπίδου από το ταξιδιωτικό βιβλίο της «Τόποι του μύθου και της ιστορίας». Διαβάστε στα Ημερολόγια Ταξιδιών.

Διαβάστε περισσότερα

«Ελληνικές Θάλασσες» στο Μπενάκη της Πειραιώς

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04-10-2013

Μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε την Έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο» που εγκαινιάστηκε χθες. Παρουσιάζονται γύρω στις 350 επιλεγμένες φωτογραφίες που καλύπτουν τα τελευταία 150 χρόνια της ελληνικής ζωής στη θάλασσα, μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

Διαβάστε περισσότερα

Τα σπετσιώτικα, συνέχεια

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04-10-2013

Για τον καπνοβιομήχανο και μεγάλο ευεργέτη Σωτήριο Ανάργυρο (1849-1928), που βρέθηκε από τις Σπέτσες στην Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, τη Μασσαλία και το Λονδίνο πριν καταλήξει στη Νέα Υόρκη, έγραφε στο αφιέρωμα του περιοδικού «Επτά Ημέρες» της «Κυριακάτικης Καθημερινής» (26/7/1998) ο Γιώργος Σταματίου. Διαβάστε για την Αναργύρειο – Κοργιαλένειο Σχολή, το πολυτελές «Ποσειδώνιο» και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα

Βαθύτατη θλίψη, απόγνωση

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-10-2013

  

Διαβάστε περισσότερα

Επαναστατικά Σπετσών

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-10-2013

Επειδή, όπως είπε ο Κολοκοτρώνης, στον λόγο που εκφώνησε το 1836 στην Πνύκα, «τα σιτοκάραβα πολέμησαν τον Βασιλέα [δηλαδή τον Σουλτάνο]» κι επειδή η ισχυρότερη ελληνική θαλασσινή δύναμη στα 1800 ήταν εκείνο το νησάκι του Αργοσαρωνικού με τα πολλά και θωρακισμένα σιτοκάραβα, και με την ευκαιρία του πανοραμικού τριήμερου στις Σπέτσες, αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα από παλαιό τεύχος του περιοδικού «Επτά Ημέρες» της «Κυριακάτικης Καθημερινής».

Διαβάστε περισσότερα

Οι χαλκογραφίες του Τέτση

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01-10-2013

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (στη Βίλα Καπαντζή), την έκθεση του Υδραίου ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση «Χαλκογραφίες». Εγκαίνια την 1η Οκτωβρίου (στις 8.00 το βράδυ) – διάρκεια έως την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Αργολικός και Σπέτσες: μέρος δεύτερο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-09-2013

Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση άρθρων από το αφιέρωμα στις Σπέτσες που είχε κάνει το περιοδικό «Επτά Ημέρες» της «Κυριακάτικης Καθημερινής» (στις 26/7/1998). Έχουμε επιλέξει τρία από τα αρχαιολογικά άρθρα και η ‘σπετσολογία’ συνεχίζεται έως τις αρχές Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αργολικός και Σπέτσες

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-09-2013

Ο Σεπτέμβριος κλείνει λαμπρά –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις καιρικές συνθήκες, που διασκεδάζουν κάπως τον ζόφο των ημερών και μας κάνουν να ξεχνιόμαστε πού και πού. Ετοιμάζοντας, λοιπόν, το πανοραμικό τριήμερο στις Σπέτσες, ανασύραμε το αφιέρωμα στο νησί που είχε κάνει το περιοδικό «Επτά Ημέρες» της «Κυριακάτικης Καθημερινής» (26/7/1998). Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Θα τα δημοσιεύουμε ανά δύο ή τρία από σήμερα έως τις αρχές Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Καδιώ Κολύμβα στο «Αέναον»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-09-2013

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, η Καδιώ Κολύμβα θα μιλήσει για το συγγραφικό της έργο και θα συζητήσει με το κοινό. Η εκδήλωση, που οργανώνεται από την γκαλερί ΑΕΝΑΟΝ σε συνεργασία με τις πολύ καλές εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, γίνεται στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων «Ο καλλιτέχνης του μήνα». Εμείς οι πανοραμικοί, που είχαμε την τύχη να την ακούσουμε, γνωρίζουμε τον μεστό της λόγο. Ευκαιρία για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου. Στην οδό Νεοφύτου Βάμβα 5 (Κολωνάκι) ώρα 8.30 το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πυθαγόρειο της Σάμου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18-09-2013

Το ελληνικό φθινόπωρο, με το γλυκό καιρό του, προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις και η Σάμος, με το θαυμάσιο κλίμα της, είναι βουτηγμένη τέτοια εποχή στα σταφύλια της – καθώς, μετά τον τρύγο, αρχίζει η κρασοδιαδικασία. Αλλά ο Γιώργος Κωστόπουλος προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρωτοποριακό, ιδιαίτερα ενδιαφέρον, προκλητικό: την έκθεση σύγχρονης τέχνης “Long Legged Linguistics -φωνήματα και πόθοι” με έργα της κολεκτίβας SLAVS AND TATARS!

Διαβάστε περισσότερα

Ο ένοχος τραπεζίτης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-09-2013

Ετοιμάζοντας το φθινοπωρινό ταξίδι στη Σικελία, βρήκαμε, μεταξύ άλλων, ένα μάλλον άγνωστο αλλά πολύ γουστόζικο κείμενο που διηγείται την ιστορία ενός τραπεζίτη που ζούσε στο Ταυρομένιον (σημερινή Ταορμίνα) τον 6ο π.Χ. αιώνα. Ναι. Οι τράπεζες, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι θυρίδες για φύλαξη (και η απαραίτητη τραπεζική πίστη, με τα συμπαρομαρτούντα) λειτουργούν από αρχαιοτάτων χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ-ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ‘ALLA TURCA’

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-08-2013

Μόλις πριν από τέσσερις εβδομάδες, η τρίτη κατά σειρά βυζαντινή Αγία Σοφία μετατράπηκε ξανά σε τζαμί. Η πρώτη ήταν η Αγία Σοφία της Βιζύης, στην Ανατολική Θράκη. Ακολούθησε η ερειπωμένη Αγία Σοφία της Νίκαιας , στην περιοχή της Προύσας. Φέτος, οι πιστοί Μουσουλμάνοι εόρτασαν την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού (9/7-7/8) στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, στον Ανατολικό Πόντο, στα μέρη απ’ όπου κατάγεται ο πρωθυπουργός της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα και το σπετσιώτικο σπίτι

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-07-2013

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της Μαρίας Ζέρη (δημοσιευμένο τον Ιούλιο του 1998) με θέμα το καταπληκτικό σπίτι της Ελένης, αυτής της τολμηρής και τόσο τραγικής Σπετσιώτισσας (1823-1904) που ντύθηκε άντρας για να πάει στην Ιταλία να σπουδάσει ζωγραφική κι είδε τον γιό της, τον θαλασσογράφο Ιωάννη Αλταμούρα (1852-1878), να πεθαίνει στα είκοσι έξι του. Δείτε Ξεναγήσεις-Ταξίδια, Αργολικός και Σπέτσες.

Διαβάστε περισσότερα

Δύο θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-07-2013

Με αφορμή το τριήμερο στις Σπέτσες, αναδημοσιεύουμε από το θαυμάσιο περιοδικό «Επτά Ημέρες» της κυριακάτικης «Καθημερινής» (26/7/1998) το άρθρο του καθηγητή Μανόλη Βλάχου για τον Ιωάννη Αλταμούρα και τον Ιωάννη Κούτση, δύο Σπετσιώτες ζωγράφους που ασχολήθηκαν με την θαλασσογραφία. Θα το βρείτε στις Εκδηλώσεις, Ξεναγήσεις-Ταξίδια: Σπέτσες

Διαβάστε περισσότερα

Με πανσέληνο στα κιμμέρια νερά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-07-2013

«Πού κρύβεται άραγε αυτό το ανήμερο θεριό που έπλαθα στην φαντασία μου, το ανήλιο και σκοτεινό, το απειλητικό και ύπουλο που βασάνισε κι έπνιξε στο πέρασμα των αιώνων τόσα πλεούμενα με τη μανία του για να δικαιώνει το όνομα ‘Άξενος Πόντος’; Τίποτα δεν το θυμίζει απόψε. Θυμίζει μόνο τους στίχους του Ελύτη ‘κύματα φεύγουν έρχονται, αφρισμένη απόκριση στ’ αυτιά των κοχυλιών’». Η Κάλλη Γουργιώτου καταγράφει το πανοραμικό ταξίδι στην Κριμαία, τον περασμένο Απρίλιο

Διαβάστε περισσότερα

«Το νήμα της μνήμης με την Ελλάδα»: με αφορμή μια Έκθεση στη Σικελία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-06-2013

Την Παρασκευή 7/6 είχαμε γράψει για τα εγκαίνια της Έκθεσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων στο Παλέρμο, μία ιδιαίτερης σημασίας Έκθεση που είχε ήδη παρουσιαστεί στην σικελική Μεσσήνη / Μεσσίνα. Η Φωτεινή Καϊμάκη, μελετήτρια του Ελληνισμού της Μεγάλης Ελλάδας, παραβρέθηκε στα εγκαίνια στη Μεσσήνη και με αφορμή τη μεταφορά στο Παλέρμο μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιπέτεια του υλικού της Έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Η λαχτάρα της έρευνας, το ταξίδι στον χρόνο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13-06-2013

Μία ασημένια λειψανοθήκη αγνώστου μάρτυρα, στα θεμέλια του Ιερού βυζαντινής εκκλησίας (κάτω από την Αγία Τράπεζα), μέσα σε ένα αρχαίο θέατρο που είχε οικοδομηθεί τον 4ο π.Χ. αιώνα κι είχε ανοικοδομηθεί δυο φορές ώσπου να πάψει να λειτουργεί και να μεταβληθεί σε ερειπιώνα-λατομείο, με άλλα λόγια μια αρχαιολογική «μπάμπουσκα» στην κριμαϊκή Χερσόνησο-Χερσώνα, κίνησε το ενδιαφέρον του Γιώργου Κωστόπουλου.

Διαβάστε περισσότερα

Η καθαρότητα του βλέμματος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-06-2013

Η περιοδική έκθεση που είδαμε στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτίριο) μας έχει συνταράξει. Αυτή η Ελλάδα του 1961-63, όπως την «είδε» και την φωτογράφησε ο Κωνσταντίνος Μάνος πριν από μόλις πενήντα χρόνια, είναι πια για τους περισσότερους η μυθική Ατλαντίδα. Πόση καθαρότητα μπορεί να αποπνέει η φτώχεια, η απόγνωση, η ταπεινότητα της ανώνυμης καθημερινότητας; Μία μεγάλη ιστορική και κοινωνική αφήγηση μέσα από μερικές ομιλούσες φωτογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα

Το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών στο Παλέρμο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-06-2013

Σήμερα το απόγευμα εγκαινιάζεται στην πρωτεύουσα της Σικελίας, στην αίθουσα Duca di Montalto του περίφημου μεσαιωνικού ανακτόρου των Νορμανδών (τη σύγχρονη έδρα της Σικελικής Βουλής), η περιοδική έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Μεσσήνη / Messina από τον Μεσαίωνα έως τη Νεώτερη εποχή» (“Immagine e Scrittura. Presenza Greca a Messina dal Medioevo all età moderna”)

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κωνσταντίνος Μάνος στο blod.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-06-2013

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης «A Greek Portfolio - 50 χρόνια μετά», ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης της Διασποράς, μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos, Κωνσταντίνος Μάνος παρουσίασε σε slide-show το σύνολο του φωτογραφικού του έργου σε μία εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη. Παρακολουθείστε τη βιντεοσκοπημένη ομιλία.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΡΜΗΣΣΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-06-2013

Ονειρική σχεδόν η ορεινότατη Τερμησσός, φυλαγμένη πίσω από τα πέπλα της ομίχλης που σκεπάζουν τις βραχώδεις πτυχές του Ταύρου, ανάμεσα στα καταφύγια άγριων ζώων – καταφύγιο κι αυτή ανυπότακτων ανθρώπων που αντιστάθηκαν στον Αλέξανδρο και την στρατιά του. Μια πόλη-λημέρι της μυθικής Χίμαιρας. Την επισκεφθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο κι ο Δούκας Δούκας έγραψε για τα Ταξιδιωτικά Ημερολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι «Η κατεψυγμένη Ουτοπία του κόσμου»;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31-05-2013

Αυστηρή, με τη διεισδυτική ματιά του έμπειρου ταξιδιώτη και τη λαχτάρα του αδηφάγου αναγνώστη, δίχως απολογητική διάθεση για τα ουτοπικά οράματα τριών γενεών, αλλά και συνεπαρμένη από «τη Βενετία του Βορρά», στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της «Μια κουκίδα στον χάρτη» που μόλις κυκλοφόρησε, η Βάνα Χαραλαμπίδου περιπλανιέται στην (Αγία) Πετρούπολη.

Διαβάστε περισσότερα

Πήλινο βυζαντινό φανάρι σε σχήμα ναού

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31-05-2013

Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν κοντά σε μια εγκατάσταση λουτροθεραπείας (σπα) στο νότιο Ισραήλ αποκάλυψαν φέτος την άνοιξη κατάλοιπα της πρώιμης Βυζαντινής εποχής, στα οποία περιλαμβάνονται ένα πατητήρι κρασιού καθώς κι ένα μοναδικό πήλινο φανάρι, μια μικρογραφία ναού, διακοσμημένο με ανοίγματα που σχηματίζουν σταυρούς. Τη νύχτα, καθώς έκαιγε η φλόγα στο εσωτερικό του φαναριού, προβάλλονταν στους τοίχους και στην οροφή φωτεινοί σταυροί.

Διαβάστε περισσότερα

Μετά την πανσέληνο του Μαΐου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-05-2013

Καθώς ήταν γραφτό –το έλεγαν οι παλιές προφητείες– η Πόλη που έχτισε ο γιος της αγίας Ελένης, ο ισαπόστολος και μέγας Κωνσταντίνος, θα ζήσει χίλια χρόνια. Και θα χαθεί, είχαν πει οι αστρολόγοι, όταν θα βασιλεύει πάλι κάποιος Κωνσταντίνος, γιος κι αυτός μιας μάνας που θα ονομάζεται Ελένη. Και τα τελευταία μερόνυχτα της ύστατης αγωνίας θα αρχίσουν μετά την πανσέληνο του Μαΐου – το ’λεγαν κι αυτό οι παλιές προφητείες.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστοσελίδα μας και οι … Σύνδεσμοι Κοινωνικών Δικτύων – Social Links

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-05-2013

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της διαδικτυακής επικοινωνίας, ο Ιστότοπος του Πανοράματος από σήμερα διαθέτει συνδέσμους (links) για τα πλέον δημοφιλή Κοινωνικά Δίκτυα (social networks). Σας καλούμε να τους χρησιμοποιήσετε για να προτείνετε και να προβάλετε στους διαδικτυακούς σας φίλους την Ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο βιβλίο της Βάνας Χαραλαμπίδου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-05-2013

Τιτλοφορείται «Μια κουκίδα στον χάρτη» και μας ταξιδεύει σε οκτώ πόλεις, αλλά για την ΒΧ «Οι πόλεις δεν είναι μια κουκίδα στον χάρτη. Είναι ζωντανοί και παλλόμενοι οργανισμοί ή από χρόνια νεκροί ερειπιώνες με απόηχους αναμνήσεων, επιθυμιών, φόβων και πόθων ενός πολυκύμαντου βίου, μιας προηγούμενης θρυλικής ζωής, ενός, συχνά, αιματοβαμμένου παρελθόντος …». Παρουσιάζεται την Παρασκευή στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

Κριμαία 1979 – 2013

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-05-2013

Απολογισμός μέσω ταξιδιωτικών αναμνήσεων και εντυπώσεων από τη σοβιετική στη μετασοβιετική Κριμαία, στη διάρκεια δηλαδή τριάντα πέντε χρόνων που πέρασαν εν αγνοία μας. Βαριές σκιές σε απρόσωπα κι ανέκφραστα πρόσωπα, αθεράπευτες πληγές σε σώματα ταλαιπωρημένα. Ένας τεράστιος ελληνικός πλούτος, συλημένος από τους Ρώσους –γεμάτο το Ερμιτάζ. Ένα πολύ ενδιαφέρον μεσαιωνικό παρελθόν που δεν βόλευε τα «ελληνικά» ή «βυζαντινά» όνειρα της τσαρίνας … Γράφει η Μαριάνα Κορομηλά

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαλέξεις της Μαριάννας Κορομηλά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-05-2013

Οι τρεις εισαγωγικές διαλέξεις «Μαύρη Θάλασσα – Αζοφική – Κριμαία» έχουν ανέβει στην Ιστοσελίδα blod.gr και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε είτε επισκεπτόμενοι την Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, είτε πατώντας εδώ για να μπείτε στα ενδότερα της δικής μας Ιστοσελίδας και να συνδεθείτε απευθείας.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιωτικά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-04-2013

Στιγμιότυπα από το πανοραμικό ταξίδι στη ΝΔ Τουρκία (την αρχαία Παμφυλία και την Κιλικία), που μας ξαναφέρνουν στον νου ένα πενθήμερο στις πλαγιές του Ταύρου και στις μεσογειακές ακτές, σε μέρη σπαρμένα από εκατοντάδες κατάλοιπα και μνήμες, που πάνε κι έρχονται με τον κυματισμό της θάλασσας έως την Κύπρο, την Συρία, τη Μεσοποταμία, τη μακρινή Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη πίσω από τα μικρασιατικά βουνά και τα οροπέδια. Γράφει η Κάλλη Γουργιώτου

Διαβάστε περισσότερα

Αττάλεια, το προσκύνημα στο Άγιο Αλύπιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23-04-2013

Τα Ημερολόγια Ταξιδιών εμπλουτίζονται μέρα με τη μέρα. Σήμερα αναρτήσαμε ένα σύντομο κείμενο που μας έστειλε ο γιατρός Γιώργος Κλούβας για την κορυφαία, όπως την χαρακτηρίζει, στιγμή του ταξιδιού μας στην Παμφυλία και την Κιλικία τον Μάρτιο. Ο Άγιος Αλύπιος στα πέρατα της Ανατολής ήταν πράγματι μία πολλή ευχάριστη, όσο και συγκινητική, έκπληξη για όλους. Αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτελεί έργο τεράστιο, έστω κι αν δεν το γνωρίζουμε.

Διαβάστε περισσότερα

«Η Μαύρη Θάλασσα» στο blod.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19-04-2013

Έχει ήδη ανέβει στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη η πρώτη από τις τρεις εισαγωγικές διαλέξεις με θέμα «Μαύρη Θάλασσα – Αζοφική – Κριμαία». Ομιλήτρια Μαριάννα Κορομηλά. Για να συνδεθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Για την ταταρική Κριμαία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-04-2013

Βρήκαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία (στα αγγλικά) στο blod.gr, την Τράπεζα Διαλέξεων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με θέμα τον Βορρά της Μαύρης Θάλασσας την εποχή της Χρυσής Ορδής και τις εξελίξεις στον βυζαντινό κόσμο της Κριμαίας, όπου αναπτύχθηκαν και οι «ιταλικές» (βενετικές και γενοβέζικες) αποικίες τον 13ο με 15ο αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ζωρζ Σαρή και ο «Αθηνόδωρος»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-04-2013

Επειδή ο «σκληρός» Απρίλης, «ο πιο άσπλαχνος μήνας» του ετήσιου κύκλου σύμφωνα με τον Έλιοτ, μας παραπέμπει στον Απρίλιο του 1941 και στα φοβερά χρόνια που ακολούθησαν, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μία από τις χιλιάδες μικρές, καθημερινές ιστορίες της Κατοχής. Διαδραματίζεται στο πατρικό της αείμνηστης Ζωρζ Σαρή, δεκαέξι χρονών τότε. Την έκανε διήγημα με τίτλο «Ο Αθηνόδωρος». Ακούστε την ίδια να διαβάζει (πριν από 35 χρόνια). Η ηχογράφηση είναι ανέκδοτη

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη βιβλιοαγορά του Μπενάκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04-04-2013

Αρχίζει σήμερα το παζάρι των βιβλίων που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Πάνω από διακόσιες εκδόσεις του Μουσείου διατίθενται με έκπτωση 50% ή και 70% για να ενισχυθεί το σπουδαίο Ίδρυμα που κινδυνεύει λόγω της οικονομικής κρίσης. Η βιβλιοαγορά, ανοιχτή από το πρωί ως το βράδυ, θα διαρκέσει ως το απόγευμα της Κυριακής.

Διαβάστε περισσότερα

Στενεύει η Αθήνα, ο χώρος συρρικνώνεται

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31-03-2013

Πάντα αναρωτιόμουν πώς συρρικνώθηκε πολεοδομικά και κοινωνικά, ή και με αντίθετη σειρά, ο δημόσιος χώρος στην Ύστερη Αρχαιότητα, κυρίως μεταξύ 540-550 και 620-650. Το κλείσιμο του Βιβλιοπωλείου της Εστίας (Σάββατο 30/3) είναι ένα ακόμα βήμα στην διαδικασία της αποψίλωσης της πρωτεύουσας. Κλειστήκαμε από παντού στο ρημαγμένο κέντρο. Αλλάζουμε. Αλλάζουν και οι θεοί μας.

Διαβάστε περισσότερα

Ερείπια στην ακροθαλασσιά και κατσίκες

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30-03-2013

Πριν από δύο εβδομάδες, ένα μαρτιάτικο πρωινό μετά από νυχτερινή βροχή, περπατούσαμε σε έναν από τους πιο γοητευτικούς ερειπιώνες της Τραχείας Κιλικίας (στη ΝΔ Τουρκία), στο νοτιότερο άκρο της οροσειράς του Ταύρου, στο νοτιότερο άκρο της μικρασιατικής χερσονήσου. Ένας φύλακας, ένας βοσκός και πάμπολλες κατσίκες. Απέναντι η Κύπρος. Ο Δούκας Δούκας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Διαβάστε περισσότερα

Για την Αττάλεια και πάλι

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-03-2013

Φτιάξαμε ένα επτάλεπτο οπτικοακουστικό αφήγημα (σε μορφή βίντεο) για να προβάλλουμε την διάλεξη του Θοδωρή Κοντάρα, μελετητή του μικρασιατικού ελληνισμού, με τίτλο «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά», που έγινε στο Πανόραμα στις 6/2 και βιντεοσκοπήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Για να παρακολουθήσετε το βίντεο και να συνδεθείτε με την «Αττάλεια της Παμφυλίας» στο blod.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαριάννα Κορομηλά για το «’55»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-03-2013

Μισόν αιώνα μετά την έκδοση δύο εμβληματικών έργων, «Το τρίτο στεφάνι» του Ταχτσή, «Λωξάνδρα» της Ιορδανίδου, ο Θωμάς Κοροβίνης γράφει μία μυθιστορηματική βιογραφία της Κωνσταντινούπολης του 20ού αιώνα, με κύριο θέμα τη Ρωμιοσύνη και τις άλλες μη μουσουλμανικές κοινότητες της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Η ηρωίδα του δεν είναι η Μαρίκα η Ταταυλιανή, όπως διατείνεται ο ίδιος, αλλά η ίδια η Πόλη, όπως πιστεύει η ΜΚ. Δημοσιεύουμε το κείμενο της ομιλίας.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιωτικό Ημερολόγιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-03-2013

Δεν αποτελούν μόνο τα ταξίδια πηγή έμπνευσης, αλλά και τα ημερολόγια των συνταξιδιωτών. Κι έτσι το ταξίδι αποκτά διάρκεια, εύρος, ποικιλία. Η Κάλλη Γουργιώτου, διαβάζοντας το κείμενο του Βλαδίμηρου Αντωνιάδη για την Τρανσυλβανία, την Βλαχία και το Μπάνατ που δημοσιεύσαμε στην Ιστοσελίδα, προσθέτει μερικές από τις δικές της αναμνήσεις και γράφει

Διαβάστε περισσότερα

Πιπέρι, νάρδο κλπ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-02-2013

H Ελλάδα ανακάλυψε νέο πεδίο πολιτισμικού ενδιαφέροντος: τον κύκλο της διατροφικής δραστηριότητας! Ιδρυτική παράμετρος του όλου θέματος ο «νέος» Δειπνοσοφιστής (άρθρα κι εντέλει βιβλία) πριν από είκοσι χρόνια. Αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δεν περιγράφεται. Τρέλα σωστή. Ξεχωρίσαμε όμως την ημίωρη εκπομπή της Μαρίας Θερμού «Στα μαγειρεία της αρχαιότητας» στο Τρίτο Πρόγραμμα (Κυριακή στις 4.00 μμ). Ευχάριστη, ενδιαφέρουσα, με θαυμάσιες μουσικές επιλογές.

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς στην Κιλικία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-02-2013

Γενική απεργία σήμερα κι όλα αποδιοργανώνονται. Η πρώτη διάλεξη όμως με θέμα την Κιλικία, την Τραχεία και την Πεδινή (στις 6.30 το απόγευμα) θα γίνει. Ελπίζουμε να μην ταλαιπωρηθείτε λόγω συγκοινωνιών, αλλά είναι αδύνατον να παρακολουθήσουμε το απεργιακό πρόγραμμα –μολονότι συμπάσχουμε ως μέλη αυτής της κοινωνίας. Ο σκληροτράχηλος Ταύρος και τα δεινά των Κιλίκων θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου. Στα νερά της Συρίας και της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Ένας χρόνος μετά τον όλεθρο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-02-2013

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από εκείνο το αποτρόπαιο απόγευμα της Κυριακής 12/2/2012, όταν λαμπάδιασε το κέντρο της Αθήνας. Ο τότε υπουργός «Προστασίας …» δεν παραιτήθηκε και δεν εκδιώχθηκε. Δεν έχουμε ενημερωθεί για την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με τους υπαίτιους. Ελάχιστα από τα 93 κτίρια έχουν αποκατασταθεί –ή έχει προχωρήσει η διαδικασία για την αποκατάστασή τους– ενώ οι επιχειρηματίες παραμένουν αβοήθητοι.

Διαβάστε περισσότερα

Νίκη Μαραγκού

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-02-2013

Η κυπριακή κοινωνία, τα ελληνικά γράμματα, ο κόσμος του πολιτισμού, έχασαν το απόγευμα της Πέμπτης 7/2 μία εξαιρετική φυσιογνωμία. Ευγενής, λεπταίσθητη, δυναμική, πολυδιάστατη και καταξιωμένη, παθιασμένη με τη γλώσσα, το θέατρο, το φως και το χρώμα, λογοτέχνης, ποιήτρια και ζωγράφος, γεννημένη στη Λεμεσό το 1948 και πολίτης της ελληνικής οικουμένης, η Νίκη σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Φαγιούμ της Αιγύπτου.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί ένα ταξίδι;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-02-2013

Ο Βλαδίμηρος Αντωνιάδης επισημαίνει ότι δεν γράφει ούτε ταξιδιωτικό ημερολόγιο ούτε ταξιδιωτικό διήγημα. Παρόλα αυτά εμείς δημοσιεύουμε το κείμενό του για το πανοραμικό ταξίδι στη Βλαχία, την Τρανσυλβανία και το Μπανάτ (τον Ιούνιο του 2012) στο Ημερολόγιο Ταξιδιών, γιατί μακάρι να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο η διείσδυση σε έναν άλλο κόσμο. Όσο σύντομη κι αν ήταν, κι ως έναν βαθμό αναγκαστικά τουριστική, πάντως δεν έμεινε στην επιφάνεια.

Διαβάστε περισσότερα

Συναυλία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-02-2013

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών οργανώνει Συναυλία για την υποστήριξη του προγράμματος υποτροφιών τις οποίες δίνει για μαθητές κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής στην Ελλάδα και μαθητές της ομογένειας στην Πόλη. Βιολί, πιάνο και τραγούδι με θέμα «Αθήνα, πόλη ονείρου». Το απόγευμα της Τετάρτης 6/2 (στις 7.00) στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στους Αμπελόκηπους (Δημ. Σούτσου 46, τηλ. 210-64.64.270).

Διαβάστε περισσότερα

Στην ενδοχώρα της πολίτικης μνήμης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31-01-2013

Το νέο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα και θα παρουσιαστεί το βράδυ της Πέμπτης 31/1 στον Ιανό, τιτλοφορείται: ’55. Ο ευρηματικός τίτλος είναι σαν το βότσαλο που πέφτει στην ακύμαντη θάλασσα κι ανοίγει κύκλους κι άλλους κύκλους στα πέλαγα της μνήμης. Για όποιον το ’55 έχει κάτι να του πει.

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογραφικά ταξίδια

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-01-2013

Το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου διαθέτει μία από τις πληρέστερες συλλογές περιηγητικών βιβλίων, χαρτών και θαλασσίων οδηγών / νησολογίων (isolaria) για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον κόσμο. Ο Ιστότοπος του Ιδρύματος, εξαιρετικά φιλικός και απολαυστικός. Για να συνδεθείτε δείτε

Διαβάστε περισσότερα

“Et in Arcadia ego”

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-01-2013

Αυτός είναι ο τίτλος του τρίτου οδοιπορικού (άρθρο του 1977) που ανασύραμε από το Αρχείο μας για να δημοσιεύσουμε στην Ιστοσελίδα μας τώρα στις γιορτές. Η Τρίπολη με το ζωηρότατο σαββατιάτικο παζάρι και το αλλοτινό της θέατρο, που κατέρρεε σε άθλια κατάσταση, το Μαίναλο και τα σχεδόν έρημα χωριά του, οι Κολοκοτρωναίοι, η βυζαντινή Μονή του Φιλοσόφου και η Σχολή της Δημητσάνας, η Ζάτουνα του Μίκη Θεοδωράκη και η ουτοπική «Αρκαδία» της ευρωπαϊκής διανόησης.

Διαβάστε περισσότερα

Θυμίζουμε

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04-01-2013

Σχετικά με την περιοδική έκθεση «Βυζαντινό Σαλέντο, με τον φακό της Φωτεινής Καϊμάκη» που οργάνωσε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, ότι θα μείνει ανοιχτή έως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου. Αν δεν την είδατε ακόμα, μην τη χάσετε. Ορισμένοι από εμάς είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε από την ίδια τη φωτογράφο.

Διαβάστε περισσότερα