Το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών στο Παλέρμο

agia aikateriniΗ αγία Αικατερίνη, φορητή εικόνα, έργο του Βίκτωρος (δεύτερο μισό του 17ου αι.)Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Ιουνίου εγκαινιάζεται στην πρωτεύουσα της Σικελίας, στην αίθουσα Duca di Montalto του Palazzo dei Normanni, του περίφημου μεσαιωνικού ανακτόρου των Νορμανδών (όπου στεγάζεται η Σικελική Βουλή), η έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Μεσσήνη / Messina από τον Μεσαίωνα έως τη Νεώτερη εποχή» (“Immagine e Scrittura. Presenza Greca a Messina dal Medioevo all età moderna”).

Η έκθεση, που μεταφέρεται στο Παλέρμο ύστερα από δίμηνη παρουσίαση στο Museo Regionale της Μεσσήνης (23/3 -26/5/2013), αποτελεί προϊόν συνδιοργάνωσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Σικελικής Βουλής Federico II, με τη συμμετοχή πολλών σικελικών φορέων και την αποφασιστική συμβολή του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών “Bruno Lavagnini”, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού / Comunità ellenica dello Stretto. Θυμίζουμε ότι η αρχαία ελληνική Μεσσήνη βρίσκεται στο Στενό μεταξύ της Σικελίας και του κορμού της Ιταλίας, δηλαδή το δύσκολο θαλάσσιο πέρασμα που φρουρούσαν κάποτε η Σκύλλα και η Χάρυβδης.

Παρουσιάζονται 41 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από τη Συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, οι οποίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων στη Μεσσήνη / Messina από το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου Σφακτηρία αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου 1908. Ορισμένες είναι γνωστά έργα φημισμένων αγιογράφων, όπως οι τρεις που αποδίδονται στον Μιχαήλ Δαμασκηνό και η Αγία Αικατερίνη που υπογράφεται από τον Βίκτωρα, ενώ άλλες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αφού συντηρήθηκαν εκ νέου στα εργαστήρια του Μουσείου με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τις εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου πλαισιώνουν 9 εικόνες βυζαντινής επίδρασης που προέρχονται από ναούς της Μεσσήνης, σήμερα στη Συλλογή του Museo Regionale “Maria Accascina”, καθώς και 16 βυζαντινά και βυζαντινής επίδρασης χειρόγραφα από το περίφημο, μη σωζόμενο, μοναστήρι του San Salvatore στην ίδια πόλη, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στη Biblioteca Regionale “Giacomo Longo”. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα μέσα του 10ου έως τον 19ο αιώνα, καταδεικνύοντας τη διαρκή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Σικελία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Στενού, όπου υπήρχε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα.

Η Έκθεση συνοδεύεται από Κατάλογο στην αγγλική και την ιταλική γλώσσα. Ο Κατάλογος διατίθεται και στο Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Διάρκεια της Έκθεσης: 8 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2013 (δυστυχώς όταν θα βρεθεί το Πανόραμα στο Παλέρμο, τον φετινό Οκτώβριο, θα έχει λήξει).