Ο Κωνσταντίνος Μάνος στο blod.gr

constantine manosΜία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Μάνου, από την Ελλάδα κάποτεΜε αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης «Α Greek Portfolio – 50 χρόνια μετά», ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης της Διασποράς, μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos, Κωνσταντίνος Μάνος παρουσίασε σε slide-show το σύνολο του φωτογραφικού του έργο σε μία εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη στις 22 Μαΐου (διοργανωτές: Μπενάκη και Aurion).

Ο Μάνος μίλησε για την πρώτη του επαγγελματική δραστηριότητα ως επίσημος φωτογράφος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης το 1961, για τη μετέπειτα συνεργασία του με τα περιοδικά Esquire, Life και Look καθώς και για την παραγωγή πολυμέσων Where’s Boston? που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου του Bostonians το 1974.
Εκτενή αναφορά έκανε στα ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 και στο πολυβραβευμένο λεύκωμα του A Greek Portfolio.
Η ομιλία έκλεισε με την παρουσίαση του εν εξελίξει έργου του με τον τίτλο American Color. Παρακολουθείστε τη βιντεοσκοπημένη ομιλία.

Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Μάνος, σύντομο βιογραφικό

Παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε στην Columbia της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η φωτογραφική του δραστηριότητα ξεκινάει στην ηλικία των δεκατριών ετών στην φωτογραφική λέσχη του σχολείου του και σύντομα εξελίσσεται σε επαγγελματική δραστηριότητα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και παράλληλα εργάστηκε ως επίσημος φωτογράφος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Το 1961 ήρθε στην Ελλάδα για να φωτογραφίσει την πατρίδα του. Αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού ήταν το βιβλίο του A Greek Portfolio, το οποίο εκδόθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 1972. Το 1963, έγινε μέλος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Μάγκνουμ (Magnum).
Φωτογραφίες του Μάνου εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Art Institute του Σικάγου, στην Bibliothèque Nationale του Παρισιού, στο Museum of Fine Arts στο Χιούστον, στο Μουσείο Μπενάκη και αλλού. Το 2003, βραβεύτηκε με το Leica Medal of Excellent για τις φωτογραφίες του με χρώμα και τη συνεχιζόμενη φωτογραφική του δουλειά για το American Color.

Από τις 21 Μαΐου και έως τις 25 Αυγούστου 2013, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (στην οδό Κουμπάρη) μπορείτε να δείτε την Έκθεση-αφιέρωμα στη γνωστή φωτογραφική σειρά του Κωνσταντίνου Μάνου ‘A Greek Portfolio’. Μην την χάσετε. Θα επανέλθουμε.