Νέα 2021

Διακοπές Χριστουγέννων

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23-12-2021

Τα γραφεία της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα θα είναι κλειστά μέχρι και την Τρίτη 4/1/2022. Το Αρχείο δουλεύει άνευ διακοπής. Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές και περιμένουμε με αισιοδοξία το 2022. Ευχές για υγεία και δύναμη, ειρήνη και καλύτερες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο πάνσοφος Κένταυρος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-12-2021

Θεσσαλός ο πάνσοφος Χείρων, ο γνωστότερος από τους Κενταύρους του δασοσκεπούς Πηλίου. Αυτή η προϊστορική μορφή, γνώριζε οτιδήποτε σχετιζόταν με την υγεία και την υγιεινή ζωή, τα βότανα και τη φαρμακολογία, την τραυματολογία και τις θεραπείες, αλλά και την πρόβλεψη. Την πρόβλεψη είχαν περί πολλού οι αρχαίοι.

Διαβάστε περισσότερα

Ζοζεφίν Μπέικερ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01-12-2021

Η Γαλλία τίμησε με την ύψιστη τιμή της χώρας μια διάσημη τραγουδίστρια, χορεύτρια, ηθοποιό, ακτιβίστρια, και, πάνω από όλα, διασκεδάστρια. Ο πρώτος μαύρος άνθρωπος και η έκτη γυναίκα που βρήκε μια θέση στο παρισινό Πάνθεον, ανάμεσα στους «μεγάλους άνδρες» της Γαλλίας, είναι μία Αφροαμερικανίδα, γεννημένη στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η Joséphine Baker (1906-1975) διάλεξε τη Γαλλία για «νέα της πατρίδα» στον Μεσοπόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα

Μίκης Θεοδωράκης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-09-2021

Τις μνήμες μας αναμοχλεύουμε και μετρούμε τις απώλειές μας από το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου. Προσωπικές και συλλογικές. Αλλά χάρη στη μπαγκέτα του Μίκη όλα απέκτησαν τη μαγεία του μύθου. Μέρος της νέας ελληνικής Ιστορίας ο Θεοδωράκης – μέρος της πανάρχαιας και διαχρονικής ελληνικής μυθολογίας ο Μίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Stephen Miller / Στέφανος Μίλλερ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-08-2021

Με ένα ξέχειλο ποτήρι κόκκινο κρασί από τη Νεμέα αποχαιρετούμε τον Αμερικανό-Έλληνα φίλο που αναστήλωσε τις αρχαιότητες της Νεμέας, έχτισε το Μουσείο, θεσμοθέτησε αγώνες, δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο, αγάπησε τους ανθρώπους και τα αμπέλια τους, και μας προσέφερε τον έναν από τους τέσσερις τόπους όπου διεξάγονταν πανελλήνιοι αγώνες. Πολύτιμη και η εργασία του στην αρχαία αθηναϊκή Αγορά. Γεια σου Στέφανε!

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθωνικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-01-2021

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση χιλιάδων κειμηλίων, αγιογραφιών και χειρογράφων που φυλάσσονται στις μονές του Αγίου Όρους. Μία νέα εποχή για ένα από τα αρχαιότερα ιδρύματα στον κόσμο και μία νέα εποχή στις σχέσεις μας με την πολιτιστική κληρονομιά που φυλάσσεται στην Αθωνική Πολιτεία. Εξαιρετικής σπουδαιότητας. Μοναδικής.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά στο προϊστορικό Αιγαίο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-01-2021

Όπως είναι γνωστό, το 1952 η επιστημονική κοινότητα έμαθε ότι στο Αιγαίο του 15ου π.Χ. αιώνα ο κόσμος μιλούσε ελληνικά. Ήταν η συνταρακτική ανακάλυψη του Μάικλ Βέντρις, που ανακοίνωσε στο BBC το ύψιστης πολιτισμικής αξίας εύρημά του. Ένα νέο βιβλίο αφηγείται το χρονικό της αποκρυπτογράφησης των αρχαιότερων γραπτών της Ευρώπης και αποδίδει εύσημα στην Άλις Κόμπερ (1906-1950), επ. καθ. Κλασικών Σπουδών, που δεν πρόλαβε να δημοσιεύσει την έρευνά της. Μια συναρπαστική διανοητική περιπέτεια.

Διαβάστε περισσότερα