Αρχείο Εκδηλώσεων 2012

  • 1
  • 2
Prev Next

Το εορταστικό μας Παζάρι

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-12-2012

Ακροβατώντας με αγωνία αλλά και πολύ κέφι, σε πείσμα των καιρών, οργανώσαμε και φέτος το καθιερωμένο πανοραμικό Παζάρι κι ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν. Πόρτες ανοιχτές, κεράσματα, μεγάλες ευκαιρίες. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 14/12 (11.00 με 7.30) και το Σάββατο 15/12 (11.00 με 3.30) για να κλείσουμε μαζί τη χρονιά. Καλέστε και φίλους για να μας γνωρίσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Τσούχλος (6 Δεκεμβρίου 1930 – 9 Δεκεμβρίου 2002)

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-12-2012

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τότε που έφυγε ο Νίκος. Ο θαλασσινός, ο μέγας γνώστης των ξύλινων καραβιών, ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (του πρώτου φορέα στον τόπο μας με αυτό το αντικείμενο), ο έμπειρος οργανωτής υποβρυχίων ανασκαφών, ο άνθρωπος που ώθησε δεκάδες Έλληνες και ξένους επιστήμονες και φοιτητές στην ενασχόληση με τη θάλασσα, τα ναυάγια, τις βυθισμένες πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Μπέκετ, η δική μας Μαρία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-12-2012

Είναι εγωιστικό να την αποκαλείς «η δική μας Μαρία», γιατί η αρχόντισσα της Κωνσταντινούπολης ανήκε σε όλη την ανθρωπότητα. Αλλά υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα, μας στήριξε με όλες τις δυνάμεις της και μέχρι τον Αύγουστο αναζητούσε κατάλληλο οίκημα στο κέντρο της Αθήνας για τη μεταστέγασή μας. Είχε βάλει στο μάτι το καλύτερο. Σήμερα, στα σαραντάμερα από την αποχώρησή της, έγινε το μνημόσυνο στον Άγιο Νικόλαο του Ραγκαβά

Διαβάστε περισσότερα

Απογευματινή Βιβλιοπαρουσίαση και Μουσική Βραδιά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-12-2012

Για την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου οργανώσαμε μία σύνθετη εκδήλωση αφιερωμένη στην Ανατολή:
Η Μιράντα Σοφιανού θα παρουσιάσει το θαυμάσιο βιβλίο της Ο παππούς μου ο Φάχρη, Κωνσταντινούπολη – Πέργαμος – Νέα Σμύρνη και, μετά τα κεράσματα, θα απολαύσουμε σάζι, τανμπούρ, πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο από τους μουσικούς Βασίλη Μπαραμπούτη και Στρατή Ψαραδέλλης. Δείτε περισσότερα (και εγγραφείτε εγκαίρως)

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινή συνάντηση μελών

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-12-2012

Για να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε, λίγο πριν από τις γιορτές, μιας και ποτέ δεν προλαβαίνουμε στα διαλείμματα των διαλέξεων. Την Πέμπτη το πρωί του Αγίου Νικολάου, 11.00 - 13.30. Δηλώστε συμμετοχή.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ 1985 – 2012

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-11-2012

Για τα είκοσι επτά χρόνια του Πανοράματος, που συμπληρώνονται σήμερα, φτιάξαμε δύο ενθυμήματα. Ανατυπώσαμε σε μορφή βίντεο τις 21 καρτ ποστάλ «Στο Βαρδάρι αγορασμένος έρωτας, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου» (έκδοση 1985). Θα το βρείτε στις Εκδόσεις, Σειρές καρτ ποστάλ. Και, με την ευκαιρία της μουσικής βραδιάς που ετοιμάζουμε για τις 7 Δεκεμβρίου, ένα μικρό αφιέρωμα για τις έξι μουσικές εκδηλώσεις με την Ανιές Αγκοπιάν (την άνοιξη του 1989).

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενειακές ιστορίες – Το νήμα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22-11-2012

Οικογενειακές ιστορίες – Το νήμα
Πρωινή συνάντηση, με ομιλήτρια τη Μαριάννα Κορομηλά
«Μία γκάγκαρη αθηναϊκή φαμίλια» Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου (11.00-1.30)

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Έβρο για το Πολυτεχνείο – ημέρα μνήμης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-11-2012

Πώς μπορείς να δώσεις νόημα σε μία σχολική εορτή; Πώς να μιλήσεις σε έφηβους που ζούνε πάνω στα σύνορα για κάτι που τους είναι τόσο μακρινό όσο το Σουφλί από την Αθήνα; Πώς να τους κρατήσεις στο αμφιθέατρο, όταν τα παιδιά βλέπουν να καταρρέουν οι αξιακοί κώδικες, ο κοινωνικός ιστός, τα ιδεώδη;
Η Μαρία Πατσιά, καθηγήτρια Φυσικής στο Λύκειο Σουφλίου, ήταν υπεύθυνη για την περσινή εκδήλωση στο σχολείο. Και είπε δυο λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινή διάλεξη-βιβλιοπαρουσίαση

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-11-2012

Πρωινή διάλεξη-βιβλιοπαρουσίαση
Ο παππούς μου ο Φάχρη
Κωνσταντινούπολη – Πέργαμος – Νέα Σμύρνη
Η Μιράντα Σοφιανού θα μας μιλήσει για την ιστορία της πολύκλαδης οικογένειά της, αρχίζοντας από τον γενάρχη Φάχρη. Ο Φάχρη, Χριστιανός Ορθόδοξος από το Χαλέπι με βαμβακοφυτείες στην Αίγυπτο, εγκαταστάθηκε στο Τζιμπαλί της Πόλης –δυο βήματα από το Φανάρι. Υπήρξε σύμβουλος του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, στον οποίο δάνειζε τεράστια ποσά άτοκα, κι ευεργέτησε παντοιοτρόπως την πολίτικη Ρωμιοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Στην Αλεξάνδρεια του 2012, ο δάσκαλος Παναγιώτης Παναγιώτου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-10-2012

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, που διοργάνωσε το «Τοσιτσαίο – Πρατσίκειο» Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην Αίθουσα «Ιουλίας Κ. Σαλβάγου» (στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται μέσα στο «Ελληνικό Τετράγωνο»), ένας εξαιρετικός δάσκαλος ανέλαβε τον πανηγυρικό της ημέρας. Με κέντρο τον άνθρωπο, ο λόγος είναι σύντομος αλλά ουσιαστικός, ειλικρινής, ανεπιτήδευτος, συγκινητικός. Τον δημοσιεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31-08-2012

Η Καταστροφή του 1922 σήμανε το τέλος του ελληνικού κόσμου. Κι αν αυτό έμοιαζε σαν ένα εντελώς αυθαίρετο απόφθεγμα πριν από ένα δυο χρόνια, τώρα πια, που συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τον Αύγουστο του 1922, ίσως το γεγονός της καταβαράθρωσης να γίνεται αντιληπτό όλο και περισσότερο. Αν κι έχουν γραφεί πολλά, τα αίτια της Καταστροφής και οι αλυσιδωτές συνέπειες, που φτάνουν μέχρι την Ελλάδα του 2012, δεν έχουν μελετηθεί ικανοποιητικά.

Διαβάστε περισσότερα

Τα άλογα, βέβαια, πρωταγωνιστούσαν

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-08-2012

Ημέρα Τετάρτη, η γραμματεία θα είναι και πάλι ανοιχτή από τις 11.00 ως τη 1.30 και το απόγευμα από τις 4.00 ως τις 6.00. Ευχόμαστε σε όλους καλές διακοπές.
Η φωτογραφία με το νεαρό κι αγριεμένο μαύρο άλογο, δεμένο δίπλα στο καφετί, είναι από το πανοραμικό ταξίδι στην Ρουμανία (τον περασμένο Ιούνιο). Μπαίνοντας στην Τρανσυλβανία, είχαμε την τύχη να πέσουμε σε μια εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη με θαυμαστά εμπορεύματα. Τα άλογα, βέβαια, πρωταγωνιστούσαν.

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά Ελλάς

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-07-2012

«Γράφε Ανεργίτσα, καλό μου κοριτσάκη να σου υπαγορέφσο ένα παραμυθάκη … Μίαν φοράν κε έναν καιρόν, ήταν μια χώρα με νόμισμα πολύ γερόν. Όλα τα κράτη εζήλευον αφτού του μικροσκοπικού, δια το επήπεδον του που ήτο ανοτέρου του νορβηγικού. Των κατήκων του ήσαν μπουχτήσαντες το φαγητό, αφξανομένου εις χλιδήν ετησίος, κατά 6 κόμα 2 τοις εκατό. Εκ της ανέσεως εβρίσκοντο εις διαρκή ανησηχίαν, λέγοντες, αμάν! Φθάνει πλέον! Τα πλούτη δε δήδου την εφτηχείαν! …».

Διαβάστε περισσότερα

Δόμνα Σαμίου, η κυρά Δόμνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-07-2012

Ερμηνεύτρια, ερευνήτρια και δημιουργός ενός αξιολογότατου αρχείου, δασκάλα του δημοτικού τραγουδιού και παραγωγός δισκογραφικών εκδόσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, υπήρξε μια μοναδική προσωπικότητα που το πάθος και ο αγώνας της για τη διάσωση της παράδοσης καθόρισαν τη στάση ολόκληρης της ζωής της. Το Φεστιβάλ Αθηνών της αφιερώνει μια βραδιά, για να αποτίσει φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που αναζητούσε ακούραστα τη μυστική ουσία των παραδοσιακών τραγουδιών.

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαοκτώ χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-06-2012

Δεκαοκτώ χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι είναι πάρα πολλά. Κάθε χρονιά, μας βαραίνει ακόμα παραπάνω η απουσία του. Σε αυτούς τους καιρούς μας λείπει αφόρητα. Ως εκδήλωση μνήμης δημοσιεύουμε αυτή την πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία. Αφορμή και για περισυλλογή.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-05-2012

Κατά τα πανοραμικά πατροπαράδοτα, οργανώσαμε για το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαΐου μία εκδήλωση μνήμης. Θα αρχίσει με παραδοσιακή μουσική και θα συνεχιστεί με δείπνο. Εγγραφείτε εγκαίρως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-02-2012

Την Τρίτη το πρωί στις 11.00, για ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της Ιστοσελίδας του Αρχείου –την παραλάβαμε ολοκληρωμένη την Παρασκευή κι έχουμε περάσει στη φάση της τελικής επεξεργασίας, ούτως ώστε και αβλεψίες να διορθωθούν και να γίνει όσο το δυνατόν πιο φιλική κι εύχρηστη. Θα ακολουθήσει συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων γύρω στα γενικότερα θέματα που απασχολούν όλους μας (όπως το ζήτησαν πολλά μέλη την περασμένη εβδομάδα). Οι συναντήσεις για την Ιστοσελίδα θα συνεχιστούν.

Διαβάστε περισσότερα

Η πανοραμική πίτα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-01-2012

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, σας περιμένουμε στις 12.00 το μεσημέρι για να κόψουμε την πίτα, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να ευχηθούμε να τα βγάλουμε πέρα κι αυτή την δύσκολη χρονιά που μόλις άρχισε. Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή, ώστε να φτιάξουμε τον κατάλογο για τα κομμάτια της βασιλόπιτας.

Διαβάστε περισσότερα