Διαλέξεις 2018

Κύκλος πέντε διαλέξεων

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-11-2018

Έχοντας αναπτύξει τις εξελίξεις που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του κόσμου κι είχαν άμεση επίπτωση στα ελληνικά πράγματα, από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης μέχρι τον Μεγάλο Πόλεμο, σε αυτόν τον κύκλο διαλέξεων, με επίκεντρο τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον αφανισμό του Ελληνισμού της Ανατολής, ο Κώστας Καραμαλής θα ξεδιπλώσει τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της περιόδου 1908-1923. Νεότουρκοι και Μπολσεβίκοι, εθνικισμοί και κοινωνικά κινήματα, ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και αγώνας για κυριαρχία στην επικράτεια του «μεγάλου ασθενή», η κατάλυση τριών αυτοκρατοριών, η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, η Σμύρνη, ο Σαγγάριος, το τέλος. Δεκ. 2018-Ιαν. 2019 (δείτε αναλυτικά)

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεις της αρχαίας Ιωνίας

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-10-2018

«Αρχαία Ιωνία, από τον Α΄ Αποικισμό μέχρι την έλευση των Ρωμαίων». Δύο δίωρες απογευματινές διαλέξεις (έναρξη την Τετάρτη 31/10) με πρωινή επανάληψη (έναρξη την Πέμπτη 1/11). Ομιλήτρια η Μάχη Καρανίκη. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και εγγραφείτε εγκαίρως…

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στη Σμύρνη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-10-2018

Παρακινημένοι από την έκδοση του δίτομου έργου του Γιώργου Πουλημένου και του Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου, «Η Προκυμαία της Σμύρνης. Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου» (που πήγε στο τυπογραφείο και το περιμένουμε με μεγάλη λαχτάρα) οργανώσαμε ένα πολύπτυχο τρίμηνο αφιέρωμα με θέμα τη Σμύρνη κι ένα τριήμερο στην ίδια τη Σμύρνη. Οι 4 δίωρες διαλέξεις του Αχ. Χατζηκωνσταντίνου αρχίζουν την Τετάρτη το απόγευμα 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαλέξεις τον Απρίλιο-Μάιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-03-2018

«Αλβανία. Ο χώρος, η χώρα, οι άνθρωποι, το ευρύτερο γεωφυσικό-γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι ιστορικές εξελίξεις από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα». Κύκλος τεσσάρων διαλέξεων (18/4-10/5). Ομιλητής ο αρχιτέκτονας Κώστας Καραμαλής, μελετητής της Νεότερης Ιστορίας (δείτε αναλυτικά τα θέματα που θα αναπτυχθούν)

Διαβάστε περισσότερα

Διαλέξεις τον Μάρτιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-02-2018

«Οι Μύθοι του Θηβαϊκού Κύκλου» τρεις δίωρες απογευματινές διαλέξεις με πρωινή επανάληψη. Ομιλήτρια η φιλόλογος Κική Ξυλά. Έναρξη το απόγευμα της Τετάρτης 28/2/2018 (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

Ιαν. - Φεβρουάριος 2018

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30-01-2018

«Ορθόδοξη Ανατολή και καθολική Δύση. Η Χριστιανική Εκκλησία από την εποχή της εδραίωσης και της ενότητας μέχρι το Σχίσμα και την διαίρεση». Τέσσερις δίωρες απογευματινές διαλέξεις με πρωινή επανάληψη στο Πανόραμα. Έναρξη στις 31 Ιαν. Ομιλητής ο Γιάννης Μαυρίκος, μελετητής της μεσαιωνικής Δύσης (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα