Κύκλος πέντε διαλέξεων

01 1910 MA Princes Andrew Constantine and Nicholas of GreeceΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ



Η δεκαπενταετία 1908-1923 και η Μικρασιατική Εκστρατεία


Κύκλος πέντε απογευματινών διαλέξεων (έναρξη την Τετάρτη 5/12/2018),
με πρωινή επανάληψη (έναρξη την Πέμπτη 6/12/2018)

Ομιλητής ο αρχιτέκτονας Κώστας Καραμαλής, μελετητής της Νεότερης Ιστορίας



Έχοντας ήδη αναπτύξει τις κυριότερες εξελίξεις που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του κόσμου κι είχαν άμεση επίπτωση στα ελληνικά πράγματα, από την εποχή της Αικατερίνης της Μεγάλης και τον Κριμαϊκό πόλεμο μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Μεγάλο Πόλεμο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο, σε αυτόν τον κύκλο διαλέξεων ο Κ. Καραμαλής, με επίκεντρο τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον αφανισμό του Ελληνισμού της Ανατολής, θα ξεδιπλώσει τα γεγονότα της περιόδου 1908-1923. Οι Νεότουρκοι και οι Μπολσεβίκοι, εθνικισμοί και κοινωνικά κινήματα, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και ο αγώνας για κυριαρχία στην επικράτεια του «μεγάλου ασθενή», η κατάλυση τριών αυτοκρατοριών και οι κοσμοϊστορικές ανατροπές, η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, η Σμύρνη, ο Σαγγάριος, το τέλος.


 

02 1915 19 Armenian woman kneeling beside dead child in field AleppoΔιάλεξη Πρώτη
Τα κινήματα εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η Επανάσταση των Νεοτούρκων.
Η Ελλάδα θριαμβεύτρια στους Βαλκανικούς Πολέμους. Η έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι προβληματισμοί για την εμπλοκή της Ελλάδας. Οι πρώτοι διωγμοί των Ρωμιών. Οι Δυνάμεις της Entente στην Μακεδονία. Ο Εθνικός Διχασμός και το Βενιζελικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Η εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου και η επίσημη συμπαράταξη της Ελλάδας με τους Συμμάχους. Η σημαντική ελληνική συμβολή στο Μακεδονικό Μέτωπο (1917-18).


Διάλεξη Δεύτερη

Η πολεμική εμπλοκή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των Νεοτούρκων σε πολλαπλά μέτωπα. Δαρδανέλλια, Καύκασος, Μακεδονία, Γαλικία, Μεσοποταμία, Αραβία, Υεμένη, Παλαιστίνη, Συρία. Η διαδρομή του Μουσταφά Κεμάλ, από την Καλλίπολη στο Χαλέπι.
Η Ρωσική Επανάσταση φέρνει ανατροπή των συμμαχιών.
Νοέμβριος 1918: Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου που δεν ήρθε ποτέ.03 1919 Sultans Guard waiting for the Sultan Η Συνδιάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι και η προσφορά του Βενιζέλου για αποστολή ελληνικού στρατού στην Οδησσό και την Κριμαία. Η αποτυχία αυτής της εκστρατείας και η υποχώρηση στην Ρουμανία, ενώ όλη η Ανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή φλέγονται.


Διάλεξη Τρίτη (αρχές Ιανουαρίου 2019)
Η Γαλλική Κατοχή στην Συρία, τον Λίβανο και την Κιλικία. Η Βρετανική Κατοχή στη Μεσοποταμία, την Υπεριορδανία και την Παλαιστίνη. Ο Καύκασος στις φλόγες. Αρμένιοι, Γεωργιανοί, Μπολσεβίκοι, Λευκορώσοι, Τάταροι (Αζέροι), Γερμανοί, Οθωμανοί και Βρετανοί. Οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ιταλίας. Οι ενδοσυμμαχικοί ανταγωνισμοί στο Παρίσι και η αγγλογαλλική πρόταση για άμεση απόβαση ελληνικού στρατού στην Σμύρνη. Η ελληνική κατοχή στο σαντζάκι της Σμύρνης και οι πρώτες συγκρούσεις.
Ο Κεμάλ ξεκινάει από την Σαμψούντα αγώνα κατά της ξένης κατοχής. Η Συνθήκη των Σεβρών φαίνεται να υλοποιεί την Ελληνική Μεγάλη Ιδέα. Στην Ανατολική Θράκη η Ελλάδα φτάνει μέχρι την Προποντίδα (στην λιμανούπολη Ραιδεστό) και τον Εύξεινο (στο λιμανάκι της Μήδειας). Ο Βενιζέλος παίρνει έγκριση για επέκταση των επιχειρήσεων έξω από την Ζώνη Κατοχής.

04 1919 Vladimir Lenin and Joseph Stalin 1919Διάλεξη Τέταρτη
Η ξαφνική αποκαθήλωση του φθινοπώρου 1920. Ο αιφνίδιος θάνατος του βασιλιά Αλεξάνδρου, οι εκλογές του Νοεμβρίου και η πολιτική αλλαγή. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αλλάζει ριζικά την στρατιωτική ηγεσία αλλά συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Μικρά Ασία.
Η μεγάλη ελληνική προέλαση του 1921. Νίκες στη Μαγνησία, Φιλαδέλφεια, Προύσα, Κιουτάχεια, Εσκή Σεχήρ, Αφιόν Καραχισάρ. Η απόφαση για την προώθηση προς την Άγκυρα. Η διάβαση του Σαγγαρίου και η πορεία στην Αλμυρά Έρημο. Οι φοβερές μάχες του Αυγούστου και η τραγωδία των εφοδιασμών. Εβδομήντα χιλιόμετρα από την Άγκυρα η Στρατιά Μικράς Ασίας γυρίζει πίσω.
Ο Κεμάλ κλείνει τα μέτωπα της Κιλικίας, της Αττάλειας και του Καυκάσου. Έρχεται σε συνεννόηση με Μπολσεβίκους, Ιταλούς και Γάλλους και παίρνει σημαντικότατη στρατιωτική βοήθεια. Με την Συνθήκη του Καρς επικυρώνονται τα αποτελέσματα της Αρμενικής Γενοκτονίας και μπαίνει ταφόπλακα στην ιστορική (δυτική) Αρμενία.


Διάλεξη Πέμπτη

Το στρατηγικό αδιέξοδο της Ελλάδας. Περιχαράκωση και αναμονή (για τί;). Η σημασία των σιδηροδρομικών 05 1919 SMYRNA 2MAYγραμμών. Η μεγάλη επίθεση του Κεμάλ στο Αφιόν. Η διάσπαση του μετώπου και η κατάρρευση. Η τραγική υποχώρηση του στρατού και η εγκατάλειψη των Χριστιανών της Ασίας. Η ύστατη αγωνία της Σμύρνης.
Η αντιπαράθεση Τούρκων-Βρετανών στο Τσανάκ. Η τελική υπογραφή Ανακωχής από τους Συμμάχους στα Μουδανιά και η επιβολή της στην Ελλάδα. Η Ανατολική Θράκη εγκαταλείπεται χωρίς τουφεκιά.
Η επανάσταση ξεσπάει στην Λέσβο και μεταφέρεται στην Αθήνα. Η Δίκη των Έξη και το Γουδί.
Το τέλος γράφεται στην Λωζάννη. Η Μεγάλη Ανταλλαγή των Πληθυσμών. Η δημιουργία της σύγχρονης Μέσης Ανατολής.
Η κληρονομιά της Μικρασίας επάνω στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και του 1940 και η συνέχιση του Διχασμού με άλλες μορφές.

 



Τετάρτη απόγευμα (6:30-9:00) στις 5 και 12 Δεκεμβρίου 2018 και στις 9, 16 και 23 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη πρωί επανάληψη (11:00-1:30) στις 6 και 13 Δεκεμβρίου 2018 και στις 10, 17 και 24 Ιανουαρίου 2019
Εγγραφείτε εγκαίρως.

06 1923 KEMAL Mustafa Kemal Pasha Time magazine Vol. I No. 4 Mar. 24 1923>>>>>> Δείτε και το αναλυτικό πρόγραμμα του Πανοράματος με τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 στο pdf

pdfNEA_NOEM_Panorama.pdf

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πόλεις της αρχαίας Ιωνίας