Πόλεις της αρχαίας Ιωνίας

 Mount Mycale from SamosΙΩΝΙΑ Από τον Α΄ Αποικισμό μέχρι την έλευση των Ρωμαίων

Δύο απογευματινές διαλέξεις: έναρξη την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου
Πρωινή επανάληψη: Έναρξη την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου

Ομιλήτρια η Μάχη Καρανίκη


Η περιπέτεια του Α΄ Ιωνικού Αποικισμού και η δημιουργία των δώδεκα ιωνικών πόλεων-κρατών που μετείχαν στο Πανιώνιον, το ιερότερο Κοινό των Ιώνων του οποίου οι εκπρόσωποι συγκεντρώνονταν στη Μυκάλη, το μικρασιατικό βουνό απέναντι από τη Σάμο. Κέντρο η λατρεία του Ποσειδώνα Ελικωνίου. Τα δύο ιωνικά νησιά: Σάμος και Χίος και οι δέκα αντικρινές πόλεις στα μικρασιατικά παράλια του Αιγαίου, ανάμεσα στους ποταμούς Μαίανδρο (Μπουγιούκ Μεντερές) στα νότια και Έρμο (Γκεντίζ) στα βόρεια: Μίλητος, Μυούς, Πριήνη. Έφεσος, Κολοφών, Λέβεδος, Τέως, Κλαζομεναί, Ερθυραί (στη χερσόνησο της Ερυθραίας). Φώκαια (στην είσοδο του κόλπου της Σμύρνης βόρεια των εκβολών του Έρμου). Και η Σμύρνη, παλαιά αιολική αποικία, που έγινε αργότερα η δέκατη τρίτη ιωνική πόλη της Ανατολής (σύμφωνα με τον Παυσανία, η Σμύρνη ήταν πλέον ιωνική στην 23η Ολυμπιάδα το 688 π.Χ.), αλλά μετείχε του Κοινού των Ιώνων μόνο μετά τη μετακίνησή της. Κυρίαρχες θεότητες: η Αθηνά, ο Ποσειδώνας, ο Απόλλων, η Ήρα, η Άρτεμις.

Priene Temple of AthenaΗ ένταξη των μικρασιατικών πόλεων στο Βασίλειο της Λυδίας. Οι αποικίες των Ιώνων. Οι προσωκρατικοί και τα μεγάλα τεχνολογικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα της Αρχαϊκής εποχής. Οι Αχαιμενίδες Πέρσες και η κατοχή της Ιωνίας (μετά το 546 π.Χ.), οι νέες αποικίες των Ιώνων (Άβδηρα, Μασσαλία κ.ά.). Η Ιωνική Επανάσταση και η καταστροφή της Μιλήτου. Ο Ηρόδοτος. Τα κλασικά χρόνια, ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος και το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, η μεταφορά της παλαιάς Σμύρνης προς το όρος Πάγος, η Ελληνιστική εποχή. Τα μεγάλα μαντεία.
Οι πρώτες ρωμαϊκές λεγεώνες πατούν τη μικρασιατική γη. Μάχη της Μαγνησίας. Η Έφεσος γίνεται η μητρόπολη της ρωμαϊκής Επαρχίας Ασίας.

Την Τετάρτη το απόγευμα 31/10 και 7/11/2018 (6:30-9:00)
Επανάληψη την Πέμπτη το πρωί 1 και 8/11 (11:00-1:30)
Εγγραφείτε εγκαίρως.

>>>>> Για την αρχαία Σάμο, προγραμματίζουμε ανοιξιάτικες διαλέξεις με τη Μάχη Καρανίκη και, φυσικά, μια επίσκεψη στο νησί. Για τη μεγάλη θεά Ήρα θα μας πει πολλά και η Χρυσή Καραϊωσηφίδου τον Νοέμβριο στο Άργος. Εξάλλου, Αργίτες αποίκησαν τη Σάμο και μεταβίβασαν τα χαρακτηριστικά της δικής τους Ήρας στην κυρίαρχη θεότητα που λατρευόταν από τους Λέλεγες στην ακροποταμιά.
>>>>>>> Δείτε και το βιβλίο «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας» (έκδοση της Πολιτιστικής Ετ. Πανόραμα, Αθήνα 1997).
>>>>>>>>>>>>>>>>> Δείτε στο pdf όλο το πρόγραμμα του Πανοράματος με τις εκδηλώσεις του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018.

pdfPROGRAMMA_Panorama_Oct_Nov_2018.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα στη Σμύρνη Κύκλος πέντε διαλέξεων »