Αρχείο Ταξιδιωτικών Ημερολογίων 2012

«Ήμουνα κι εγώ εκεί με το κόκκινο βρακί»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-12-2012

Η Μαριάννα Κορομηλά έγραφε για τη θεσσαλική επαρχία Αγιάς, την Αγιά, το Μεταξοχώρι, τη Μελοίβια, το Τσάγεζι, τα άγνωστα βυζαντινά της περιοχής, τα μεταβυζαντινά και τα νεότερα (τον Ιανουάριο του 1976). Άρθρο που ανασύραμε από το Αρχείο του Πανοράματος κι ακολουθεί η Αρκαδία και το Μαίναλο.

Διαβάστε περισσότερα

Άρτα, μνήμη Βυζαντίου λαμπρή

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-12-2012

Ψηφιοποιώντας το υλικό που διαθέτουμε, ανασύραμε μία σειρά ταξιδιωτικών άρθρων της Μαριάννας Κορομηλά με θέμα ελληνικούς τόπους, από τη δεκαετία του 1970 (όταν ακόμα η Ελλάδα ήταν άγνωστη στους πολλούς). Επιλέξαμε τρία για το δεκαπενθήμερο των εορτών και θα δημοσιεύουμε ένα κάθε πέντε έξι ημέρες για να μη χάσουμε την επαφή με τους επισκέπτες της Ιστοσελίδας μας. Αρχίζουμε από την Άρτα. Ακολουθούν η θεσσαλική Αγιά και η Αρκαδία

Διαβάστε περισσότερα

Η Έφη Αλλαμανή γράφει:

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-11-2012

Για το μικρό Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων, στο χωριό Γέφυρα (το παλιό Τοψίν), στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης, και για την προσωπικότητα του Χασάν Ταχσίν πασά, του Οθωμανού αρχιστράτηγου που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στις ελληνικές δυνάμεις το 1912.

Διαβάστε περισσότερα

Δυο ρωμαίικα σπίτια – δύο διάσημοι Βαλκάνιοι γλύπτες

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-10-2012

Από την παραδουνάβια Βραΐλα (τον Απρίλιο του 2011) στην παρεβρίτικη Αδριανούπολη (τον Απρίλιο του 2012), δυο πανοραμικά ταξίδια σε δυο παραποτάμιες βαλκανικές πόλεις, ο Γιώργος Κωστόπουλος κάνει τις δικές του διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο και συναντάει δύο διάσημους γλύπτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «στεγάστηκαν» σε δυο ρωμαίικα σπίτια των αρχών του 20ού αιώνα. Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική, Σαρωνικός, Ιόνιο, Μαρμαράς, Βόσπορος και οι πλόες συνεχίζονται.

Διαβάστε περισσότερα

Στην Τήνο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-09-2012

Ο ελληνικός χρυσός: το κυκλαδίτικο μάρμαρο και ένα υποδειγματικό μουσείο παραδοσιακής τεχνολογίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς, έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Το προτείνει ενθέρμως ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου.

Διαβάστε περισσότερα

Θράκες θαμμένοι με τις άμαξες και τ’ άλογα τους

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-04-2012

Είχα ακούσει και διαβάσει για το εκπληκτικό εύρημα και την άρτια ανασκαφή που έγινε υπό την διεύθυνση του αρχαιολόγου Διαμαντή Τριαντάφυλλου, επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, στα βορειοδυτικά του Νομού Έβρου.

Διαβάστε περισσότερα