Νέα 2017

Ημερολόγιο του 2018

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-12-2017

Η ζωγραφική του 20ού αιώνα (ή μάλλον: της Γενιάς του Τριάντα) σε ένα Ημερολόγιο, που εξέδωσε για τη νέα χρονιά το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Είναι αφιερωμένο στον μεγάλο τεχνίτη της μεταξοτυπίας Γιώργο Κοτσαΐτη και περιλαμβάνει 20 μεταξοτυπίες έργων μεγάλων ζωγράφων.

Διαβάστε περισσότερα

Η Φωτεινή Καϊμάκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-10-2017

Καλεί τους πανοραμικούς φίλους στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της «Με τη φτερούγα του ταξιδιού. Το ημερολόγιο της Πούλιας και της Καλαβρίας 1994-2015». Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (στις 7:00) στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως. Θα ακολουθήσουν μουσικές και τραγούδια!

Διαβάστε περισσότερα

«Η μεγάλη ουτοπία»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-10-2017

Η ταινία του Φώτου Λαμπρινού ‘The Great Utopia’ 1917-2017: Ένας αιώνας από την Οκτωβριανή Επανάσταση, αφιερωμένη «στη μεγαλύτερη ουτοπία που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα», θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 10/11. Θα ακολουθήσουν ομιλίες. Οργανωτής το ΜΙΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 1687

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-09-2017

Πανσέληνος της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου πριν από 330 χρόνια. Η μεγαλύτερη καταστροφή του Παρθενώνα. Η Ακρόπολη στις φλόγες όλη τη νύχτα και την επόμενη ημέρα. Ναι, πέρασαν 330 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Έργο πολύτιμο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31-08-2017

Μία μνημειώδης έκδοση για μία ελληνική πολιτεία της Ανατολής: «Το Αϊβαλί και η μικρασιατική Αιολίδα». Ένα έργο που το περιμένανε χρόνια και χρόνια, πιέζοντας αφόρητα τον αρχιτέκτονα Δημητρό Ψαρρό να το στείλει επιτέλους στο τυπογραφείο. Τώρα, εννιά χρόνια μετά τον θάνατό του (2008) το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) παρουσιάζει επιτέλους τον (βαρύτατο και βαρύτιμο) τόμο.

Διαβάστε περισσότερα

Στην παλαιά Φιλιππούπολη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17-07-2017

Στην αλλοτινή πρωτεύουσα του βόρειου θρακικού ελληνισμού ο μητροπολιτικός ναός, αφιερωμένος στην αγία Μαρίνα, είναι ένα θαυμάσιο μνημείο χτισμένο και ξαναχτισμένο πολλές φορές ακριβώς πίσω από την σκηνή του ελληνορωμαϊκού Θεάτρου, στη χαμηλή πλαγιά ενός από τους τρεις λόφους πάνω στους οποίους απλώνεται η παλαιά κι εξαιρετικά καλά διατηρημένη παλαιά πόλη.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμονή της Άλωσης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-05-2017

28 Μαΐου του 1453. Οι λίγοι που είχαν απομείνει στη ρημαγμένη πρωτεύουσα είχαν χωριστεί προ καιρού σε δύο στρατόπεδα, τους Ενωτικούς και Ανθενωτικούς, όπου επικρατούσε η παρανοϊκή μισαλλοδοξία. Οι Ανθενωτικοί είχαν λοιδορήσει, κυνηγήσει, απειλήσει και εντέλει αποπέμψει από την Πόλη τους κορυφαίους Ενωτικούς. Κυριακή 28 Μαΐου του 2017. Παραμονή της Άλωσης, 564 χρόνια μετά. Κοινωνική κατάπτωση, ψυχική εξαθλίωση, βάρβαρα λόγια, ζόφος. Ανοιχτή η Κερκόπορτα ...

Διαβάστε περισσότερα

Αριστουργηματικός ύμνος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-04-2017

 Η κατανόηση του τόσο διαφορετικού άλλου είναι αυτό που συγκίνησε την Κασσιανή. Μία μεγάλη ποιήτρια, που έβαλε στο στόμα της αμαρτωλής έναν ύμνο στη συγχώρεση, μία από τις ευγενέστερες πράξεις του ανθρώπινου γένους. Θα την απολαύσουμε πάλι απόψε – ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Διαβάστε περισσότερα

Βορέας ή Βοριάς

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-01-2017

Ο βόρειος άνεμος. Τραμουντάνα (ιταλική λέξη, που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι Έλληνες θαλασσινοί). Θρακιάς (χρήση κυρίως από τους στεριανούς) και Θρακίας, ο άνεμος που κατεβαίνει από τα όρη της –ιστορικής– Θράκης, πρώτη αναφορά στον Ησίοδο, γνωστότερη αναφορά, για τους νεότερους, σε ποίημα του Γεωργίου Βιζυηνού («Φυσά βοριάς, φυσά θρακιάς, γεννιέται μπόρα φοβερή!».

Διαβάστε περισσότερα

«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-01-2017

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μια θαυμάσια περιοδική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε: «Ραιδεστός - Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς». Για πρώτη φορά εκτίθενται όλα μαζί τα έργα μιας σπάνιας συλλογής, μοναδικής σπουδαιότητας –μιας συλλογής που ανήκει στον ιερό χώρο των ύψιστων αξιών του ανθρώπου και της ηθικής υπόστασης των Προσφύγων.

Διαβάστε περισσότερα