Ημερολόγιο του 2018

HMEPOLOGIOΗ ζωγραφική του 20ού αιώνα (ή μάλλον της Γενιάς του Τριάντα) σε ένα Ημερολόγιο, που εξέδωσε για τη νέα χρονιά το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Είναι αφιερωμένο στον μεγάλο τεχνίτη της μεταξοτυπίας Γιώργο Κοτσαΐτη και περιλαμβάνει 20 μεταξοτυπίες έργων των: Αγήνορα Αστεριάδη, Σωτήρη Σόρογκα, Τάσσου, Ηλία Δεκουλάκου, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Λευτέρη Κανακάκη, Γιώργου Μήλιου, Χρήστου Καρά, Γιώργου Γουναρόπουλου, Βασίλη Θεοχαράκη, Γιώργου Σταθόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Σικελιώτη, Θανάση Στεφόπουλου.

Ο Γιώργος Κοτσαΐτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Σπούδασε Σκηνοθεσία στη Σχολή του Σταυράκου. Από το 1960 μπήκε στα ενδιαφέροντά του η φωτογραφία, αναζητώντας μια καθαρά εικαστική έκφραση. Στράφηκε σε αλλά καλλιτεχνικά μονοπάτια, και ο κλάδος της μεταξοτυπίας ήταν αυτός που τον κέρδισε. Με τη τεχνική της μεταξοτυπίας, το πρωτότυπο αναπαραγόταν σε αριθμημένα αντίτυπα μέχρι τον αριθμό 100, τα οποία υπογράφονταν από τον ζωγράφο. Ο Κοτσαΐτης ανέλυε χρωματικά και τονικά τον πίνακα και εκτύπωνε σε φιλμ όλη την χρωματική παλέτα του έργου. Το φιλμ αντιστοιχούσε σε χρωματικό τόνο και κάθε φιλμ γινόταν τελάρο. Έτσι χρώμα χρώμα, τύπωμα τύπωμα, που πολλές φορές έφταναν και τα 45 τυπώματα προσέγγιζε το πρωτότυπο.

Το Ημερολόγιο παρουσιάστηκε από το πηλιορείτικο Μουσείο το Σάββατο 9/12/2017 στην Αθήνα. Μίλησαν: ο Τάκης Μαυρωτάς, διευθυντής εικαστικών του Ιδρύματος Θεοχαράκη και ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.

Πωλείται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου (που βρίσκεται στην Άνω Γατζέα στο δυτικό Πήλιο). Παραγγελίες και πληροφορίες: mouseioelias@gmail.com, τηλ 24230-22009

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Φωτεινή Καϊμάκη