Αρχείο Ταξιδιωτικών Ημερολογίων 2013

  • 1
  • 2
Prev Next

ΣΙΚΕΛΙΚΑ: Ο Ρογήρος Β΄, ο Σκυλίτζης, η αντιβυζαντινή προπαγάνδα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-10-2013

«Ο αυτοκράτορας, το κεφάλι του, η γυναίκα του και ο εραστής της, ή πώς τα βυζαντινά εικονογραφημένα χειρόγραφα μπορούν να πουν κι άλλες ιστορίες, πέρα από αυτές που διηγούνται….». Με αυτόν τον τίτλο σχολιάζει ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη διάλεξη της Elena Boeck, η οποία «ξαναείδε» το χειρόγραφο του Ιωάννη Σκυλίτζη (Σικελία, 12ος αι.)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΙΚΕΛΙΚΑ: ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16-10-2013

Μια περιήγηση στην Κοιλάδα των Ναών, όπου ορθώνεται κι ένας από τους τρεις καλύτερα διατηρημένους ναούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου (ναός «της Ομόνοιας» γύρω στα 430-420 π.Χ.), ένα κτίσμα που οφείλει τη σωτηρία του στον άγιο Γρηγόριο του Ακράγαντα, ο οποίος τον μετέτρεψε σε χριστιανική εκκλησία, ενώ λίγο πιο πέρα κείτεται σε ερείπια ο μεγαλύτερος δωρικός ναός της αρχαιότητας. Δείτε το Ημερολόγιο Ταξιδιών.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-10-2013

Στην ανατολική πλευρά της μεγαλονήσου, την πλευρά που βρέχεται από το Ιόνιο κι αντικρίζει την Πελοπόννησο, Χαλκιδείς και Νάξιοι ίδρυσαν το 735 π.Χ. τη Νάξο (το λιμάνι της σύγχρονης Ταορμίνας). Έναν χρόνο αργότερα, οι Κορίνθιοι έχτισαν νοτιότερα τις Συρακούσες, την ισχυρότερη πόλη-κράτος της Μεγάλης Ελλάδας. Δημοσιεύουμε την ιστορική περιήγηση της Βάνας Χαραλαμπίδου από το ταξιδιωτικό βιβλίο της «Τόποι του μύθου και της ιστορίας». Διαβάστε στα Ημερολόγια Ταξιδιών.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδέψτε μαζί μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-08-2013

«Χαράγματα κι ένας ταρσανάς» μια παραγωγή του Δημιουργικού Τμήματος του ΑΠΑΝ (Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα www.apan.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Με πανσέληνο στα κιμμέρια νερά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-07-2013

«Πού κρύβεται άραγε αυτό το ανήμερο θεριό που έπλαθα στην φαντασία μου, το ανήλιο και σκοτεινό, το απειλητικό και ύπουλο που βασάνισε κι έπνιξε στο πέρασμα των αιώνων τόσα πλεούμενα με τη μανία του για να δικαιώνει το όνομα ‘Άξενος Πόντος’; Τίποτα δεν το θυμίζει απόψε. Θυμίζει μόνο τους στίχους του Ελύτη ‘κύματα φεύγουν έρχονται, αφρισμένη απόκριση στ’ αυτιά των κοχυλιών’». Η Κάλλη Γουργιώτου καταγράφει το πανοραμικό ταξίδι στην Κριμαία, τον περασμένο Απρίλιο

Διαβάστε περισσότερα

Τερμησσός, χαμένη στην ομίχλη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-06-2013

Μια πόλη-λημέρι της μυθικής Χίμαιρας. Μια, ονειρική σχεδόν, αρχαία πόλη χωμένη στις πλαγιές του Ταύρου, ανάμεσα στην Σπάρτη (Ισπάρτα) της Πισιδίας και τη λιμανούπολη Αττάλεια (Αντάλια) της Παμφυλίας. Την επισκεφθήκαμε τον Μάρτιο του 2013 και ο Δούκας Δούκας έκανε ξανά το ταξίδι, ένα ταξίδι νοερό αυτή τη φορά, μέσα από τις φωτογραφίες, τα κείμενα, τους χάρτες κι ό,τι συγκράτησε η μνήμη –εκείνη η πιστή σύντροφος που δίνει νόημα στην ύπαρξή μας. (Επισκεφθείτε μαζί του τη χαμένη στην ομίχλη ορεινή κι έρημη πολιτεία …)

Διαβάστε περισσότερα

Κριμαία 1979 – 2013

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-05-2013

Απολογισμός μέσω ταξιδιωτικών αναμνήσεων και εντυπώσεων από τη σοβιετική στη μετασοβιετική Κριμαία, στη διάρκεια δηλαδή τριάντα πέντε χρόνων που πέρασαν εν αγνοία μας. Βαριές σκιές σε απρόσωπα κι ανέκφραστα πρόσωπα, αθεράπευτες πληγές σε σώματα ταλαιπωρημένα. Ένας τεράστιος ελληνικός πλούτος, συλημένος από τους Ρώσους –γεμάτο το Ερμιτάζ. Ένα πολύ ενδιαφέρον μεσαιωνικό παρελθόν που δεν βόλευε τα «ελληνικά» ή «βυζαντινά» όνειρα της τσαρίνας … Γράφει η Μαριάνα Κορομηλά

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιωτικά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-04-2013

Στιγμιότυπα από το πανοραμικό ταξίδι στη ΝΔ Τουρκία (την αρχαία Παμφυλία και την Κιλικία), που μας ξαναφέρνουν στον νου ένα πενθήμερο στις πλαγιές του Ταύρου και στις μεσογειακές ακτές, σε μέρη σπαρμένα από εκατοντάδες κατάλοιπα και μνήμες, που πάνε κι έρχονται με τον κυματισμό της θάλασσας έως την Κύπρο, την Συρία, τη Μεσοποταμία, τη μακρινή Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη πίσω από τα μικρασιατικά βουνά και τα οροπέδια. Γράφει η Κάλλη Γουργιώτου

Διαβάστε περισσότερα

Αττάλεια, το προσκύνημα στο Άγιο Αλύπιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23-04-2013

Τα Ημερολόγια Ταξιδιών εμπλουτίζονται μέρα με τη μέρα. Σήμερα αναρτήσαμε ένα σύντομο κείμενο που μας έστειλε ο γιατρός Γιώργος Κλούβας για την κορυφαία, όπως την χαρακτηρίζει, στιγμή του ταξιδιού μας στην Παμφυλία και την Κιλικία τον Μάρτιο. Ο Άγιος Αλύπιος στα πέρατα της Ανατολής ήταν πράγματι μία πολλή ευχάριστη, όσο και συγκινητική, έκπληξη για όλους. Αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτελεί έργο τεράστιο, έστω κι αν δεν το γνωρίζουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Ερείπια στην ακροθαλασσιά και κατσίκες

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30-03-2013

Πριν από δύο εβδομάδες, ένα μαρτιάτικο πρωινό μετά από νυχτερινή βροχή, περπατούσαμε σε έναν από τους πιο γοητευτικούς ερειπιώνες της Τραχείας Κιλικίας (στη ΝΔ Τουρκία), στο νοτιότερο άκρο της οροσειράς του Ταύρου, στο νοτιότερο άκρο της μικρασιατικής χερσονήσου. Ένας φύλακας, ένας βοσκός και πάμπολλες κατσίκες. Απέναντι η Κύπρος. Ο Δούκας Δούκας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιωτικό Ημερολόγιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-03-2013

Δεν αποτελούν μόνο τα ταξίδια πηγή έμπνευσης, αλλά και τα ημερολόγια των συνταξιδιωτών. Κι έτσι το ταξίδι αποκτά διάρκεια, εύρος, ποικιλία. Η Κάλλη Γουργιώτου, διαβάζοντας το κείμενο του Βλαδίμηρου Αντωνιάδη για την Τρανσυλβανία, την Βλαχία και το Μπάνατ που δημοσιεύσαμε στην Ιστοσελίδα, προσθέτει μερικές από τις δικές της αναμνήσεις και γράφει

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί ένα ταξίδι;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08-02-2013

Ο Βλαδίμηρος Αντωνιάδης επισημαίνει ότι δεν γράφει ούτε ταξιδιωτικό ημερολόγιο ούτε ταξιδιωτικό διήγημα. Παρόλα αυτά εμείς δημοσιεύουμε το κείμενό του για το πανοραμικό ταξίδι στη Βλαχία, την Τρανσυλβανία και το Μπανάτ (τον Ιούνιο του 2012) στο Ημερολόγιο Ταξιδιών, γιατί μακάρι να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο η διείσδυση σε έναν άλλο κόσμο. Όσο σύντομη κι αν ήταν, κι ως έναν βαθμό αναγκαστικά τουριστική, πάντως δεν έμεινε στην επιφάνεια.

Διαβάστε περισσότερα

“Et in Arcadia ego”

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-01-2013

Αυτός είναι ο τίτλος του τρίτου οδοιπορικού (άρθρο της Μαριάννας Κορομηλά, του 1977) που ανασύραμε από το Αρχείο μας για να δημοσιεύσουμε στην Ιστοσελίδα μας τώρα στις γιορτές. Η Τρίπολη με το ζωηρότατο σαββατιάτικο παζάρι και το αλλοτινό της θέατρο, που κατέρρεε σε άθλια κατάσταση, το Μαίναλο και τα σχεδόν έρημα χωριά του, οι Κολοκοτρωναίοι, η βυζαντινή Μονή του Φιλοσόφου και η Σχολή της Δημητσάνας, η Ζάτουνα του Μίκη Θεοδωράκη και η ουτοπική «Αρκαδία» της ευρωπαϊκής διανόησης.

Διαβάστε περισσότερα