Διαλέξεις 2017

  • 1
  • 2
Prev Next

Η ΡΟΤΟΝΤΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-12-2017

Το μεγαλοπρεπές μνημείο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Ρώμη, την Αντιόχεια, τις αυτοκρατορικές πρωτεύουσες της Τετραρχίας, το παλάτι του Διοκλητιανού στον Ασπάλαθο / Σπλίτ και την κωνσταντίνεια Κωνσταντινούπολη, αποδόθηκε αναστηλωμένο και μελετημένο στην πόλη όπου ανήκει και στο μεγάλο κοινό. Η πανοραμική Διάλεξη του 2017 είναι αφιερωμένη σε αυτό το γεγονός, που άλλαξε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

Διαλέξεις Ιανουάριος 2018

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-11-2017

Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική. Δύο δίωρες διαλέξεις τον Ιανουάριο του 2018. Ομιλητής ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Τάντσης, επικ. καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03-11-2017

Ένας απέραντος και υπό διαμόρφωση χώρος από τον Δούναβη, τον Βόσπορο και την Προποντίδα μέχρι τον Στρυμόνα και την Χαλκιδική και από το τέλος της εποχής του Χαλκού έως τους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής εποχής. Τέσσερις διαλέξεις τον Νοέμβριο. Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

Στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-10-2017

Οι κύκλοι των πανοραμικών διαλέξεων στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017. Πρώτος κύκλος: «Ο μεσαιωνικός κόσμος της Δύσης. Πρώιμος και κυρίως Μεσαίωνας: Η Ευρώπη από το 395 και την κατάρρευση του Δυτικού Τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1350 και το λυκαυγές της Αναγέννησης». Έξι δίωρες διαλέξεις. Ομιλητής ο Γιάννης Μαυρίκος (δείτε αναλυτικά …)

Διαβάστε περισσότερα

Μυστράς

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-05-2017

Η καστροπολιτεία της εποχής των Παλαιολόγων, οι δύο καταληκτικοί αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο πολιτικός περίγυρος και ο τελευταίος αυτοκράτορας. Τρεις δίωρες διαλέξεις τον Μάιο στο Πανόραμα, ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

«Οδύσσεια»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20-04-2017

Μια περιήγηση στον κόσμο του Ομήρου: ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα σε μέρη μακρινά και μαγικά, ανάμεσα σ’ εχθρούς και φίλους, ώσπου να ξαναβρούμε μαζί του την Ιθάκη. Διάλεξη στο Πανόραμα (26/4, επανάληψη 27/4). Ομιλήτρια η φιλόλογος Κική Ξυλά

Διαβάστε περισσότερα

Ναβαταίοι και Πέτρα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24-02-2017

Ανέβηκαν γύρω στο 500 π.Χ. από την Αραβική Χερσόνησο προς τον Βορρά και χώθηκαν μέσα στα πετρώδη βουνά της υπεριορδανικής ερήμου, για να ελέγχουν έναν από τους αρχαιότερους δρόμους των καραβανιών ... Μία πρωινή διάλεξη στις 7/3 (απογευματινή επανάληψη 8/3). Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινών Διατροφή

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-02-2017

Το Σάββατο 4 Μαρτίου είναι αφιερωμένο στον «Διατροφικό κόσμο του Βυζαντίου». Ομιλητής και ... μάγειρος ο Μιχάλης Ζευγουλάς, μελετητής του διατροφικού πολιτισμού της Μεσογείου. Μία ολοήμερη καταβύθιση στο στομάχι της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας: στα διαλείμματα της τετράωρης διάλεξης θα γευτούμε βυζαντινά (και άλλα) εδέσματα. Δείτε περισσότερα ...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01-02-2017

Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων αρχίζει την Κυριακή 5/2/2017 με τρεις διαλέξεις και θέμα «Ιράν, δεύτερο μέρος: από την Περσία των Σασανιδών του 6ου αιώνα μέχρι την ισλαμική κατάκτηση και από την επικράτηση του Χαλιφάτου μέχρι την άνοδο της δυναστείας των Σαφαβιδών (634-1501). Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16-01-2017

Οι κύκλοι των πανοραμικών διαλέξεων στη Θεσσαλονίκη για το 2017 αρχίζουν με τον «Διατροφικό κόσμο του Βυζαντίου». Δύο δίωρες απογευματινές διαλέξεις την Κυριακή 22 και 29 Ιανουαρίου (6.30-9.00). Ομιλητής ο Μιχάλης Ζευγουλάς, μελετητής του διατροφικού πολιτισμού της Μεσογείου. Δείτε περισσότερα για αυτό το «γευστικό ταξίδι στο στομάχι μιας μεγάλης αυτοκρατορίας» ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο μεσαιωνικός κόσμος της Δύσης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-01-2017

«Πρώιμος και κυρίως Μεσαίωνας: η Ευρώπη από το 395 μέχρι το 1350 και από την κατάρρευση του Δυτικού Τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι το λυκαυγές της Αναγέννησης». Κύκλος έξι διαλέξεων χωρισμένος σε δύο μέρη, που θα καλύψουν το πρώτο δίμηνο του 2017. Ομιλητής ο Γιάννης Μαυρίκος

Διαβάστε περισσότερα