ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ

Ένας απέραντος και υπό διαμόρφωση χώρος
από τον Δούναβη, τον Βόσπορο και την Προποντίδα μέχρι τον Στρυμόνα και την Χαλκιδική (ή και μέχρι τον Όλυμπο και τον Πηνειό)

 THRAKI home

 

 

Τέσσερις δίωρες διαλέξεις

Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά

Έναρξη στις 8 Νοεμβρίου
και πρώτη επανάληψη στις 9 Νοεμβρίου

 


 

Από το τέλος της εποχής του Χαλκού έως τους πρώτους αιώνες της εποχής του Σιδήρου: Οι Θράκες, οι πεδιάδες και τα ποτάμια, οι μετακινήσεις, η εξάπλωση. Τα Τρωικά, οι Θράκες σύμμαχοι των Τρώων και τα άλογα του Ρήσου. Ο Οδυσσέας και ο αρχιτσέλιγκας Κύκλωπας. Βρύγες και Φρύγες στον Σαγγάριο. Οι μύθοι και η έλευση της Δήμητρας στο Θριάσιο πεδίο. Ο Ορφέας και η μυστηριακή λατρεία, οι Μαινάδες και οι Πιερίδες Μούσες. Βορέας και Βορεάδες. Ο Ποσειδώνας, η Χιόνη και οι Ευμολπίδες αρχιερείς των Ελευσινίων. Ο Ησίοδος. Η «θρακολογία» του Ηροδότου.
Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς: Ο ελληνικός αποικισμός στα θρακικά νησιά και τα παράλια, από τη Θάσο, τα Άβδηρα, τη Μαρώνεια, τη Σαμοθράκη και τον Έβρο μέχρι τη Θρακική Χερσόνησο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας και το δέλτα του Ίστρου / Δούναβη. Η αθηναϊκή κυριαρχία σε καίριας σημασίας περιοχές της Θράκης τον 6ο αιώνα. Οι Πέρσες στη Θράκη: Δαρείος και Ξέρξης. Η αθηναϊκή ηγεμονία μετά τα Περσικά. Θράκες και Αθήνα. Άρτεμις Βενδίδα.

                                                     04 THR Maroneiastater436 411bc                                       03 THR Istros. 4th c BC Drachm Silver 570 g 12 circa 350 drachma 

Το θρακικό Βασίλειο των Οδρυσών. Ο στρατηγός Ξενοφών στη Θράκη. Ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας και η παραποτάμια Φιλιππούπολις. Μέγας Αλέξανδρος. Ο βασιλιάς Λυσίμαχος και ο Σεύθης Γ΄. Σευθέπολις και θρακικοί τάφοι. Οι Κέλτες στη Χερσόνησο του Αίμου / Βαλκανική (3ος π.Χ. αι.).
Η μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.), η ρωμαϊκή κυριαρχία στη Μακεδονία και σε τμήμα της Θράκης. Η Εγνατία οδός «πεπατημένη» έως τον Έβρο. Τα τελευταία θρακικά βασίλεια και οι ελληνικές πόλεις πριν από την ενσωμάτωσή τους στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το απόγευμα της Τετάρτης 8, 15, 22 και 29/11 (6:30-9:00)
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 9, 16, 23 και 30/11 (11:00-1:30)
Εγγραφείτε εγκαίρως

05 THR Rogozen 30 years since the discovery of the rogozen treasure

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στη Θεσσαλονίκη Διαλέξεις Ιανουάριος 2018 »