Νέα 2018

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23-12-2018

Προπαραμονή Χριστουγέννων και κλείνουν σήμερα πέντε μήνες από την 23η Ιουλίου του 2018, όταν οι φλόγες έζωσαν χιλιάδες συμπολίτες μας στην Ανατολική Αττική και διαδραματίστηκαν τα τραγικότερα γεγονότα που μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους σε καιρό ειρήνης. Αυτές τις εορταστικές ημέρες, η σκέψη μας γυρίζει και πάλι κοντά τους.

Διαβάστε περισσότερα

Με βιβλία και Μόραλη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16-12-2018

Κυριακάτικες βόλτες στην Αθήνα, τα μαγαζιά ανοιχτά, πάμπολλα τα χριστουγεννιάτικα παζάρια και τα «μπαζάρ», αμέτρητες οι προκλήσεις και οι προσκλήσεις κι ο καιρός μυστήριος

Διαβάστε περισσότερα

Στην Αλεξανδρούπολη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-12-2018

Η δραστήρια ομάδα «Οι φίλοι του Γαλλικού Σταθμού», που αύξησε εντυπωσιακά τα μέλη της μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεύμα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει κινητοποιήσει και πάρα πολλούς Αλεξανδρουπολίτες απανταχού. Όλοι έχουν αναμνήσεις από αυτόν τον πυρήνα της πόλης τους και θέλουν να σωθεί. Έτσι, δυο αιώνες μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αδριανούπολης με το Αιγαίο, ο Γαλλικός Σταθμός του παλαιού Δεδέαγατς έγινε ξανά το «κέντρο» της Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε περισσότερα

Η Προκυμαία της Σμύρνης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-12-2018

Δημοσιεύουμε την ομιλία της Μαριάννας Κορομηλά, που έκανε στις 3 Δεκ. του 2018 στην πανηγυρική βιβλιοπαρουσίαση του δίτομου έργου των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου «Η Προκυμαία της Σμύρνης. Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν.

Διαβάστε περισσότερα

Τζόαν Λι Φέρμορ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-10-2018

Τελευταία ημέρα για όποιον δεν πρόλαβε να δει την Ελλάδα στα μέσα του περασμένου αιώνα με τον φακό της Βρετανίδας, που με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της απαθανάτισε το φως, τα τοπία, τους ανθρώπους, τις στιγμές, την ανέγγιχτη ακόμα αθωότητα του '50 και του '60 – όταν η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει έχοντας συντριβεί από τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Η έκθεση "Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και Αγαπημένη" στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού λήγει σήμερα (Κυριακή 21/10).

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Παπαδόπουλος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-10-2018

Παιδί της Λέσβου και του Αιγαίου, προσφυγόπαιδο τρίτης γενιάς, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 5.000 θαλασσοδαρμένες ψυχές, έφυγε ξαφνικά στα 44 του χρόνια. Η φυσιογνωμία του, που αποτυπώθηκε στην καρδιά των διασωθέντων, των συναδέλφων, των συμπατριωτών του και όλων όσων των γνώρισαν, καταγράφηκε και στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 miles» για να τον θυμάται η οικουμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτεμβριανά 1955

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06-09-2018

Ναι. Πέρασαν 63 συναπτά έτη από τα Σεπτεμβριανά, το τρομερό πογκρόμ που οργάνωσε η κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές σε βάρος της Ρωμιοσύνης στην Πόλη, καθώς και ελληνικών-συμμαχικών στόχων στη Σμύρνη το απόγευμα-βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Τα γεγονότα φριχτά, ο απολογισμός αδιανόητος. Ένα ακόμα ατιμώρητο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας…

Διαβάστε περισσότερα

Η Σελήνη της Περγάμου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-08-2018

Ένα από τα δεκάδες γλυπτά της Γιγαντομαχίας στη ζωφόρο του πελώριου Βωμού του Διός στην ελληνιστική Πέργαμο είναι και η Σελήνη, που μπαίνει στη μάχη ακολουθώντας τον αδελφό της τον Ήλιο. Ολόκληρος ο Βωμός έχει μεταφερθεί στη Γερμανία και στεγάζεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο …

Διαβάστε περισσότερα

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23-08-2018

Το φεγγάρι μεγαλώνει. Ευχάριστα δροσερές οι ασημένιες νύχτες. Πλησιάζει η πανσέληνος του Αυγούστου (την Κυριακή 26/8) και οι εκδηλώσεις είναι πολλές στους 132 αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που θα ανοίξουν για αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Προτείνουμε…

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυθολογικά

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21-08-2018

Οι Οδύσσειες και οι «άθλοι» του Οδυσσέα, η χρήση-κατάχρηση της μεγάλης ποίησης από τον Όμηρο μέχρι τον Καβάφη, ο ατυχής συμβολισμός της Ιθάκης, που εξευτελίστηκε στον βωμό της πολιτικής προπαγάνδας, μας έφεραν στον νου ένα από τα πολλά και θαυμαστά έργα της Αρχαϊκής εποχής.

Διαβάστε περισσότερα

«Ου φροντίς Ιπποκλείδη»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-06-2018

Το ιστορικό αυτής της παροιμιώδους φράσης μας πάει πίσω περίπου 2.600 χρόνια, όταν τύραννος της Σικυώνας ήταν ο Κλεισθένης, ο παππούς του Αθηναίου Κλεισθένη, του πολιτικού που το 507 θεμελίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην πόλη-κράτος των Αθηναίων…

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από 181 χρόνια

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04-06-2018

Με την ευκαιρία των Ποσειδωνίων 2018, γιορτάζοντας κι εμείς τη θάλασσα και τα σκαριά της, διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε το «Αθήναι» ένα ξύλινο τροχήλατο ατμόπλοιο (εκτοπίσματος 400 τ. και δυνατότητας μεταφοράς φορτίου 100 τόνων), που ναυπηγήθηκε τον Οκτώβριο του 1837 στον Ναύσταθμο του Πόρου από τον ναυπηγό Γ. Τομπάζη.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ερμής του Πραξιτέλη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25-04-2018

Στις 26 Απριλίου του 1877, ο Γερμανός καθηγητής Αρχαιολογίας Ernst Curtius, διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία Ολυμπία, ανακάλυπτε στον ναό της Ήρας την θεσπέσια κεφαλή ενός αγάλματος, το αριστερό του χέρι και τα πόδια. Ήταν ένα έργο του διάσημου Αθηναίου γλύπτη Πραξιτέλη!

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα βιβλιοθηκών

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14-02-2018

Η 14η Φεβρουαρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στις βιβλιοθήκες, τους βιβλιοθηκάριους και τους φίλους των βιβλιοθηκών, με άλλα λόγια είναι η γιορτή του βιβλίου με τον τρόπο που αποφασίστηκε πριν από 4.000 χρόνια να φυλάσσεται (πινακίδες στα ασσυριακά αρχεία και «Έπος του Γκιλγκαμές»). Ο μακρύς δρόμος περνάει, βεβαίως, και από την Κίνα, για να φτάσει στη μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου, που ίδρυσε στην Αλεξάνδρεια ο Πτολεμαίος Α΄ ο Σωτήρ …

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νεμπαμούν και ο Γιάννης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-02-2018

Ο Νεμπαμούν, Αιγύπτιος αξιωματούχος του 14ου π.Χ., πέθανε γύρω στα 1350. Οι τοιχογραφίες που τον συντρόφευαν σε ένα ολόγραφο ταφικό μνημείο, θεωρούνται από τα ωραιότερα ζωγραφικά σύνολα στον κόσμο. Τις ανακάλυψε το 1821 ο Γιάννης Αθανασίου, διάσημος αρχαιοκάπηλος, που είχε πάει από τη Λήμνο στην Αίγυπτο για να κάνει το βιός του.

Διαβάστε περισσότερα