Η Σελήνη της Περγάμου

01 SELENE Altar PérgamosΗ Σελάνα-Σελήνη, ένα από τα γλυπτά που διακοσμούν τη νότια ζωφόρο του πελώριου Βωμού του Διός, τον οποίο είχε ανεγείρει στην άνω πόλη της Περγάμου ο Ευμένης Β΄ (βασίλευσε 197-159 π.Χ.). Κεντρικό θέμα του Βωμού: η Γιγαντομαχία (μάχη ανάμεσα στους Γίγαντες και τους θεούς του Ολύμπου).
Στη νότια ζωφόρο η μεγάλη Ασιάτισσα θεά Ρέα / Κυβέλη ορμάει στη μάχη πάνοπλη καβάλα στο λιοντάρι της. Ακολουθούν διάφορα άλλα πρόσωπα και ο Ήφαιστος και η γεμάτη κίνηση κι ένταση σκηνή συνεχίζεται με τις ουράνιες θεότητες. Είναι τα τρία παιδιά της Θείας Εὐρυφάεσσας (εύρος και φως): η Ηώς («η ροδοδάκτυλη αυγή» του Ομήρου), ο Ήλιος (που αναδύεται με το άρμα του από τον Ωκεανό και αντιμετωπίζει δύο Γίγαντες) και η Σελήνη, που μπαίνει κι αυτή στη μάχη πίσω από τον αδελφό της τον Ήλιο. Οι βαθιές πτυχώσεις και το έντονο ανάγλυφο που μειώνεται σταδιακά στον χιτώνα του Ήλιου. Οι φωτοσκιάσεις. Το λευκότατο μάρμαρο. Η κίνηση και η αποφασιστικότητα του νεαρού άντρα. Ναι. Οι δυνάμεις του καλού θα νικήσουν.
Η Σελήνη είναι καθισμένη πλαγίως πάνω σε ένα μουλάρι και με γυρισμένη την πλάτη στον θεατή-μια πάρα πολύ τολμηρή προοπτική, που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στο έργο. Το υπέροχο σώμα της είναι ντυμένο με τις εκπληκτικές πτυχώσεις του μαρμάρου και τον απίστευτο συνδυασμό τους. Σπασμένο το μισό της πρόσωπο, αλλά η μεγάλη τέχνη φαίνεται ακόμα και σε ένα σπάραγμα. Εκατοντάδες σπαράγματα και δεκάδες ατόφιες μορφές συγκροτούν αυτόν τον πελώριο περγαμηνό Βωμό, που αφήνει άφωνο τον θεατή.
Η Πέργαμος των Ατταλιδών του 2ου π.Χ. αιώνα που έμεινε στην αιωνιότητα. 

Ολόκληρο το οικοδόμημα, ένα από τα συγκλονιστικότερα έργα της γλυπτικής δημιουργίας, στεγάζεται στο Μουσείο του Βερολίνου, που λόγω του Βωμού ονομάστηκε Μουσείο της Περγάμου. Προσωρινά, δεν είναι επισκέψιμο, επειδή επισκευάζεται. Υπολογίζουν ότι θα ανοίξει τέλη του 2019-αρχές του 2020. Αλλά όσο κι αν έχει μελετηθεί ο φωτισμός του κτηρίου, όσο κι αν με την επισκευή αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το έργο, τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει το φως, τη διαφάνεια του αιθέρα και τα χρώματα της αιολικής γης. Κανένα γλυπτό που έγινε για να αναρτηθεί στην ύπαιθρο δεν μπορεί να ζει φυλακισμένο στα μουσεία. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την απεικόνιση των θεοτήτων του φωτός. Αλλά εμάς, θα μας κρατήσει συντροφιά απόψε η γεμάτη σελήνη του Αυγούστου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αυγουστιάτικη Πανσέληνος Σεπτεμβριανά 1955 »