Διαλέξεις 2020

Ευφροσύνη Δοξιάδη: Φαγιούμ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12-03-2020

Τα καταφέραμε! Η παρουσίαση των Φαγιούμ, που έκανε η Ευφροσύνη Δοξιάδη στο Πανόραμα τις προάλλες, βιντεοσκοπήθηκε από την Ψηφιακή Τράπεζα Διαλέξεων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, blod.gr (Bodosakis Lectures on Demand) και ιδού! Είναι μεγάλη χαρά να μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη μοναδική απόλαυση, αλλά κι εμείς να ξαναζήσουμε αυτή την εμπειρία που, εκτός των άλλων, μας ταξίδεψε στα 30.000 χρώματα τα οποία είχε κατορθώσει να εντοπίσει ο Γιάννης Τσαρούχης. Ευχαριστούμε την κυρία Δοξιάδη, ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μποδοσάκη (δείτε …)

Διαβάστε περισσότερα

Βρετανία-Αγγλία: Διαλέξεις

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-02-2020

Τέσσερις δίωρες διαλέξεις τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020 με θέμα «Το νησί στην άκρη της Ευρώπης, που κυβέρνησε επί τετρακόσια χρόνια τις θάλασσες». Ιστορική Γεωγραφία. Η χώρα και οι άνθρωποι. Από την Ρωμαϊκή κατάκτηση μέχρι τις εισβολές των Αγγλοσαξώνων, των Βίκινγκς και των Νορμανδών. Οι θρησκευτικοί πόλεμοι. Ο αποικισμός της Αμερικής. Αποικιοκρατία και Βιομηχανική Επανάσταση. Ομιλητής ο Κώστας Καραμαλής (δείτε αναλυτικά)

Διαβάστε περισσότερα

Εξ Ανατολών

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-01-2020

Με αφορμή τη σειρά «Εξ Ανατολών» των Εκδόσεων Μπαλτά, ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, μελετητής του μικρασιατικού ελληνισμού και επιμελητής της σειράς Εξ Ανατολών, θα μας ξεναγήσει στον κόσμο και το περιεχόμενο των βιβλίων που κυκλοφόρησαν από τις εν λόγω Εκδόσεις αποκλειστικά με μικρασιάτικα θέματα. Δύο διαλέξεις τον Φεβρουάριο. Έναρξη στις 12/2/2020. Θα προηγηθεί μία συνάντηση για τα εισαγωγικά (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα για τη Σμύρνη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-01-2020

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη οργανώνει ημερίδα με θέμα «Σμύρνη, η εξέλιξη μιας μεγαλούπολης τα τελευταία 600 χρόνια». Ομιλητής ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, μελετητής της ιστορίας της Σμύρνης (δείτε περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΓΙΟΥΜ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-01-2020

Η αδιατάρακτη καθημερινότητα που ευαγγελίζεται την ποθητή αιωνιότητα –τουλάχιστον στο πεδίο της μνήμης: Τα πορτραίτα του Φαγιούμ. Δεκάδες προσωπογραφίες ζωγραφισμένες κατά τους τρεις πρώτους μετά Χριστόν αιώνες από απόγονους των καλλιτεχνών της Αλεξανδρινής Σχολής. Δεκάδες εικόνες, που έχουν τις καταβολές τους στην αρχαία ελληνική ζωγραφική και είναι προάγγελοι της βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης. Δύο διαλέξεις στο Πανόραμα τον Ιανουάριο 2020. Ομιλήτρια η ζωγράφος και συγγραφέας Ευφροσύνη Δοξιάδη (δείτε αναλυτικά)

Διαβάστε περισσότερα