ΦΑΓΙΟΥΜ

Πλάι 1 ΦαγιούμΤα πορτραίτα του Φαγιούμ

Η αδιατάρακτη καθημερινότητα που ευαγγελίζεται την ποθητή αιωνιότητα –τουλάχιστον στο πεδίο της μνήμης
Δεκάδες προσωπογραφίες ζωγραφισμένες κατά τους τρεις πρώτους μετά Χριστόν αιώνες
από απόγονους των καλλιτεχνών της Αλεξανδρινής Σχολής
Δεκάδες εικόνες, που έχουν τις καταβολές τους στην αρχαία ελληνική ζωγραφική και είναι προάγγελοι της βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης

Κύκλος δύο δίωρων διαλέξεων τον Ιανουάριο του 2020

Ομιλήτρια η ζωγράφος και συγγραφέας Ευφροσύνη Δοξιάδη

Γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την ταυτότητα των εικονιζομένων προσώπων όσο και των καλλιτεχνών που τα «εποίησαν». Ανώνυμοι καλλιτέχνες, λοιπόν, άγνωστα αλλά τόσο οικεία πρόσωπα, ένας απέραντος ζωγραφικός και ανθρωπολογικός πλούτος που παρέμεινε θαμμένος στους στεγνούς τάφους των αιγυπτιακών νεκροπόλεων, σε βάθος δύο περίπου μέτρων. Όλες αυτές οι νεκρικές εικόνες σώθηκαν, χάρη στο μοναδικά ξερό κλίμα της αιγυπτιακής ερήμου, εκεί όπου η ετήσια πτώση της βροχής δεν ξεπερνά τα δέκα εκατοστά.
Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ελληνοαιγύπτιοι, Λίβυοι, Σύριοι κι άλλοι Μεσανατολίτες, Ρωμαίοι, οπαδοί όλων των θρησκειών και θρησκευμάτων της Αυτοκρατορικής περιόδου στη χώρα του Νείλου, καθώς και Εβραίοι και Πρωτοχριστιανοί ή και ορισμένοι που, σε αυτή τη μεταβατική εποχή, βρίσκονται στο στάδιο της υιοθεσίας των διδαγμάτων της νέας θρησκείας. Μία μοναδική προσωπογραφία της Μέσης και Άνω Αιγύπτου (μακριά από την υγρασία του νειλοτικού Δέλτα και της Μεσογείου) τον καιρό του Αυγούστου, του Τραϊανού και του Αδριανού, των Αντωνίνων, των Σεβήρων, της Αναρχίας του 3ου αιώνα, και του Διοκλητιανού.

Το απόγευμα της Τετάρτης 22 και 29 Ιανουαρίου (6:30-9:00)
Επανάληψη το πρωί της Πέμπτης 23 και 30 Ιανουαρίου (11:00-1:30)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εξ Ανατολών Βρετανία-Αγγλία: Διαλέξεις »