Βρετανία-Αγγλία: Διαλέξεις


ΑΡΧΙΚΗ και Για πλάι 1ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 

Το νησί στην άκρη της Ευρώπης, που κυβέρνησε επί τετρακόσια χρόνια τις θάλασσες

Τέσσερις δίωρες διαλέξεις

Ομιλητής ο Κώστας Καραμαλής

Διάλεξη Πρώτη
Ιστορική Γεωγραφία. Η χώρα και οι άνθρωποι

Το μεγάλο νησί στα ΒΑ της Ευρώπης με τους ιδιόρρυθμους ανθρώπους, που επηρέασε καθοριστικά την μεσαιωνική, την νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία. Αν και οι Άγγλοι τείνουν να κάνουν τα πράγματα με έναν ιδιαίτερο δικό τους τρόπο, η επιρροή τους έχει διαμορφώσει ριζικά ολόκληρο τον σημερινό κόσμο. Από το Κοινοβούλιο και το Κράτος Δικαίου, την ναυπηγική και την ναυτιλία, την Βιομηχανική Επανάσταση, τις ατμομηχανές και τους σιδηροδρόμους. Από τον Σαίξπηρ, τον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο μέχρι το ποδόσφαιρο, την ροκ κουλτούρα και τους Μπητλς.

Για πλάι 2Διάλεξη Δεύτερη
Από την Ρωμαϊκή κατάκτηση μέχρι τις εισβολές των Αγγλοσαξώνων, των Βίκινγκς και των Νορμανδών

Οι πρώτες επαφές με τον κλασικό κόσμο της Μεσογείου οδηγούν στην ένταξη στην Ρωμαϊκή Οικουμένη. Το Τείχος του Αδριανού αποτελεί το όριο του πολιτισμένου κόσμου. Ο Μέγας Κωνσταντίνος στέφεται αυτοκράτωρ στο Εβόρακουμ (Υόρκη / York). Την ρωμαϊκή απόσυρση ακολουθεί η άφιξη των Αγγλοσαξώνων, που σηματοδοτεί την γέννηση της Αγγλίας. Η διάδοση του Χριστιανισμού. Η Νορμανδική κατάκτηση του 1066. Σταυροφορίες, Μάγκνα Κάρτα και 100ετής Πόλεμος στην Γαλλία. Η επίσκεψη του Μανουήλ Β΄του Παλαιολόγου στο Λονδίνο του Ερρίκου Δ΄(1400-1401).

Διάλεξη Τρίτη
Οι θρησκευτικοί πόλεμοι. Ο αποικισμός της Αμερικής

Ο Ερρίκος Η΄ Τυδώρ κόβει τις σχέσεις με την Ρώμη και τον Καθολικισμό. Στην βασιλεία της κόρης του Ελισάβετ Α΄ η Αγγλία ανοίγεται στους ωκεανούς. Ανταγωνισμός με την Ισπανία και ίδρυση των πρώτων αγγλικών αποικιών στην Αμερική. Σαίξπηρ. Η Επανάσταση των Πουριτανών, Εμφύλιος Πόλεμος και δικτατορία του Κρόμβελλ.
Με την Παλινόρθωση της βασιλείας αρχίζει σκληρή αντιπαράθεση με την (Καθολική και Απολυταρχική) Γαλλία του Λουδοβίκου ΙΔ΄.Ο Επταετής Πόλεμος (1756-63) καταλήγει σε παγκόσμιοθρίαμβο. Η Αγγλία κατακτά τις γαλλικές αποικίες στον Καναδά, στην Καραϊβική και στην Ινδία και γίνεται παγκόσμια δύναμη.για πλάι 3

Διάλεξη Τέταρτη
Αποικιοκρατία και Βιομηχανική Επανάσταση

Οι μεγάλες εξερευνήσεις οδηγούν στην επέκταση της αυτοκρατορίας στις Νότιες Θάλασσες. Ειρηνικός, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική. Η Αμερικανική ανεξαρτησία επεκτείνει τις ελευθερίες της αγγλικής δημοκρατίας στο επίπεδο του αστικού Έθνους-Κράτους. Η Βιομηχανική Επανάσταση φέρνει τεράστιο πλούτο και τεράστια δυστυχία. Στην Βικτωριανή Εποχή η κατάκτηση της Ινδίας σημαίνει το απόγειο του βρετανικού ιμπεριαλισμού.
Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι εξαντλούν την Βρετανία και φέρνουν το τέλος της Αυτοκρατορίας. Με την ιστορία να το στοιχειώνει, το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά νέα ταυτότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο και εμείς το ξαναβλέπουμε από την άλλη άκρη της Μάγχης.

Τέσσερις δίωρες απογευματινές διαλέξεις με πρωινή επανάληψητον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020


ΤΕΤΑΡΤΗ απόγευμα:26/2, 4/3, 11/3 και 18/3 (6:30-9:00)

ΠΕΜΠΤΗ πρωί επανάληψη: 27/2, 5/3, 12/3 και 19/3 (11:00-1:30)

Εγγραφείτε εγκαίρως (είτε τηλεφωνώντας στο γραφείο: 210-72 19 825, είτε στέλνοντας μέιλ στο info@apan.gr)


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΦΑΓΙΟΥΜ Ευφροσύνη Δοξιάδη: Φαγιούμ »