Διαλέξεις 2023

«Μία τυχερή κανονιά»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-10-2023

Η καταστροφή του Παρθενώνα στην πολιορκία του Μοροζίνι τον Σεπτέμβριο του 1687. Μία πρωινή διάλεξη στις 30/11 με απογευματινή επανάληψη στις 13 Δεκεμβρίου του 2023. Ομιλητής ο αρχιτέκτονας Κώστας Καραμαλής (περισσότερα …)

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας για την αρχαία ελληνική ζωγραφική

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-10-2023

Δύο δίωρες απογευματινές διαλέξεις τον Νοέμβριο του 2023 στη μνήμη του Γιάννη Τσαρούχη. Ομιλήτρια η ζωγράφος και συγγραφέας Ευφροσύνη Δοξιάδη, μελετήτρια της ζωγραφικής τέχνης (δείτε περισσότερα …)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-04-2023

Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος. Η εποχή, η ζωή, το έργο του ιστορικού. Ο «Επιτάφιος του Περικλέους». Η παθολογία του πολέμου. Η περιπέτεια της Σικελίας. Τρεις απογευματινές διαλέξεις με πρωινή επανάληψη. Ομιλήτρια η φιλόλογος Κική Ξυλά

Διαβάστε περισσότερα

Θρακική Τοπογραφία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-04-2023

Δύο απογευματινές διαλέξεις με πρωινή επανάληψη τον Μάιο του 2023. Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά. Από τον αχανή χώρο ανάμεσα στο Αιγαίο, την οροσειρά του Αίμου, τον Ίστρο / Κάτω Δούναβη και τον Ευώνυμο Πόντο έως την οργάνωση της παράκτιας ζώνης με τις ελληνικές πόλεις και τις χώρες τους (τις επικράτειές τους ως τα ενδότερα), την πεπατημένη της περσικής στρατιάς του Ξέρξη και τις πεπατημένες του Βασιλείου των Οδρυσών κι άλλων θρακικών βασιλείων… Δείτε αναλυτικά…

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-01-2023

Όταν οι παραδοσιακοί κώδικες συναντούν τις σύγχρονες κοινωνικές αναζητήσεις, τις σημερινές ευαισθησίες, τις ρητές και άρρητες ανάγκες: μιλώντας για την ευεργετική λειτουργία των παραμυθιών, του προφορικού λόγου και της αφήγησης…Δύο και δύο διαλέξεις με ομιλητή τον ιστορητή Στέλιο Πελασγό.

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Διαλέξεων

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-01-2023

«Γυναίκες, στρατιώτες, δούλοι και απελεύθεροι στη συντροφιά των πρώτων Χριστιανών». Τρεις διαλέξεις (Ιαν.-Φεβρ., 2023), ομιλητής ο ιστορικός Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Διαβάστε περισσότερα