Η Φωτεινή Καϊμάκη

001Η καλή μας φίλη, διαπρεπής φιλόλογος και εξαίρετη εκπαιδευτικός, ποιήτρια, βραβευμένη σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογράφος και αφοσιωμένη ερευνήτρια Φωτεινή Καϊμάκη, έχει εξερευνήσει, φωτογραφήσει, μελετήσει και αναδείξει τον ελληνόφωνο πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας και τα μοναδικά μνημεία της περιοχής, πολλά από τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι να χωθεί εκείνη σε φαράγγια και σπήλαια, όπου την περίμεναν βυζαντινές τοιχογραφίες, φωτεινά μάτια αγίων, λαμπρά χρώματα, μνήμες καππαδοκικές και πολλές άλλες εκπλήξεις. Η έρευνα και καταγραφή δεν περιορίστηκε στα κτιστά κατάλοιπα των χιλιετιών του ελληνικού και ελληνόφωνου κόσμου. Η Φωτεινή έζησε από κοντά τις ελληνόφωνες κοινωνίες σε ορεινά χωριά και μικρές κωμοπόλεις, μελέτησε το μοναδικό γλωσσικό τους ιδίωμα (τη γλώσσα των Γκρεκάνων), τα ήθη κι έθιμα, τη μουσική και τα τραγούδια τους, κατέγραψε τους καημούς τους, δημιούργησε ορχήστρες με παιδιά του σχολείου της στην Αθήνα. Το 2003, κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ελληνόφωνη Καλαβρία (Εκδόσεις Μίλητος), ένας τόμος 400 σελίδων με 340 φωτογραφίες από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, την ιστορία και την αρχαία ελληνική γλώσσα τους, που συνοδευόταν και από CD με τραγούδια. Το 2013, παρουσίασε τη φωτογραφική έκθεση «Βυζαντινό Σαλέντο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με θέμα τη Μεγάλη Ελλάδα.

Τώρα, μάζεψε σε ένα βιβλίο τα βιώματα, τις εμπειρίες, τη γνώση, την έμπνευση, τον πλούτο που της χάρισαν όλα αυτά τα ταξίδια, την αγάπη όλων εκείνων των ανθρώπων, τις δυσκολίες της μοναχικής έρευνας, τις χαρές και την ικανοποίηση του εξερευνητή, τους δεσμούς με τους επιστημονικούς κύκλους της Ιταλίας, και καλεί τους πανοραμικούς φίλους στην παρουσίαση του νέου πονήματος, που έχει τον θαυμάσιο τίτλο κι επεξηγηματικό υπότιτλο: Με τη φτερούγα του ταξιδιού. Το ημερολόγιο της Πούλιας και της Καλαβρίας 1994-2015.

>>> Για την παρουσίαση, που θα γίνει την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 (στις 7:00 το απόγευμα) στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως, δείτε περισσότερα στο pdf

pdfinvitation.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Η μεγάλη ουτοπία» Ημερολόγιο του 2018 »