Διαλέξεις τον Απρίλιο-Μάιο

1 πλάι Alb Vjosa Aoos01Α Λ Β Α Ν Ι Α

Κύκλος τεσσάρων διαλέξεων στο Πανόραμα τον Απρίλιο και Μάιο του 2018

Ομιλητής ο αρχιτέκτονας Κώστας Καραμαλής, μελετητής της Νεότερης Ιστορίας



Α΄ Την Τετάρτη 18/4 (το απόγευμα 6:30-9:00) και επανάληψη την Πέμπτη 19/4 (το πρωί 11:00-1:30)
Η Αλβανία και ο ευρύτερος χώρος. Η χώρα και οι άνθρωποι. Γεωμορφολογία, Οικοσύστημα και Ιστορική Γεωγραφία.

Β΄ (Τετάρτη απόγευμα 25/4, Πέμπτη πρωί 26/4)
Οι Αλβανοί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι εξισλαμισμοί και ο αλβανικός εποικισμός του Κοσσόβου. Μεγάλοι βεζύρηδες, σκληροτράχηλοι πολεμιστές και ικανοί διοικητές στα πέρατα της οθωμανικής οικουμένης. Ο Αλή από το Τεπελένι και ο Μωχάμετ Άλη από την Καβάλα (για τον οποίο πολλοί από τους νεότερους μελετητές αρνούνται την αλβανική καταγωγή του).
2 πλάιKruje Skanderbeg and his warriors KrujeΗ βλαχόφωνη Μοσχόπολις ως κέντρο ελληνικού πολιτισμού. Η ακμή και η καταστροφή της στον 18ο αιώνα.
Οι Αλβανοί στον Πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (1821-32), πρωταγωνιστούν και στα δύο στρατόπεδα. Η σφαγή των Αλβανών μπέηδων στο Μοναστήρι το 1830 από τον Κιουταχή.
Οι Αρβανίτες και η ένταξή τους στην κοινωνία του Νεοελληνικού κράτους.
19ος -20ος αιώνας: Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο εθνικό κράτος. Η επώδυνη μετάβαση.
Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, εισαγόμενοι θεσμοί και ξένες επεμβάσεις σε μια χώρα που αρνείται.

Γ΄ (Τετάρτη απόγευμα 2/5, Πέμπτη πρωί 3/5)
Ο ελληνικός στρατός στην Βόρεια Ήπειρο και η μοίρα της ελληνικής μειονότητας.
Το Κόσσοβο και η βόρεια Μακεδονία, με σημαντικούς αλβανόφωνους πληθυσμούς, εντάσσονται στην Σερβία / Γιουγκοσλαβία.
Η κατάκτηση από την Φασιστική Ιταλία (1939).
Ο Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος του 1940-41, και η δεύτερη κατάκτηση / απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.
Η γερμανική κατοχή και τα αντιστασιακά κινήματα. Η επικράτηση των κομμουνιστών Παρτιζάνων του Ενβέρ Χότζα με την υποστήριξη του Τίτο.
Το θέμα των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας και η κλιμάκωση των συγκρούσεων με κατάληξη την εκκαθάρισή τους από τον ΕΔΕΣ στο τέλος της Κατοχής.

3 πλάιtirana The Tirana Pyramid. Opened as a museum to celebrate the life of former dictator Enver HoxhaΔ΄ (Τετάρτη απόγευμα 9/5, Πέμπτη πρωί 10/5)Ο Ελληνικός Εμφύλιος (1946-49) και η εμπλοκή της Αλβανίας. Η διάσταση Τίτο-Στάλιν (1948) και η απομόνωση της Αλβανίας. Η υποχώρηση του νικημένου Δημοκρατικού Στρατού στην Αλβανία μετά τις μάχες του Γράμμου-Βίτσι (Σεπτ. 1949) και η μεταφορά των μαχητών του στις σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Η οδύσσεια προς την Τασκένδη.
Η Αλβανία του Χότζα η μόνη που δεν ακολουθεί τις πολιτικές της αποσταλινοποίησης που εισάγει ο Χρουστσώφ μετά το 1953. Η πολιτική της αυτάρκειας και η προσέγγιση με την Κίνα του Μάο. Η Αλβανία το «αυτιστικό παιδί» της Ευρώπης.
Ο θάνατος του Χότζα (1985) και η κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ευρώπη (1989-90) θα φέρουν μια δεύτερη επώδυνη μετάβαση για την Αλβανία. Μαζική έξοδος μεταναστών προς Ιταλία και Ελλάδα. Η παρατεταμένη κρίση θα κορυφωθεί το 1997 με την κατάρρευση του κράτους λόγω της απάτης της «πυραμίδας».
Με την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1998-99 το Κόσσοβο ανεξαρτητοποιείται από την Σερβία, αλλά παραμένει σε ένα θολό διεθνές καθεστώς. 
Η Αλβανία σήμερα, μία από τις έξι φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, προσπαθεί να βρει τρόπους για την ανάπτυξή της μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η σημαντική Αλβανική παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα και στην λοιπή Ευρώπη.

Παρακαλούμε να εγγραφείτε εγκαίρως

>>> Ο κύκλος των διαλέξεων θα ολοκληρωθεί με ένα οκταήμερο ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ στα τέλη Μαΐου. Δείτε Ξεναγήσεις-Ταξίδια.


>>>>>> Εδώ (στο pdf) θα βρείτε ένα θαυμάσιο κείμενο-ντοκουμέντο: Τη διήγηση των ταξιδιών ενός Ηπειρώτη κυρατζή (αγωγιάτη), που ανεβοκατεβαίνει στα τέλη του προπερασμένου αιώνα από τα Γιάννενα στο Αργυρόκαστρο και από την Άρτα στην Κορυτσά κι από εκεί μεταφέρει προϊόντα στη Θεσσαλονίκη και πίσω πάλι στην Πρέβεζα, τους Άγιους Σαράντα, τη Σαλαόρα. Επειδή οι μεταφορικές διαδικασίες, οι επικοινωνίες και οι ταξιδιωτικές συνθήκες, που έμειναν σχεδόν απαράλλαχτες επί χιλιετίες, μας εισάγουν στον χώρο των Δ. Βαλκανίων και κυρίως της Βορείου και Νοτίου Ηπείρου. Και επειδή η προφορική ιστορία είναι ένα από τα πολυτιμότερα υλικά της Ιστορίας.

 pdfEpirotis_Agogiatis_1895-97_pan.pdf


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διαλέξεις τον Μάρτιο Αφιέρωμα στη Σμύρνη »