Στην Αλεξάνδρεια του 2012, ο δάσκαλος Παναγιώτης Παναγιώτου

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, που διοργάνωσε το πρωί της περασμένης Πέμπτης το «Τοσιτσαίο – Πρατσίκειο» Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην Αίθουσα «Ιουλίας Κ. Σαλβάγου» (στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται μέσα στο «Ελληνικό Τετράγωνο»), ένας δάσκαλος ανέλαβε να γράψει και να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Συμμετέχοντας κι εμείς στον εορτασμό και χαιρετώντας τον σύγχρονο Αιγυπτιώτη Ελληνισμό –που ευτύχησε να έχει έναν εξαιρετικό δάσκαλο στη δύναμη του μικρού πλέον αλεξανδρινού σχολείου– επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε αυτόν τον λόγο. Είναι σύντομος, περιεκτικός, ειλικρινής, ανεπιτήδευτος, συγκινητικός. Ο εκπαιδευτικός επικεντρώνεται στον άνθρωπο (γιατί αυτός είναι το πρώτο θύμα του πολέμου κι όχι «η αλήθεια» όπως λέγεται συνήθως από όσους δηλώνουν ότι υπηρετούν την αντικειμενικότητα).

Επισημαίνουμε και την αναφορά στους 15.000 Έλληνες της Αλεξάνδρειας, πού έσπευσαν να καταταγούν εθελοντικά στον ελληνικό στρατό για να βρεθούν καταχείμωνο στα βουνά της Ηπείρου, καθώς και την αναφορά στο τεράστιο χρηματικό ποσό που συγκέντρωσαν οι Αιγυπτιώτες για να ενισχύσουν την προσφιλή πατρίδα.

pdfΓια τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρωινή διάλεξη-βιβλιοπαρουσίαση ΜΝΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ »