Στην ενδοχώρα της πολίτικης μνήμης

ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
’55
Μυθιστόρημα

Η Μαρίκα η Ταταυλιανή, μια Πολίτισσα κυρά, λογία και μποέμισσα, μέσα από την αφήγηση του βίου της αναφέρεται, άλλοτε περιληπτικά κι άλλοτε διεξοδικά, σε περιστατικά και σε πρόσωπα, με έμφαση στην κοινωνική ζωή των Ρωμιών και των Τούρκων και στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και συμπολιτών της που ανήκουν σε άλλες μειονοτικές ομάδες, οι οποίες συνδιαμορφώνουν την ανθρωπογεωγραφική ταυτότητα της Πόλης του περασμένου αιώνα.
Ο λόγος της διακόπτεται συχνά από σπαρακτικά ιντερμέδια της διαταραγμένης μνήμης της που είναι στοιχειωμένη από τα ανεπούλωτα τραύματα της συνταρακτικής εκείνης ημέρας (6-7 Σεπτεμβρίου 1955) του προσχεδιασμένου τουρκικού πογκρόμ εναντίον κάθε ρωμαίικου στοιχείου, το οποίο –με την συνεπικουρία και άλλων μέτρων που είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν τα «Σεπτεμβριανά»– οδήγησε στην συρρίκνωση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και συγγραφέας, συνθέτης, στιχουργός κι ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών, έζησε μία οκταετία στην Κωνσταντινούπολη όπου δίδαξε στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού παραδοσιακού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Το 1995, τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί και το 2011, με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του Ο γύρος του θανάτου.

Το ’55, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) στις οκτώ το βράδυ.
Θα μιλήσουν: η Μαριάννα Κορομηλά, ο Γιάννης Ξανθούλης και ο συγγραφέας, ενώ η Νένα Μεντή θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ IANOS : Σταδίου 24 • 210-3217.917 • www.ianos.gr
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ : Ζωοδόχου Πηγής 99 • 210-7011.461 • www.agra.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συναυλία Χαρτογραφικά ταξίδια »