Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο «παιζωγράφος»

pentzikisΟ Άθως από τη Μονή Κουτλουμουσίου, 1952, τέμπερα σε χαρτόνι, 28,3x43,5 εκ. Συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου (με την ευγενική μεσολάβηση των Kalfayan Galleries Αθήνα – Θεσσαλονίκη).Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του (τον Ιανουάριο του 1993) και ογδόντα χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος (το 1933), το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης) παρουσιάζει 350 έργα ζωγραφικής αυτού του μοναδικού «παιζωγράφου», όπως του άρεζε να περιπαίζει τον εαυτό του.

Επιμελητής αυτής της σημαντικής αναδρομικής έκθεσης, που τιτλοφορείται «ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ, 1934-1993. 3+1 Θέματα, 3 Ουρανοί», είναι ο γιος του καλλιτέχνη, ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.

Εγκαίνια στις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, στη Βίλα Καπαντζή. Διάρκεια έως και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014. Μαθαίνουμε ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει κι ένας εξαιρετικός κατάλογος.

Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο οποίος σε διάστημα εξήντα χρόνων επισκέφθηκε το Άγιον Όρος 94 φορές, ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Ιερού Κοινοβίου του Ευαγγελισμού, στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Δικαίως είπαν για αυτόν ότι «δεν θήτευσε στον Άθω, είναι θρέμμα του Άθω».

pdfΠΕΝΤΖΙΚΗΣ στο ΜΙΕΤ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: «Από τη Μεγάλη Αικατερίνη στον Στάλιν» στο blod.gr »