ΤΟ ΠΡΩΤΟΛΑΔΟ

Μέσα στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελαιοκομία τα τελευταία χρόνια, ήρθε να προστεθεί φέτος και μια πολύ χαμηλή συγκομιδή. Οι αιτίες για αυτό είναι πολλές, αλλά το παρήγορο είναι πως η ποσότητα του Πρωτόλαδου που παράγεται ανελλιπώς απ’ τα Τσακαλάδικα, Γερακινής, εξακολουθεί σταθερά καλή. Άλλο χαρμόσυνο γεγονός αποτελεί η πρόσφατη πιστοποίηση του Αγουρέλαιου Χαλκιδικής ως προϊόν Π.Ο.Π., για το οποίο χρειάστηκαν προσπάθειες δώδεκα χρόνων (ευτυχώς ανέβηκε το προσδόκιμο ηλικίας και το προλάβαμε).

Έτσι, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου από 12:00 έως 17:00 θα πραγματοποιηθεί στην Γκαλερί Bernier / Ηλιάδη, Επταχάλκου 11, Θησείο, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή μας για το Πρωτόλαδο της χρονιάς, στην οποία θα προσφερθούν και άλλα προϊόντα του ελαιώνα και του ελαιοτριβείου όπως τσακιστές πράσινες ελιές, αλμάδες Χαλκιδικής, αφρός ελιάς και πάστα αλμάδας. Τις παραδοσιακές αυτές γεύσεις θα συνοδεύουν ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα σουλτανίνας, κάποια ευφάνταστα τουρσιά, ψωμί χωριάτικο και διάφορα αρτοποιήματα.

Τη γευσιγνωσία θα συμπληρώσουν βιολογικές σταφίδες απ’ την Κρήτη και τσιπούρα απ’ τα Κύθηρα (που ποτέ δεν αρκεί μέχρι τέλους).

Δημήτρης Πόρτολος

pdfΤΟ ΠΡΩΤΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ