Το νέο βιβλίο της Βάνας Χαραλαμπίδου

mia koukida ston xartiΤιτλοφορείται “Μια κουκίδα στον χάρτη” (εκδόσεις Εντευκτηρίου) και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 17 Μαΐου (στις 4.00 το απόγευμα) στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 15 εντός της ΔΕΘ, αίθουσα Τάκη Δόξα). Ομιλητές: οι δημοσιογράφοι Βίκυ Χαρισοπούλου και Γιώργος Τούλας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής του περιοδικού Εντευκτήριο και των Εκδόσεων Εντευκτηρίου Γιώργος Κορδομενίδης.

Με το βιβλίο της αυτό, η Βάνα Χαραλαμπίδου συνεχίζει την αναζήτηση των διαφορετικών όψεων του κόσμου (ιδιαίτερα της μεσογειακής λεκάνης), την περιπλάνηση σε πανάρχαιες και νεότερες πολιτείες, τη μύηση στα μυστικά τους, αλλά και την περιήγηση σε περιηγητικά κείμενα όλων των εποχών. Ένα μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι, που άρχισε με το προηγούμενο βιβλίο της Τόποι του μύθου και της ιστορίας (Μεταίχμιο 2006).

Τώρα, η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε οκτώ πόλεις – οκτώ κουκίδες. Αλλά, καθώς διασαφηνίζει η ίδια:

«Οι πόλεις δεν είναι μια κουκίδα στον χάρτη. Είναι ζωντανοί και παλλόμενοι οργανισμοί ή από χρόνια νεκροί ερειπιώνες με απόηχους αναμνήσεων, επιθυμιών, φόβων και πόθων ενός πολυκύμαντου βίου, μιας προηγούμενης θρυλικής ζωής, ενός συχνά αιματοβαμμένου παρελθόντος, που αξίζει να μην ξεχαστεί. Οι πόλεις είναι η ιστορία τους, οι άνθρωποί τους, οι συναρπαστικές βιογραφίες προσώπων μυθικών διαστάσεων, οι χιλιάδες καθημερινοί και άσημοι ήρωές τους… Είναι υπαίθρια μουσεία εξαιρετικών αρχιτεκτονημάτων, παράξενο τραγούδι γλωσσών δυσνόητων, ανάκατες μυρωδιές, ανοίκειες γεύσεις, εξαίσιες μουσικές, μοναδικές και αλησμόνητες εικόνες….

Εικόνες από την αυτοκρατορική Πετρούπολη της αχανούς Ρωσίας, από την εστεμμένη Δαμασκό και το παραμυθένιο Χαλέπι ενός λαμπρού χαλιφάτου στη σημερινή πολύπαθη Συρία, από τη λαξευμένη στα βράχια Πέτρα των Ναβαταίων στη σημερινή Ιορδανία, από το Ασουάν της Νουβίας, πύλη του χρυσού της Μαύρης Αφρικής στην Αίγυπτο, από το πορφυρόχρωμο Μαρακές του εξωτικού Μαρόκου, από την πετρωμένη κοσμοπολίτισσα των απολαύσεων Πομπηία των Ρωμαίων, από την Αβάνα, την πόλη - πείραμα της Κούβας.

Με οδηγούς τις πηγές και τα κείμενα όσων ιστορικών, περιηγητών, συγγραφέων, χρονικογράφων, ερευνητών, εθνολόγων και γεωγράφων προηγήθηκαν στις ίδιες διαδρομές, πετώντας από τη μια μεριά της οικουμένης στην άλλη, επιχειρώ να προτρέψω τον αναγνώστη να δραπετεύσει, έστω νοερά, από την ‘ασάλευτη ζωή’ και την αδιέξοδη εσωστρέφεια, για να διατρέξει τόπους κραυγαλέων αντιφάσεων, σπουδαίας ιστορίας και ανυπέρβλητης ομορφιάς• να γοητευθεί από την πολιτιστική ακτινοβολία αξιομνημόνευτων πόλεων του κόσμου• να βγει από τον εαυτό του• να ανταμωθεί με τον άλλο• να προσεγγίσει τη διαφορετικότητά του• να σεβαστεί την ιστορία του.

Προσπάθησα, λοιπόν, να αναδείξω το ταξίδι ως ουσιώδη μοχλό για την εκμηδένιση των αποστάσεων ανάμεσα σε λαούς, κοινωνίες, θεσμούς, θρησκείες, επιτεύγματα· ως άμεσο τρόπο για την προσέγγιση ιδεών, γεγονότων, καταλοίπων χαμένων πολιτισμών· ως κλειδί για τη γεφύρωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών και κάθε είδους ρηγμάτων· ως μέσο για την απέκδυση του αυτάρεσκου μανδύα της υποτιθέμενης μοναδικότητάς μας, για την προσέγγιση του Άλλου, του αλλοεθνούς, του αλλόθρησκου, του αλλόφυλου, του ξένου· ως απόπειρα να ξετυλιχθεί το νήμα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν μας· ως άγγιγμα της ιστορίας και κατανόηση της αδιάλειπτης συνέχειας της· ως πολύτιμο μάθημα αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού· ως απεριόριστη και αναγκαία διεύρυνση οριζόντων· ως ερμηνεία των σύγχρονων γεγονότων, που τόσο συχνά επαναλαμβάνουν τα παρελθόντα σε άλλες συνθήκες».

Το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε με καλλιτεχνική επιμέλεια και εξώφυλλο του Άρι Γεωργίου και εκδοτική επιμέλεια του Γιώργου Κορδομενίδη, συνοδεύεται από αρκετές έγχρωμες φωτογραφίες, οι οποίες εμπλουτίζουν τα κείμενα, καθώς και από εκτενή Βιβλιογραφία. Σημειώνουμε ότι στη συγκρότηση της Βιβλιογραφίας έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι ελληνικές μεταφράσεις πολλών από τα βοηθήματα και τις κυριότερες πηγές, γεγονός που θα βοηθήσει ιδιαίτερα το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Βάνα Χαραλαμπίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ν.Ο.Ε του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1981 για μια εικοσαετία στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη, από το 1986 στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και από το 1994 επί έντεκα χρόνια ως Προϊσταμένη Προγράμματος του 9.58 FM, του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ3. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. από το 1986. Άλλα βιβλία της: Δώδεκα χρόνια αρχαιολογικό ρεπορτάζ για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη 1981-1992, (Εκδόσεις Διαγωνίου, 1994), Στων Ελλήνων τις Κοινότητες (Εκδόσεις Εξάντας, 1996), Πρόσωπα: 24 συνεντεύξεις (Εκδόσεις Εντευκτηρίου 1996), Τόποι του μύθου και της ιστορίας, (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2006). Το βιβλίο του Κωστή Μοσκώφ, Στα όρια του έρωτα και της ιστορίας (Εκδόσεις 9.58 FM και Ιανός, 1998) αποτελεί απομαγνητοφώνηση εκτενούς συνέντευξής της. Κείμενό της πλαισιώνει το φωτογραφικό λεύκωμα Όλυμπος - Νάουσα, του Άρι Γεωργίου (Εκδόσεις Άγρα, 2003).