«Ελληνικές Θάλασσες» στο Μπενάκη της Πειραιώς

Στο πέρασμα των αιώνων, η ελληνική θάλασσα, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και τη ζωή των Ελλήνων, δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας, στα μισά περίπου του 19ου αιώνα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος και του θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες.

Στην Έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο», που εγκαινιάστηκε χθες, παρουσιάζονται γύρω στις 350 φωτογραφίες χωρισμένες σε πέντε χρονολογικές ενότητες: το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο Μεσοπόλεμος, η Μεταπολεμική περίοδος και οι τέσσερις τελευταίες δεκαετίες έως στις ημέρες μας.

Η επιλογή του υλικού έγινε από τη Φανή Κωνσταντίνου και την Αλίκη Τσίργιαλου (επιμελήτριες του πλουσιότατου Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), καθώς και από τον Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του TEI Αθήνας), μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κριτήριο αξιολόγησης κάθε επιλεγμένου θέματος υπήρξε αφενός το καθαρά φωτογραφικό του ενδιαφέρον, σε σχέση με την εξέλιξη του μέσου και τη διαδοχή των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της φωτογραφίας, κι αφετέρου η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πνεύμα της εποχής του. Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, εντούτοις μέσα από τον οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, την καθημερινή ζωή στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας, καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.

Η Έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων, γνωστής ως Oracle, θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Αλλά προσοχή: εδώ και καιρό, οι ημέρες λειτουργίας του Μπενάκη έχουν περιοριστεί σε τέσσερις (λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ίδρυμα).
Σημειώστε, λοιπόν: Πέμπτη και Κυριακή τα ωράρια είναι 10.00 το πρωί με 6.00 το απόγευμα κι ευτυχώς Παρασκευή και Σάββατο 10.00 το πρωί με 10.00 το βράδυ.

(Κλειστά: Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη)

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Ίσως είναι περιττό να θυμίσουμε το πολύ καλό εντευκτήριο και το μαγαζί, όπου βρίσκει κανείς πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εμπορικές αυτές δραστηριότητες ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία του Μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤΑ ΣΙΚΕΛΙΚΑ: ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ Τα σπετσιώτικα, συνέχεια »