Ένας χρόνος μετά τον όλεθρο

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από εκείνο το αποτρόπαιο απόγευμα της Κυριακής 12/2/2012, όταν λαμπάδιασε το κέντρο της Αθήνας. Ο τότε υπουργός «Προστασίας …» δεν παραιτήθηκε και δεν εκδιώχθηκε. Θα τον θυμάται πάντα η οργισμένη πρωτεύουσα . Ελάχιστα από τα 93 κτίρια έχουν αποκατασταθεί –ή έχει προχωρήσει η διαδικασία για την αποκατάστασή τους– ενώ οι μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες παραμένουν αβοήθητοι. Κι εμείς, δεν έχουμε ενημερωθεί για την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με τους υπαίτιους.

Παρά τη ζοφερή κατάσταση, ο Δημήτρης Ρηγόπουλος διακρίνει κάποιο φως και έγραψε στην εφημερίδα Η Καθημερινή (Κυριακή 2/2/2013) ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αναδημοσιεύουμε (χωρίς τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν).

ΦΩΣ, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ

Πληγέντα κτίρια από τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στον δρόμο της αποκατάστασης

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Σε δέκα ημέρες η Αθήνα έχει μία θλιβερή επέτειο. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα εκτός κάθε λογικής έκτασης και έντασης επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, που μετέτρεψαν μέσα σε λίγες ώρες το κέντρο της πόλης σε σκηνικό πολεμικής ταινίας.

Στη μνήμη της κοινής γνώμης έχει χαραχτεί η εικόνα του φλεγόμενου κτιρίου της οδού Σταδίου, με τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» να απειλούνται άμεσα με ολοκληρωτική καταστροφή (η φωτιά τελικά δεν μπήκε στις αίθουσες), αλλά η πραγματικότητα της «επόμενης ημέρας» ήταν ακόμα πιο ζοφερή.

Ζημιές από πυρκαγιές και άλλες φθορές υπέστησαν συνολικά 93 κτίρια στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Πατησίων, Χαριλάου Τρικούπη, στο Μοναστηράκι και στην Ομόνοια.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

Τα συνεργεία του δήμου περισυνέλεξαν πάνω από 40 τόνους μαρμάρου και πετρών από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι περισσότεροι φωτεινοί σηματοδότες (τη Δευτέρα ακολούθησε κυκλοφοριακό χάος), καταστράφηκαν πινακίδες, ξηλώθηκαν κάγκελα, κολονάκια και πλάκες πεζοδρομίων και έσπασαν περίπτερα του Οργανισμού Συγκοινωνιών, στάσεις λεωφορείων, εισόδους του μετρό. Οι αστικές υποδομές της πλατείας Συντάγματος δέχθηκαν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα.

Το «Αττικόν» και (σε δεύτερο πλάνο) ο «Απόλλων» έγιναν άθελά τους τα σύμβολα της φρικτής αυτής νύχτας. Η απουσία τους είναι κάτι περισσότερο από αισθητή στην οδό Σταδίου. Οι Αθηναίοι αγωνιούμε για την επιστροφή τους στη ζωή της πόλης. Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αποδέσμευση των χρημάτων που έχει υποσχεθεί η περιφέρεια Αττικής και την έναρξη των εργασιών δεν είναι απλές, αλλά ελπίζεται ότι στην επέτειο του ενός χρόνου θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα των τελευταίων μηνών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των δύο κινηματογράφων χωρίς απαραιτήτως να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον όροφο του κτιρίου.

Θα αποκατασταθούν

Τα νέα είναι καλά από το μέτωπο της Alpha Bank, που ήταν η τράπεζα με τις μεγαλύτερες απώλειες εκείνο το βράδυ. Για το πληγέν κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου 41 (κτίριο Νικολούδη, εκεί όπου έχει την έδρα της η διοίκηση του ιδρύματος) έχουν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις πλην της τελευταίας, του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η οποία αναμένεται εντός των ημερών. Κατά συνέπεια, το έργο αποκατάστασης μπορεί να δημοπρατηθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα σοβαρότερα προβλήματα είχαν εντοπιστεί στους πρώτους τρεις ορόφους του κτιρίου ενώ σε άριστη κατάσταση επανήλθε η στοά Νικολούδη. Όσο για το κτίριο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (Πανεπιστημίου 45), η όλη διαδικασία προχωράει αλλά με δίμηνη υστέρηση έναντι του κτιρίου Νικολούδη. Το σημαντικό είναι ότι και αυτό το σπουδαίο αρχιτεκτόνημα, σε σχέδια του Αναστασίου Μεταξά (1863 - 1937), θα αποκατασταθεί. Εδώ είχε καταστραφεί το ισόγειο με τον εκπληκτικό εσωτερικό διάκοσμο, παρασύροντας και το καταπληκτικό βιτρό της οροφής.

Αντίθετα, στάσιμη εμφανίζεται η εικόνα στην τριώροφη νεοκλασική οικία Πήλικα (Αθηνάς 13 - 15 και Κακουργιοδικείου). Η Τράπεζα Κύπρου που το εκμίσθωνε αποχώρησε. Σήμερα είναι τυλιγμένο με σκαλωσιές και ικριώματα, αναμένοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Όσον αφορά στα πιο σύγχρονα κτίρια, πλήρης ήταν η αποκατάσταση του εμπορικού κέντρου «Atrium» επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη. Μια αισιόδοξη εικόνα σε ανάμνηση ενός σκοτεινού απογεύματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εμείς στην Κιλικία Νίκη Μαραγκού »