Νέα 2020

Για την Αγία Σοφία

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27-07-2020

Η μετατροπή του επισκέψιμου μνημείου-μουσείου σε ισλαμικό τέμενος –μολονότι ήταν αναμενόμενη, για όποιον έχει παρακολουθήσει έστω και από απόσταση τα τεκταινόμενα στην Τουρκία του 21ου αιώνα– είναι ένα γεγονός που μας θλίβει, μας πικραίνει, μας προσβάλει και μας ανησυχεί πάρα πολύ.

Διαβάστε περισσότερα

COVID-19 και «ατομική ευθύνη»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-07-2020

Υπενθυμίζει, προτρέπει, προειδοποιεί, συμβουλεύει και παρακαλεί ο γιατρός και ιστοριοδίφης και καλός φίλος και κορυφαίο μέλος της εθελοντικής ομάδας του Αρχείου του Πανοράματος, Γιώργος Κωστόπουλος. Ας μην παραβλέψουμε τα λόγια του, έστω κι αν γύρω μας, κάθε μέρα, ξεφαντώνουν όλο και περισσότερο οι συμπατριώτες και αδιαφορούν όλο και περισσότερο οι κρατικοί φορείς...

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές 2020

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15-06-2020

Νέα Ελληνικά σήμερα, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων (Δευτέρα 15/6). Καλή επιτυχία στους νεαρούς και τις νεαρές συμπολίτες – συμπολίτισσες. Και μην ξεχνάτε ότι θα εξεταστείτε σε μια γλώσσα της οποίας η γραπτή ιστορία αρχίζει γύρω στα 1450 π.Χ. Τότε, στις πήλινες μυκηναϊκές πινακίδες, χρησιμοποιήθηκε η λεγόμενη «Γραμμική Β΄» γραφή.

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία σημαίνει πρόληψη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02-05-2020

«Άνασσα, ιμερόεσσα, ερατή, πολυθάλμιε, παμβασίλεια, φερόλβιε, μήτηρ απάντων...». Αυτά είναι μερικά από τα επίθετα που συνοδεύουν την θεά Υγεία στους «Ορφικούς Ύμνους». Κι αυτή η μήτηρ απάντων και κόρη του Ασκληπιού δεν ήταν μόνον η προσωποποίηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά και της καθαριότητας και της υγιεινής –στοιχεία αναπόσπαστα μεταξύ τους.

Διαβάστε περισσότερα

COVID-19 και ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΑΣΧΑ του 2020

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11-04-2020

Στον καιρό της πανδημίας και παραμονές αυτού του πρωτοφανούς Πάσχα, ο Γιάννης Μαυρίκος σχολιάζει μία από τις σημαντικές πτυχές της ζωής μας και εκφράζει την απογοήτευση πολλών για τη στάση που τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα

Τροία στο Βρετανικό

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-02-2020

Η πρόσληψη της ελληνικής αρχαιότητας στη διάρκεια των χιλιετιών και σε διαφορετικές εποχές, διαφορετικά περιβάλλοντα, διαφορετικές συνθήκες, έχει πάντα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο το δικό τους μάτι, σε κάθε περίπτωση, αλλά και το δικό μας – δηλαδή πώς κρίνουμε αυτούς που μας βλέπουν. Αν, βεβαίως, βλέπουν εμάς. Εξάλλου, σε αυτούς που «μας» βλέπουν, πρέπει να περιλάβει κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής κι εμάς τους ίδιους, τους απογόνους…

Διαβάστε περισσότερα

Παρωδία της παράδοσης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26-01-2020

Χθες βράδυ, ρίχνοντας κάθε τόσο μια απελπισμένη ματιά στο σαββατιάτικο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Παπαδόπουλου, ένοιωθα όλο και περισσότερο βαθιά θλίψη. Δεν χορεύονται έτσι οι χοροί μας. Η παράδοση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Το «φέικ» σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μάς δηλητηριάζει. Κάθε μέρα και μια σταγόνα παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα