Αρχαία Σάμος Σημειώσεις

01 Mosaic HeraioΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΩΝΙΑ
Από τον Α΄ Αποικισμό έως την Αυτοκρατορική εποχή

Ταξιδιωτικές Σημειώσεις Μέρος Πρώτο:

ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΟΣ
η αμπελοτρόφος και θαλασσοκράτειρα

Μαριάννα Κορομηλά 


Στις πολυσέλιδες Τοπογραφικές και Ιστορικές Σημειώσεις, που φτιάξαμε για το πρόσφατο πανοραμικό ταξίδι στην Ιωνία τον Μάρτιο του 2019, συγκεντρώσαμε από το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) το υλικό και την εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών. Αρχίζοντας από παλαιότερους κύκλους διαλέξεων, που έκανε η Μάχη Καρανίκη με θέμα το αρχαίο Αιγαίο, καθώς και εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ιωνία της Ανατολής (τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα μικρασιατικά παράλια) με ξεναγούς την Υπατία Βουρλούμη, τη Μ. Καρανίκη, τη Μαριάννα Κορομηλά, ενώ χρησιμοποιήσαμε και υλικό από την πανοραμική έκδοση: 
02Θοδωρής Κοντάρας και Μ. Κορομηλά (επιστ. επιμ.), Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας (συλλογικός τόμος, Αθήνα 1997).
Πρόκειται, λοιπόν, για μια συνθετική εργασία, η οποία ανανεώνεται συνεχώς για να εμπλουτιστεί και με το νεότερο ανασκαφικό έργο και με τα συμπεράσματα από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις, αλλά ακόμα και με τις νέες απόψεις των μελετητών ή τα νεότερα ερωτήματα. Οι πανοραμικές Ταξιδιωτικές Σημειώσεις είναι χωρισμένες σε τεύχη. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει έναν τόπο, μια περιοχή ή έναν αρχαιολογικό χώρο, ώστε να διευκολύνονται οι ταξιδιώτες και να μην κουβαλάνε τόμους ολόκληρους. Να ληφθεί υπόψη ότι το κάθε τεύχος δεν είναι ένα βιβλίο έτοιμο να εκδοθεί, αλλά αυτό είναι το τεκμηριωμένο υλικό που συνοδεύει τις πολύωρες ξεναγήσεις κι ότι τα πανοραμικά ταξίδια γίνονται ύστερα από σειρές διαλέξεων.

>>> Η αρχαία Σάμος (175 σελίδες με πλούσιο εικονογραφικό υλικό) αποτελεί το πρώτο μέρος – το πρώτο τεύχος των Σημειώσεων για την Ιωνία. Δείτε το pdf

Ακολουθούν στην ίδια σειρά: Μίλητος και Δίδυμα, Πριήνη και κόλπος Μιλήτου, Έφεσος, Κλάρος - κόλπος Εφέσου και χερσόνησος της Ερυθραίας, Σμύρνη.

pdfIONIA_01_SAMOS_A_Panorama.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Στην Κύπρο »