Μίκης Θεοδωράκης


Mikis TheodorakisΚαι μόνο το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη να είχε συνθέσει, θα είχε αποκτήσει μία θέση δίπλα στον Ρωμανό τον Μελωδό και τους άλλους αθάνατους ραψωδούς και θα είχε περάσει στην παγκόσμια αιωνιότητα. Κι όπως όλοι οι ραψωδοί, μάς εξοικείωσε κι αυτός με την ποίηση. Μας έκανε να ταξιδέψουμε με τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Σικελιανό, τον Λειβαδίτη, τον Γκάτσο, τον Αναγνωστάκη, τον Ελευθερίου, τη Ρένα Χατζηδάκη (Μαρίνα), τον Πάμπλο Νερούδα.

Αλλά, εξαιτίας της θυελλώδους προσωπικότητάς του, της θυελλώδους ζωής του και της θυελλώδους ανάμειξής του στον δημόσιο βίο, κυρίως στη διάρκεια του 20ού αιώνα, η αποδημία του συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Κυρίως «Εμείς, του ’60 και του ’70 οι εκδρομείς» ξαναείδαμε όλη μας τη νεανική ζωή. Και επειδή, όπως λέγεται, από τότε που γεννιέσαι μετράς απώλειες, όλη την ημέρα σήμερα μας στοίχειωσαν οι απώλειες. Εκατοντάδες εικόνες, συναισθήματα, συγγενείς, φίλοι, ανταγωνιστές, ελπίδες, εμπνεύσεις, ιδεολογήματα, καταρρεύσεις, ενθουσιασμοί, φόβοι, καταπιεστικές καταστάσεις, υπέροχα ξενύχτια, μεθυστικά μεθύσια, οδυνηροί έρωτες, παθιασμένες αγάπες, αφόρητες διαψεύσεις και απογοητεύσεις, θρυλικές πορείες, δυναμικές διαδηλώσεις, απερίγραπτες αποκοτιές, ανείπωτοι ηρωισμοί, αναπάντεχες γνωριμίες, αξέχαστες παρέες, μαύρες ξενιτιές, εξορίες, άγριες στερήσεις, μικρές και μεγάλες αταξίες, χαμένες ευκαιρίες, μάταιες συγκρούσεις, ένδοξες και άδοξες μάχες, μάτια που έσβησαν, φωνές αγαπημένες που δεν ξανακούσαμε, αγκαλιές που οξειδώθηκαν μες τη νοτιά των ανθρώπων.

Τις μνήμες μας αναμοχλεύουμε και μετρούμε τις απώλειές μας από το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου 2021. Προσωπικές και συλλογικές. Αλλά χάρη στη μπαγκέτα του Μίκη όλα απέκτησαν τη μαγεία του μύθου. Μέρος της νέας ελληνικής Ιστορίας ο Θεοδωράκης – μέρος της πανάρχαιας και διαχρονικής ελληνικής μυθολογίας ο Μίκης.

Τώρα, με την ευκολία της διαδικτυακής πρόσβασης, αξίζει να ακούσετε και στα γαλλικά την Κατάσταση Πολιορκίας που έγραψε από το Γυναικείο Τμήμα των Φυλακών Αβέρωφ η εικοσιπεντάχρονη ‘Μαρίνα’ (Ρένα Χατζηδάκη). Δεν έχει σημασία αν γνωρίζει κανείς γαλλικά: τα ποιητικά μέρη τα απαγγέλει ο Υβ Μοντάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Χρίστος και τα αρνάκια ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ »