Γιώργης Γραμματικάκης

01 ΔίαςΤο Φως, το Σύμπαν, ο δάσκαλος 

«Η κόμη της Βερενίκης»: Το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη (21/5/1039-25/10/2023), «αφορά σε ένα πείραμα που έγινε πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο επιστήμονας που το σχεδίασε δεν είναι πια τριγύρω για να εξηγήσει τι ακριβώς έκανε και κυρίως τι σκοπό εξυπηρετούσε. Ήταν δε τέτοιες οι συνθήκες και η θερμοκρασία του πειράματος, που καθιστούν ανέφικτη την επανάληψή του στα γήινα εργαστήρια. Το πείραμα αυτό ήταν η δημιουργία του ίδιου του σύμπαντος. Την μεγαλειώδη γένεση και την εξέλιξή του, είναι κατά πρώτο λόγο που επιχειρούν να περιγράψουν οι σελίδες που ακολουθούν» έγραψε ο Γραμματικάκης, που πήγε κι αυτός να συναντήσει εκείνον τον επιστήμονα που «σχεδίασε το πείραμα», το οποίο δεν ήταν άλλο από την δημιουργία του ίδιου του Σύμπαντος.»
«Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διέγραψε στη συνέχεια έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Imperial College του Λονδίνου, ο "Δημόκριτος" και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρεφόντουσαν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε από την αρχή στο 02 Neptuneπείραμα "Νέστωρ", που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μια τετραετία διετέλεσε Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, και είχε συμμετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Μουσείου "Νίκος Καζαντζάκης" στην Κρήτη και Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής. Είχε συγγράψει τα βιβλία: "Η κόμη της Βερενίκης" - στο οποίο βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά "Αναζητώντας την Βερενίκη" στην ΕΤ1, "Κοσμογραφήματα" και "Η αυτοβιογραφία του φωτός", "Συνομιλίες με το φως", "Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής"…
Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική. Οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, είχαν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε με ποικίλες διακρίσεις, και πρόσφατα από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συμβολή του στην Παιδεία και την Επιστήμη.» Από την διαδικτυακή Βιβλιονέτ όπου θα βρείτε και τους τίτλους των βιβλίων του ΓΓ, καθώς και των συλλογικών έργων στα οποία μετείχε:

03 Marshttps://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=3531

Εμείς να προσθέσουμε την αγάπη του στη Φλέρυ Νταντωνάκη, για την οποία έλεγε «και η Φλέρυ αστερισμός είναι».
Για τον άλλο λαμπερό αστερισμό του μουσικού στερεώματος, τον Εβρίτη Χρόνη Αηδονίδη, θα αναφερθούμε συντόμως. Αλλά, προς το παρόν, για τους «Αστερισμούς και την ελληνική Μυθολογία» αξίζει να δείτε το άρθρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου θα βρείτε πολλά άλλα για να πλοηγηθείτε http://magazine.noa.gr/archives/3314

Στη μνήμη του εξαιρετικού επιστήμονα και σπουδαίου δασκάλου Γιώργη Γραμματικάκη, που μας ταξίδευε στο Σύμπαν.

>>> Οι φωτ της NASA είναι δημοσιευμένες στο διαδικτυακό National Geographic

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στο Μουσείο Fitzwilliam Πέτρος Θέμελης, αρχαιολόγος »