Ιούνιος 2022

Μέσα 1Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου
της Μαριάννας Κορομηλά
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ού αιώνα

Την Τετάρτη 1η Ιουνίου παραλαμβάνουμε τα πρώτα αντίτυπα της τρίτης έκδοσης του βιβλίου, που εκδίδεται με τη γενναιόδωρη χορηγία της φίλης Λένας Γ. Παμπούκη. Ελπίζουμε μέχρι το Σάββατο να έχουν φτάσει στα βιβλιοπωλεία, τουλάχιστον στα κεντρικά. Για την παρουσίαση του πάντα επίκαιρου βιβλίου, εμείς οργανώσαμε μία συνάντηση στο Πανόραμα η οποία, για λόγους χωρητικότητας, αλλά και για να διευκολυνθούν περισσότεροι πανοραμικοί φίλοι, θα επαναληφθεί τουλάχιστον τρεις φορές:  

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/6 το πρωί 11:00-1:15

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6 το απόγευμα 7:15-9:15

ΠΕΜΠΤΗ 9/6 το πρωί 11:00-1:15

Ο χαρακτήρας της συνάντησης δες έχει τη συνηθισμένη μορφή της επίσημης βιβλιοπαρουσίασης με προσκεκλημένους ομιλητές από το πάνθεον των πολιτικών, των πανεπιστημιακών, των δημοσιογράφων και των μελετητών. Γίνεται στο Πανόραμα για να έχει ακριβώς τη μορφή της πανοραμικής οικειότητας και να χαρούμε το γεγονός. Κάποιοι ανάμεσά μας είναι και ιδρυτικά μέλη της Ομάδας για τη Μελέτη του Ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα από το 1987, άλλοι έφερναν οικογενειακά αρχεία για την πρώτη έκδοση του 1991 κι άλλοι έτρεχαν για την προβολή της ανανεωμένης έκδοσης του 2001.
Πανοραμική ατμόσφαιρα, λοιπόν. Βεβαίως θα ειπωθούν μερικά πράγματα, θα επισημανθούν κάποια άλλα –κυρίως αυτά πουΜέσα 2 απέκτησαν ξαφνικά περισσότερο ενδιαφέρον λόγω της δραματικής επικαιρότητας– και θα γίνει μια εικονογραφική παρουσίαση με επιλογές από το πλουσιότατο υλικό.

Παράκληση μεγάλη: Να δηλώσετε συμμετοχή (είτε με μέιλ, είτε τηλεφωνικά) διότι όπως ξέρετε ο χώρος είναι περιορισμένος.

 Σχετικά με τη μάσκα: Αν και καταργείται από 1/6, αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα ισχύει για πλοία, όχι όμως για αεροπλάνα (!), αν και η ζέστη είναι έντονη, καλό θα ήταν όποιος αντέχει να φοράει τη μάσκα του.

Σας περιμένουμε ανυπερθέτως!


Τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ της ΤΡΙΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Εκδότης: Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2022
Αριθμός σελίδων: 488
Εικονογράφηση: 429 εικόνες (έγχρωμες και ασπρόμαυρες, οι 59 είναι εκτός αρίθμησης),
και 44 χάρτες εκ των οποίων οι 33 έχουν γίνει ειδικά για την έκδοση
Διαστάσεις: 27,6 Χ 21,6 Σκληρό εξώφυλλο Βάρος: 2,400 γρ.
Καλλιτεχνική και εκδοτική επιμέλεια, συντονισμός: Νίκος Διονυσόπουλος
Διορθώσεις: Βαρβάρα Καρζή
ISBN 978-618-86091-0-5
Λιανική πώληση: 37 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ)

Συμμετέχουν με άρθρα τους: Otar Lordkipanidze, «Οι Έλληνες στην Κολχίδα», Alexander Alexidze, «Μάρθα-Μαρία: μια εξέχουσα φυσιογνωμία στην ιστορία του βυζαντινού και γεωργιανού πολιτισμού», Πέτρος Ν. Πρωτονοτάριος, Η νομισματοκοπία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος, Άννα Μπαλλιαν, «Αργυρούπολη-Gumushane», Λουΐζα Πολυχρονίδου-Λουκοπούλου, «Αρχαιότητες και αρχαιολογία στα θρακικά παράλια της Προποντίδας».

Η τωρινή έκδοση είναι μία εξ αρχής επανέκδοση –όχι όμως ανατύπωση– της ανανεωμένης και επαυξημένης β΄ έκδοσης που κυκλοφόρησε το 2001. Το κείμενο έγινε μονοτονικό, αλλά κατά τα άλλα οι αλλαγές και οι προσθήκες είναι ελάχιστες.
Θυμίζουμε ότι η πρώτη έκδοση είχε κυκλοφορήσει στα αγγλικά τον Απρίλιο του 1991 και στα ελληνικά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δηλαδή μερικούς μήνες πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού προηγουμένως είχαν καταλυθεί τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στα μαυροθαλασσίτικα κράτη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Η επικαιρότητα διαρκής και οι δραματικές κορυφώσεις απανωτές. Η μόνη σταθερά δια μέσω των αιώνων και των χιλιετιών είναι η γεωγραφία, όπως αναλύεται και στον Πρόλογο της τρίτης έκδοσης (δείτε pdf). Α! Στο Πανόραμα θα δείτε αναρτημένο κι έναν πάρα πολύ ενδιαφέροντα χάρτη, τον οποίο ξαναφτιάξαμε για την τρίτη έκδοση, επειδή δεν διαβάζονταν τα τοπωνύμια. Θα τον δείτε σε μεγέθυνση, θα τον μελετήσετε και πιθανότατα θα χρειαστεί να τον θυμηθείτε συντόμως, λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας (ελπίζουμε όχι).

ΑΠΑΝ info@apan.gr Τηλέφωνο 210 - 72 19 825
Η ιστοσελίδα του Αρχείου μας https://archive.apan.gr/
Face Book: Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα

pdfPROLOGOS_Κορομηλά_2022.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνάντηση μελών Συνάντηση μελών »