Ο πάνσοφος Κένταυρος

ΑσκληπιόςΛόγια των ημερών και των συγκυριών

Γιος του θεού Απόλλωνα και μιας παραστρατημένης Νύμφης, ο Ασκληπιός, ένας έμπειρος θεραπευτής με εξαιρετικές γνώσεις και ικανότητες, σταδιακά ανυψώθηκε και πέρασε στα θεϊκά πεδία. Οι περισσότεροι μύθοι λένε ότι γεννήθηκε στα Τρίκαλα (αρχαία Τρίκκη), ενώ και αφιερωματικές επιγραφές στην Επίδαυρο αναφέρονται στη θεσσαλική καταγωγή του. Θεσσαλός και ο πάνσοφος Χείρων, ο γνωστότερος από τους Κενταύρους του δασοσκεπούς Πηλίου. Αυτή η προϊστορική μορφή, γνώριζε οτιδήποτε σχετιζόταν με την υγεία και την υγιεινή ζωή, τα βότανα και τη φαρμακολογία, την τραυματολογία και τις θεραπείες, αλλά και την πρόβλεψη. Την πρόβλεψη είχαν περί πολλού οι αρχαίοι. Και πρόβλεψη σημαίνει υγεία, και υγεία σημαίνει αποτροπή πάρα πολλών κακών. Για αυτό και μία από τις θυγατέρες του Ασκληπιού, η πιο αγαπητή, ήταν η προσωποποίηση της Υγείας.
Σε αυτή τη νωπογραφία, που διακοσμούσε κάποιον από τους τοίχους ενός σπιτιού της Πομπηίας, ο Απόλλωνας και ο Ασκληπιός συναντούνε τον μεγάλο θεραπευτή του Πηλίου. Η τοιχογραφία των αρχών του 1ου μ.Χ. αιώνα εκτίθεται, μαζί με δεκάδες άλλες θαυμάσιες τοιχογραφίες από την Πομπηία, στο Μουσείο της Νάπολης (στη Ν. Ιταλία)
«Κι αν σου μιλάω με παραμύθια και παραβολές» είναι για να πω καθαρά τι πιστεύω, να συνταχθώ με το κίνημα που στηρίζει την πρόβλεψη, το εμβόλιο, τα μέτρα, δηλαδή την υγεία, και να βροντοφωνάξω πως είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι και την τρίτη δόση και να προσέχουμε πολύ, πάρα πολύ.

Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, 20 Δεκεμβρίου 2021

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Για την Αγία Σοφία Ο Χρίστος και τα αρνάκια »