Οικογενειακές ιστορίες – το νήμα

 πλάιΕδώ και τρεις δεκαετίες, η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα συστήνει στους φίλους και τα μέλη της και προωθεί με κάθε τρόπο την ιδέα της καταγραφής των οικογενειακών ιστοριών. Έχουμε κάνει ακόμα και σεμινάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όχι μόνο εξηγώντας τη σημασία της καταγραφής, αλλά δίνοντας παραδείγματα, οδηγίες, βοηθητικά κείμενα, για να παρασύρουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε σε αυτή την περιπέτεια. Κάθε τόσο επανερχόμαστε, επιμένουμε, θέλουμε να διαδοθεί το «μικρόβιο» της έρευνας, αλλά να γίνει συστηματικά και τεκμηριωμένα.
Για να μη φύγουν σιωπηλοί οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν κι έζησαν την ιστορία του τόπου. Η προφορική και άγραφη ιστορία περιμένει τους γραφείς της.

Δημοσιεύουμε ξανά ορισμένα βοηθητικά κείμενα, που ίσως να δώσουν ιδέες ή και να βοηθήσουν όσους αποφασίσουν αυτό το ταξίδι στα ενδότερα. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εξοικειωθείτε με τα πατρογονικά και να συνδεθείτε με τις ρίζες, να γνωρίσετε καλύτερα και να καταλάβετε τους δικούς σας, να εξιχνιάσετε τους οικογενειακούς μύθους και τα μυστικά, να έρθετε σε επαφή με το ιστορικό γίγνεσθαι, τα μεγάλα γεγονότα και τις κοσμοϊστορικές εξελίξεις, όπως και τα μικρά και καθημερινά και επαναλαμβανόμενα, που αποτελούν το πλουσιότερο –και πιο καταφρονεμένο– υλικό της Ιστορίας. Ανεβαίνοντας στο πατάρι, ξεφυλλίζοντας φωτογραφικά λευκώματα, συγυρίζοντας ξεχασμένα αντικείμενα και αταύτιστα κειμήλια, θα βρεθείτε μπροστά σε πολλές προκλήσεις και πάμπολλες εκπλήξεις ευχάριστες και δυσάρεστες. Κάθε έρευνα έχει πολλές δυσκολίες, αλλά προσφέρει και μεγάλες χαρές. Ιδίως αυτή η διαδικασία, που μπορεί να είναι μακροχρόνια, ίσως να αποβεί και ψυχικά επίπονη. Το κέρδος, όμως, είναι ανυπολόγιστο. Και μην σκεφτείτε ποτέ ότι οι δικοί σας δεν ήταν «σπουδαίοι» κι ότι οι μικρές προσωπικές ιστορίες έχουν περιορισμένο οικογενειακό ενδιαφέρον. Ή ότι εσείς δεν έχετε τις ιδιότητες ενός ιστορικού ή λογοτέχνη για να γράψετε ένα βιβλίο. Το ζητούμενο είναι η καταγραφή. Πρώτα για εσάς τους ίδιους. Είναι το νήμα. Μακάρι το οργανωμένο υλικό να πέσει στα χέρια κάποιου ιστορικού.
Και κάτι ακόμα. Ηχογραφείστε τους ανθρώπους σας. Βάλτε τους να διηγηθούν ξανά γεγονότα που ίσως σάς τα έχουν αφηγηθεί δεκάδες φορές. Η εκφορά του λόγου, η φωνή, ο τόνος, αποτελούν μοναδική μαρτυρία. Να πούμε ότι θα τους δώσετε μεγάλη ικανοποίηση, αν τους ζητήσετε να γίνουν ξανά πρωταγωνιστές. Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι ο χρόνος τρέχει…

Στο ψηφιοποιημένο Αρχείο του Πανοράματος υπάρχει ένα τμήμα «Βιογραφίες». Δεν ζητούμε να μας στείλετε υλικό. Μας ενδιαφέρει μόνο να υπάρχει καταγεγραμμένο. Αλλά αν θέλετε να το καταθέσετε κάπου για να γίνει κοινό κτήμα, είμαστε πρόθυμοι να το δεχτούμε, όπως και να παράσχουμε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

>>>>> Ελπίζουμε τα τρία κείμενα που θα βρείτε εδώ σε μορφή pdf να σας δώσουν μερικές ιδέες, ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αρχή και τη μεθοδολογία. Ρίξτε μια ματιά και στα τρία, και δείτε τι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Καλή δουλειά!

pdf1_Μπούσουλας_Οικογ_Ιστορίες_Πανόραμα.pdf

pdf2_ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ_για_Μέλη_Πανόραμα.pdf

pdf3_για_Οικογ_Ιστορ_εξηγήσεις_Πανόραμα.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού »