Ταξιδιωτικά του 2020

Φθινοπωρινά και ταξιδιωτικά αυτού του πολύ δύσκολου 2020 

Αχ! Εκεί που ετοιμάζαμε ένα φαντασμαγορικό défilé κρητομυκηναϊκής και λεβαντίνικης μόδας, για να μιλήσουμε για δυο ταξίδια που ετοιμάζαμε, και τα είχαμε ήδη αναγγείλει, τη Μινωική Κρήτη τον Σεπτέμβριο και τη Μεσσηνία τον Οκτώβριο, να που ανατράπηκαν τα προγράμματα, πάει και το «ντεφιλέ». Πρώτα, αρκετά εγκαίρως, ακυρώσαμε –καλύτερα να πούμε: αναβάλαμε– την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που προγραμματίζαμε για αρχές Σεπτεμβρίου. Στις ίδιες περίπου ημερομηνίες μεταφέραμε τη Μινωική Κρήτη. Κι όλα ήταν έτοιμα, το είχαμε και πολύ κέφι, το επιθυμούσε πολύ και η Μάχη Καρανίκη, που είχε την τύχη να λάβει μέρος στις ανασκαφές υπό τον αείμνηστο Γιάννη Σακελλαράκη κι έχει ιδιαίτερη αγάπη για όλα εκείνα τα κρητομυκηναϊκά. Αλλά, οι πολλοί γάμοι καθώς φαίνεται (!) είχαν σαν αποτέλεσμα να επιβληθούν αυστηρά μέτρα στον Νομό Ηρακλείου. Είναι και η ανησυχία πολλών για τη μετάβαση με πλοίο –ακόμα πιο πολύ βέβαια με αεροπλάνο– κι έτσι αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε την Κρήτη με τη Μεσσηνία, την οποία προγραμματίζαμε για τον Οκτώβριο.
Ίσως μοιάζει παράτολμο. Μα αφενός είμαστε έτοιμοι να το αναβάλλουμε ανά πάσα στιγμή, εφόσον χρειαστεί, κι αφετέρου θα τηρήσουμε όλα τα επιβεβλημένα με την ευλάβεια του συνειδητού πολίτη. Κι είναι πολλοί πανοραμικοί που μας ρωτάνε με λαχτάρα τι προγραμματίζουμε. Όλα είναι έτοιμα λοιπόν. Θα το τολμήσουμε:

Πανοραμική Μεσσηνία με ξεναγό τη Μάχη Καρανίκη

Αναχωρούμε το απόγευμα της

Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου για Καλαμάτα.

Επιστρέφουμε το απόγευμα της

Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.

Ομάδα 15 έως 30 ταξιδιώτες.

02 Πύλος Λυράρης
Την Παρασκευή 18/9 και το Σάββατο 19/9 θα επισκεφθούμε:
Το Ανάκτορο του Νέστορος, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου και το Κάστρο της Πύλου / Νιόκαστρο, το ιστορικό Ναυαρίνο και τη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μεθώνης. Την αρχαία Μεθώνη και το τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο (θαυμάσια επιτεύγματα του Π. Θέμελη). Τη βυζαντινή-μεταβυζαντινή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το γνωστό Ανδρομονάστηρο, στα Πετράλωνα Μεσσηνίας.
Στην Καλαμάτα: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Εθνολογικό Μουσείο και το Κάστρο της Καλαμάτας. Τον Πύργο των Μούρτζινων στην Καρδαμύλη και τα γύρω βυζαντινά εκκλησάκια.
Την Κυριακή 20/9: Θα ανεβούμε στα βουνά, στο κέντρο περίπου της Πελοποννήσου, για να επισκεφθούμε τον ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας, ένα εξαιρετικό και πολύ καλά διατηρημένο οικοδόμημα της Κλασικής Αρχαιότητας, το οποίο αποδίδεται (από τον Παυσανία) στον αρχιτέκτονα Ικτίνο. Το αφιέρωσαν οι Φιγαλείς στον Απόλλωνα, επειδή τους έσωσε από μια επιδημία πανώλης. Ένα προσκύνημα είναι ό,τι πρέπει, λοιπόν! Βόλτα στην Ανδρίτσαινα (απέχει 14 χλμ από τον ναό στις Βάσσες).
>> Υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή Θεσσαλονικέων και άλλων πανοραμικών εκτός Αττικής.
>>>> Παρακαλούμε εκδηλώστε ενδιαφέρον το συντομότερο, ώστε να σας στείλουμε αναλυτικά το πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνετε, όλα γίνονται την τελευταία στιγμή κι όλα είναι επείγοντα. Οι επιταγές των καιρών.
>>>>>>>> Τα ταξίδια του Πανοράματος γίνονται μόνο για τους συνδρομητές. Στους κύριους όρους των πανοραμικών ταξιδιών (κλειστά κινητά τηλέφωνα, τήρηση ωραρίων, ομαδικό πνεύμα) τώρα έχει προστεθεί και ο απαρέγκλιτος όρος της ευλαβικής τήρησης όλων των υγειονομικών κανόνων. Όποιος δεν τους αντέχει, ή διαφωνεί, παράκληση να μην εγγραφεί.

>>>>>> Ρίξτε μια ματιά και στα γλυπτά από τις Βάσσες που εκτίθενται στην Αίθουσα 16 του Βρετανικού Μουσείου https://www.britishmuseum.org/collection/galleries/greece-bassai-sculptures

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αιτωλοακαρνανία