Η ρωμαϊκή Οικουμένη

Το δεύτερο μέρος του Κύκλου «Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ» θα ολοκληρωθεί με τρεις διαλέξεις και μια ξεναγική περιήγηση για να γνωρίσουμε την ρωμαϊκή Αθήνα.

ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Την Πέμπτη 10, 17 και 24 Μαΐου (11.00 - 1.30)
Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ για τους πρωινούς ακροατές θα γίνει την Πέμπτη 3 Μαΐου (11.00 - 2.00), συνάντηση με τη Μάχη Καρανίκη στην Πύλη του Αδριανού στις 11.00 (αν έχετε Ελευθέρας εισόδου για αρχαιολογικούς χώρους μην ξεχάσετε να την έχετε μαζί για την αρχαία Αγορά)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Την Τετάρτη 9, 16 και 23 Μαΐου (6.30 - 9.00)
Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ στην ρωμαϊκή Αθήνα θα γίνει, για τους απογευματινούς ακροατές, το πρωί του Σαββάτου 5 Μαΐου (11.00-2.00). Περιλαμβάνει: Πύλη του Αδριανού, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ωδείο του Αγρίππα, Στοά του Αττάλου. Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη. Σημειώνουμε ότι το ΥΠΠΟΛ μας διαβεβαίωσε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία θα είναι ανοιχτά την παραμονή των εκλογών.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Α: Τα ψηφιδωτά δάπεδα στις περιοχές της Μεσογείου κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο
Ομιλήτρια: η Παναγιώτα Ασημακοπούλου-Ατζακά, ομότ. καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Θ.Π.

Θα παρουσιαστούν οι ψηφιδωτές διακοσμήσεις των δαπέδων της Αυτοκρατορικής περιόδου. Θα διαγραφεί η εξέλιξή τους από το τέλος της Ελληνιστικής εποχής έως τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. και θα επισημανθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στα έργα των ανατολικών και των δυτικών περιοχών της Αυτοκρατορίας από άποψη τεχνικής, εικονογραφίας και σύνθεσης.

001

Β: Ρώμη και Νέα Ρώμη: η πρωτεύουσα-μνημείο και η οικοδόμηση του οράματος του Κωνσταντίνου. Η θέση στον χώρο. Μνημειακή τοπογραφία.
Ομιλητής ο Κώστας Καραμαλής

romi pantheon

Γ: Από το Circus Maximus της Ρώμης στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως: σύμβολα και λειτουργίες.
Ομιλήτρια: η Μαριάννα Κορομηλά

kefali fidion

Το ένα από τα κεφάλια των τριών φιδιών που διαμόρφωναν την βάση του τρίποδα των Δελφών ο οποίος κρατούσε τον λέβητα-αφιέρωμα των νικητριών πόλεων στη μάχη των Πλαταιών. Το περίφημο έργο μεταφέρθηκε στην Πόλη για να διακοσμήσει τον Ιππόδρομο. Μνημείο-σύμβολο της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών, μνημείο-σύμβολο και της νέας πρωτεύουσας της Οικουμένης. Η κεφαλή βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η βάση του τρίποδα βρίσκεται ακόμα επί τόπου (φωτ ΜΚ, Α.ΠΑΝ.).