Στα βυζαντινά της Νάξου

ΠλάιΔεκάδες είναι τα βυζαντινά μνημεία της μεγαλονήσου των Κυκλάδων (πάνω από 150) διάσπαρτα σε όλη τη Νάξο, κυρίως όμως στους εύφορους κάμπους, τους αιωνόβιους ελαιώνες και τους ευχαρείς οπωρώνες της κεντρικής ενδοχώρας (Τραγαία, Σαγκρί) και της δυτικής πλευράς που αντικρίζει την Πάρο. Η πυκνότητα είναι εντυπωσιακή, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εικονογραφικό πανόραμα που ξεδιπλώνεται στους τοίχους των ναών και ναΐσκων. Αγιογραφήσεις επί αγιογραφήσεων, το ένα στρώμα που κάλυψε το άλλο σε ναούς που χτίστηκαν τον 5ο, τον 7ο ή τον 9ο και 10ο αιώνα και λειτουργούν μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας τους ιερούς δεσμούς της αγροτοποιμενικής κοινωνίας με το θείο. 
Η Νάξος είναι ένα βυζαντινό θησαυροφυλάκιο. Αρκεί να έχεις κέφι για περπάτημα (και τύχη, για να βρεις ανοιχτά τα μνημεία).

>>>> Το video που φτιάξαμε με πολύ ενθουσιασμό και συγκίνηση είναι μια πρώτη περιήγηση σε μερικά από τα πιο γνωστά ναξιώτικα βυζαντινά μνημεία, αλλά και μερικά από τα πιο άγνωστα, για να περπατήσετε μαζί μας στο νησί, κυρίως στον κάμπο της Τραγαίας γύρω από το Χαλκί. Μπορείτε να το δείτε σε πλήρη οθόνη για να το χαρείτε! 

 


 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στην Αίγινα: Αφαία