Απόλλωνα!

ΕΤ1, Πέμπτη 17/5, ώρα 7.00 το απόγευμα: η έναρξη της τελετής «Φλόγα» στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπό βροχή (που είχε αναγγελθεί από την αρχή της εβδομάδας). Φτάνει πρώτη η πριγκίπισσα Άννα με την βρετανική αντιπροσωπία. Ελάχιστος ο κόσμος. Κερκίδες βρεγμένες, όλοι όρθιοι. Μιζέρια. Λάσπη ο στίβος (την οποία δείχνει συνέχεια η κάμερα εν είδη φόντου).

Η Άννα έφτασε στην θέση της. Ετοιμάζεται να καθίσει. Υπάρχει μαξιλάρι, αλλά είναι βρεγμένο. Πρόβλεψη καμία. Ντροπή. Η Άννα κοντοστέκεται. Για ένα δευτερόλεπτο στο πρόσωπό της διακρίνεται κάτι σαν απελπισία ή αποστροφή ή απορία, ίσως ανάκατα όλα με ειρωνεία … Μα είναι Εγγλέζα. Φλεγματική. Κι αντιπροσωπεύει ένα κράτος κι ένα βασίλειο. Στέκει όρθια. Κάποιος Βρετανός δίπλα κρατά ανοιχτή μια ομπρέλα πάνω της.

Κι Κωστάλας στον κόσμο του. Μας αναγγέλλει ότι προσέρχεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η κάμερα τον δείχνει να βγαίνει από το αυτοκίνητο. Δίπλα ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής ανοίγει μία ομπρέλα, αλλά αφήνει εκτός του κ. Παπούλια. Φτάνουν κοντά στους Βρετανούς. Κάνουν μία κίνηση προς το κάθισμα, αντιλαμβάνονται ότι ούτε οι οργανωτές ούτε ο Απόλλωνας φρόντισαν για τα απαραίτητα. Θα σταθούν κι αυτοί όρθιοι.

Παιδικές χορωδίες (ντυμένες στα γυαλιστερά πράσινα;), ύμνοι, βροχή, λάσπη, κιτσαριό. Πολλή μιζέρια. Απόλλωνα! Ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδά τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Φόντο η λάσπη. «Όλη η υφήλιος παρακολουθεί την τελετή» μας ενημερώνει με περηφάνια ο λαλίστατος σπίκερ της ΕΤ που λέει κι άλλα διάφορα για την πορεία που έκανε στην Ελλάδα η φλόγα ώσπου να φτάσει στην Αθήνα. Μάλιστα σε κάποιο μέρος (νομίζω στη Λάρισσα) «έκλαψαν και οι πέτρες». Απόλλωνα!

Στο κέντρο του Σταδίου έχει στηθεί το βάθρο για τους ομιλητές. Χωρίς σκέπαστρο. Ο ουρανός μάζευε από νωρίς το απόγευμα σύννεφα κατάμαυρα. Κανείς δεν σκέφτηκε, έστω την τελευταία στιγμή, να φροντίσει για την προστασία δύο σημείων στο Στάδιο: τις θέσεις των επισήμων και το βάθρο των ομιλητών. Ευτυχώς όμως, δίπλα στο βάθρο έχει στηθεί σπασμένη χρυσή κολώνα: το σήμα κατατεθέν της χώρας μας.

Εύζωνοι βρεγμένοι ως το κόκαλο. Χλαμυδοφόρες «ιέρειες» βρεγμένες ως το κόκαλο. Ανάμεσά τους και (δύο;) άντρες με κοντές χλαμύδες. Τριχωτοί κι ωραίοι «σαν Έλληνες». Έχει φτάσει και η φλόγα. Αρχίζουν οι λόγοι. Κοπάζει η βροχή, λονδρέζικο ψηλόβροχο, όλοι όρθιοι γιατί δεν έχουν πού να καθίσουν. Μιζέρια. Και το σύνθημα της τελετής: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ.

Προς το τέλος της (ευτυχώς) σύντομης τελετής, η βροχή σταμάτησε. Κι αφού έφυγαν οι επίσημοι, βγήκε κι ένας ήλιος να! Μας ειρωνεύεται και ο Απόλλωνας. Είναι σίγουρο. Τι ντροπή θεούλη μου.

Λίγες ώρες πριν, η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής είχε αρνηθεί να σηκωθεί την ώρα που οι τρεις Μουσουλμάνοι βουλευτές της ελληνικής Βουλής ορκίζονταν στο Κοράνι. Το «εγέρθητι / εγέρθητω» είναι για άλλες περιπτώσεις. Ποιος θα σχολιάσει το θέμα και θα το τοποθετήσει στις σωστές του διαστάσεις;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Η Νοσταλγός» Απόλλωνα! δεύτερο: η φλόγα κι εμείς »